Lees hier een heerlijk traditioneel Italiaans recept voor pasta alla parmigiana een klassieker die elke pastaliefhebber moet leren maken als je het mij vraagt.

Vaker Italiaans koken? Maak dan dit heerlijke recept voor tortellini!

Pasta met parmezaanse kaas uit de oven

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minuten

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Massimo Bottura, het recept is van de bekende chef Viviana Varese, van 'Alice Ristorante' in Milaan.

Ingrediënten

  • 5 middelgrote aubergines, in middelgrote blokjes

  • 65 gr bloem

  • 1 liter zonnebloemolie

  • 2 el grof zout

  • 600 gr rigatoni of andere korte pasta

  • 100 ml extra vergine olijfolie

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 2 wortels, in fijne blokjes

  • 1 stengel bleekselderij, in fijne blokjes

  • 800 gr gepelde tomaten uit blik, uitgelekt

  • 1/2 suiker

  • zout en zwarte peper uit de molen

  • 150 gr mozzarella, in dunne plakjes

  • 12 basilicumblaadjes

  • 200 gr Parmigiano Reggiano, geraspt

Bereiding

  • Verhit de oven tot 170 °C/gasovenstand 3 tot 4.
  • Hussel de blokjes aubergine in de bloem door elkaar en verhit de zonnebloemolie in een middelgrote pan tot 175 °C. Verdeel de blokjes aubergine in porties en frituur ze ongeveer6 minuten, tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat de blokjes op een stuk keukenpapier uitlekken en zet ze opzij.
  • Breng een grote pan licht gezouten water op matig vuur aan de kook en kook de pasta al dente. Giet af en zet opzij.
  • Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur en bak de ui, wortel en bleekselderij ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin zijn. Doe de tomaten en suiker erbij en voeg peper en zout naar smaak toe. Roer de pasta erdoor en meng alles goed.
  • Schep een kwart van het pastamengsel in een diepe ovenschaal van 20 x 26 cm en strijk het in een egale laag uit. Strooi er een kwart van de mozzarella, een kwart van de blokjes aubergine en 3 basilicumblaadjes op.
  • Herhaal dit drie keer maar laat de basilicumblaadjes bij de laatste laag achterwege en strooi in plaats daarvan de geraspte Parmigiano erover.
  • Zet de pasta ongeveer 35 minuten in de oven, tot er een goudbruin korstje op zit, en laat hem voor het serveren 20 minuten afkoelen.

wijnTips

  • Bij pasta geldt over het algemeen de regel ‘Italiaans rood bij sausen met tomaat en Italiaans wit bij romige saus’. En dan zijn er natuurlijk weer tientallen uitzonderingen.
  • Pasta’s uit de oven zijn over het algemeen ietsje zwaarder dan die uit de pan. Ik zou kiezen voor een jonge Italiaanse Sangiovese zonder houtrijping. Deze heeft ruim zuren om door de rijke saus heen te gaan – om tegenwicht te bieden – en toch genoeg smaak om het gewicht van het gerecht bij te benen. 
  • Kies anders  frisse Sangiovese (Chianti Rufina), jonge Nebbiolo of Nero d’Avola.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Brood is Goud van Massimo Bottura

Brood Is Goud verwijst naar het recept van Massimo zelf. Een ode aan de broodpap van zijn overleden moeder. Het recept kreeg later een veel bredere betekenis, toen Massimo zich rondom de Expo Van Milaan (in 2015) boog over het wereldwijde voedselproblemen.

Massimo’s idee om de beste chefs ter wereld te laten koken met voedsel dat elders op de expo ‘over’ zou zijn werd enthousiast ontvangen. Zijn ‘friends‘ die koken met afval van de beurs!  

Het boek is een prachtige verzameling geworden.Massimo introduceert elke chef uitgebreid met een persoonlijke anekdote over hoe ze elkaar leerde kennen, of met welk idee een bepaald gerecht is ontstaan. Naast de recepten echt een mooie en leerzame aanvulling. Ook is er ruimte voor je eigen aantekeningen en aanvullingen, iets wat ik in elk kookboek vind thuishoren!

Kookboek Massimo Bottura & Friends

Brood is Goud

Auteur | Massimo Bottura & Friends
Uitgever | Terra
Pagina’s | 424 pagina’s
ISBN | 9789089897619
Prijs | €39,99

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten