Dit recept met pompoen uit het kookboek Gather is ideaal als je eters krijgt en geen zin hebt om uren in de keuken te staan. De meeste tijd gaan de groentes in de oven en heb je er geen omkijken naar. Zelfs de grootste vleeseters heb ik niet horen klagen over dit vegetarische pompoentje. En het staat ook nog eens heel erg gezellig en feestelijk op tafel. Je kunt ‘m dus ook goed maken als bijgerecht als je nog een fijn groente/granen gerecht zoekt.

Gevulde pompoen met venkel & gort

pompoen-recept-1
bijgerecht of hoofdgerecht voor 2-3 personen
  • 2 of 3 kleine hokkaido- of eko pompoenen (elk ongeveer 600 g)
  • 2 venkelknollen, bewaar ook het venkelgroen
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 125 g parelgort
  • 100 g cheddar of belegen kaas, geraspt
  • 25 g boter
  • 1 knoflookteentje, gepeld en geraspt, dat moet echt! En ik had toevallig gerookte knoflook in huis en dat was heel lekker.

Oven aan en gaan

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd met een scherp mes de onderkant van de pompoenen zodat ze rechtop kunnen staan. Snijd de bovenkant eraf, ongeveer 3 cm onder het steeltje, en houd apart. Schep met een metalen lepel de zaadjes en draden uit de pompoen zodat je een mooie, schone, holle pompoen overhoudt.

Snijd de venkel bij en verwijder eventueel het stugge buitenste blad. Snijd de knollen doormidden en snijd elke helft in 3 of 4 partjes. Zet de uitgeholde pompoenen in een braadslee. Verdeel de venkelpartjes rond de pompoen en probeer en zet ook de pompoendekseltjes in de braadslee. Besprenkel met de olijfolie, ook de binnenkanten
van de pompoenen. Bestrooi met zout en peper en eventueel wat venkelgroen. Zet de braadslee 45 tot 60 minuten in de oven tot de pompoen en venkel mooi zacht zijn. Als de venkel te donker wordt, dek de braadslee dan af met aluminiumfolie.

Pak een kookboek en een glas wijn | 30 min voor jezelf!

Breng een pan met ruim water en parelgort aan de kook en laat 25 tot 30 minuten zachtjes doorkoken tot de gerst zacht is, maar nog wel een bite heeft. Laat goed uitlekken en hevel over in een grote kom. Wanneer de venkel en pompoen gaar zijn, haal je ze uit de oven. Voeg de geroosterde venkel, de kaas, boter, geraspte knoflook en aardig wat zout en peper toe aan de gerst, meng goed door elkaar en vul de twee pompoenen met het gerstmengsel. Zet de braadslee nog 8 tot 10 minuten in de oven. Serveer de pompoenen met dekseltje en eventueel nog wat venkelgroen, wat zure room en een groene salade.

Eet smakelijk.

🍷 wijntip | Kies een volle, stevige witte wijn bij deze intense en zoetige smaken van de pompoen. Door de toevoeging van venkel kiezen wij voor Italiaans gerijpt wit. Probeer bijvoorbeeld eens Falanghina, Fiano of Greco uit Zuid Italië.

Gather

Gather is een hoogstaand kookboek met prachtige rustige fotografie waarin de ingrediënten en gerechten de hoofdrol spelen. Een volwassen boek zonder tierelantijnen, waarin je wordt aangespoord om te koken volgens het seizoen en met wat er groeit op het land rondom je. De auteur Gill Meller is chef van het beroemde River Cottage geeft je 120 originele recepten die goed te doen zijn, inspireren en voldoening geven. Onder de vele fans vind je René Redzepi van Noma.

Gather-kookboek

Je koopt Gather hier.

Auteur | Gill Meller
Uitgever | Good Cook
Foto’s | Andrew Montgomery

Technische gegevens
Omvang | 287 pagina’s
ISBN | 9 789461 431745
Prijs | € 29,95