Recept | Pasta alla Parmigiana van Massimo Bottura & Friends

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Creatieve recepten voor elke dag

In het nieuwe kookboek Brood Is Goud van Massimo Bottura word je getrakteerd op creatieve recepten voor elke dag. De ‘& friends‘ die onder de auteur zijn naam prijken op de omslag zijn enkele van de grootste chefs ter wereld, die op verzoek van de beroemde Italiaanse chef kookten met producten die ‘over’ waren, afval dus. De trend om voedselverspilling aan de kaak te stellen zien we natuurlijk al langer, maar als de beste chefs ter wereld zich er mee gaan bemoeien, levert het tóch net wat mooiere en lekkerdere gerechten op.

Vaker Italiaans koken? Maak dan dit heerlijke recept tortellini.

We mochten twee recepten met je delen, hier vind je Pasta Alla Parmigiana, een klassieker die elke pastaliefhebber moet leren maken als je het mij vraagt.

Maak ook | Recept Panzanella uit Brood is Goud 

Picture credit: Food Editore/Piermichele Borraccia

Recept | Pasta Alla Parmigiana uit de oven

Hoofdgerecht |  6 personen

Boodschappenlijst:

  • 5 middelgrote aubergines, in middelgrote blokjes
  • 65 g bloem
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 eetlepels grof zout
  • 600 g rigatoni of andere korte pasta
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 wortels, in fijne blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in fijne blokjes
  • 800 g gepelde tomaten uit blik, uitgelekt
  • ½ eetlepel suiker
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • 150 g mozzarella, in dunne plakjes
  • 12 basilicumblaadjes
  • 200 g Parmigiano Reggiano, geraspt

Aan de slag

Verhit de oven tot 170 °C/gasovenstand 3 tot 4.

Hussel de blokjes aubergine in de bloem door elkaar en verhit de zonnebloemolie in een middelgrote pan tot 175 °C. Verdeel de blokjes aubergine in porties en frituur ze ongeveer6 minuten, tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat de blokjes op een stuk keukenpapier uitlekken en zet ze opzij.

Breng een grote pan licht gezouten water op matig vuur aan de kook en kook de pasta al dente. Giet af en zet opzij.

Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur en bak de ui, wortel en bleekselderij ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin zijn. Doe de tomaten en suiker erbij en voeg peper en zout naar smaak toe. Roer de pasta erdoor en meng alles goed.

Picture credit: Emanuele Colombo

Schep een kwart van het pastamengsel in een diepe ovenschaal van 20 x 26 cm en strijk het in een egale laag uit. Strooi er een kwart van de mozzarella, een kwart van de blokjes aubergine en 3 basilicumblaadjes op. Herhaal dit drie keer maar laat de basilicumblaadjes bij de laatste laag achterwege en strooi in plaats daarvan de geraspte Parmigiano erover.

Zet de pasta ongeveer 35 minuten in de oven, tot er een goudbruin korstje op zit, en laat hem voor het serveren 20 minuten afkoelen.

img role=Wijntip | Wijn bij pastaBij pasta geldt over het algemeen de regel ‘Italiaans rood bij sausen met tomaat en Italiaans wit bij romige saus’. En dan zijn er natuurlijk weer tientallen uitzonderingen. Pasta’s uit de oven zijn over het algemeen ietsje zwaarder dan die uit de pan. Ik zou kiezen voor een jonge Italiaanse Sangiovese zonder houtrijping. Deze heeft ruim zuren om door de rijke saus heen te gaan – om tegenwicht te bieden – en toch genoeg smaak om het gewicht van het gerecht bij te benen. Kies anders  frisse Sangiovese (Chianti Rufina), jonge Nebbiolo of Nero d’Avola.

Brood is Goud

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Massimo Bottura, het recept is van de bekende chef Viviana Varese, Alice Ristorante* Milaan.

Brood Is Goud verwijst naar het recept van Massimo zelf. Een ode aan de broodpap van zijn overleden moeder. Het recept kreeg later een veel bredere betekenis, toen Massimo zich rondom de Expo Van Milaan (in 2015) boog over het wereldwijde voedselproblemen.

‘& Friends’ : Redzepi, Ducasse, Adrià en Roca

Massimo’s idee om de beste chefs ter wereld te laten koken met voedsel dat elders op de expo ‘over’ zou zijn werd enthousiast ontvangen. Zijn ‘friends‘ die koken met afval van de beurs!  De kunde en kennis, creativiteit en knowhow van deze chefs – waaronder Rene Redzepi, Alain Ducasse, Ferran & Albert Adrià en Joan Roca – was essentieel om te bewijzen dat het ingezamelde voedsel, snijresten en afval niet alleen eetbaar, maar ook kon worden omgetoverd tot waanzinnige gerechten. Het boek is een prachtige verzameling geworden.Massimo introduceert elke chef uitgebreid met een persoonlijke anekdote over hoe ze elkaar leerde kennen, of met welk idee een bepaald gerecht is ontstaan. Naast de recepten echt een mooie en leerzame aanvulling. Ook is er ruimte voor je eigen aantekeningen en aanvullingen, iets wat ik in elk kookboek vind thuishoren!

Brood is Goud

Auteur | Massimo Bottura & FriendsUitgever | TerraPagina’s | 424 pagina’sISBN | 9789089897619Prijs | €39,99

Bestel jouw exemplaar direct op bol.com.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?