Hét recept voor de perfecte Pulled Pork!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Pulled pork klinkt je vast bekend in de oren…

De hype van pulled pork is je hopelijk niet ontgaan. Deze manier van roken van de schouder en nek, om vervolgens te mengen met barbecuesaus, is to die for. Dit vreselijk lekkere onderdeel van de Amerikaanse BBQ heeft inmiddels ook zijn weg naar Nederland gevonden. In Amerika wordt vaak het hele varken gebarbecued en voert men deze tactiek toe op de schouders en nek van het varken. Deze stukken zijn het lekkerst voor pulled pork omdat daar veel kleinere spiertjes zitten met vet ertussen. Ga je in Nederland op zoek naar zo’n stukje sappig vlees? Vraag de slager om procureur. 

Pulled Pork

Een procureur of spiering is op elke hoek van de straat te koop, bij wijze van spreken.

Probeer vlees te krijgen dat niet is ingevroren en een laagje vet heeft. Biologische en scharrelvarkens hebben de voorkeur omdat die vaak langzamer zijn gegroeid en meer beweging hebben gehad. Het vlees is dan steviger en loopt niet leeg (wordt minder snel droog).

RECEPT 👩‍🍳

Voor 15-20 broodjes pulled pork

Benodigdheden 🛒

  • 1 procureur van ca. 3 kg
  • Zonnebloem- of olijfolie om mee in te smeren, optioneel
  • Minimaal 5 eetl. pittige rub
  • Ca. 300 ml rode saus
  • Bak van aluminiumfolie, groter dan de procureur
  • Platte bak om het vlees te plukken
  • Aluminiumfolie, zo dik mogelijk
  • Kernthermometer met draad
  • 🍴 2 vorken of handschoenen

🔥🔥🔥FIRE AWAY! 🔥🔥🔥

Aan het werk  👇

Het recept is in acht stappen onderverdeeld. Jij kan dit! 💪

1  🐖 De meeste procureurs zijn panklaar, je hoeft ze bijna niet schoon te maken. Als je een doorschijnend vlies op het vlees ziet zitten, kun je dat verwijderen.

2  🐖 Wrijf de procureur eventueel in met zonnebloem- of olijfolie om de rub te laten plakken. Bestrooi rijkelijk met rub, het mag een redelijk dikke laag zijn. Je hebt aan het einde namelijk alle bark met de rub nodig om het binnenste deel van het vlees op smaak te brengen. Laat de procureur circa 1 uur rusten, zodat de rub beter blijft plakken. Je mag dit ook een dag van tevoren doen en het vlees in de koelkast bewaren. Dan werkt de rub als een soort droge pekel.

3  🐖 Breng de smoker naar een temperatuur van 110 °C en werp als de smoker op temperatuur is 4-5 chunks op de hete plekken. Steek de pen van een kernthermometer met draad tot in de kern van de procureur. Rook circa 6-7 uur, voeg eventueel na circa 3 uur 2 chunks rookhout toe.

4  🐖 Als de kerntemperatuur circa 70 °C is, of als je vindt dat de procureur niet donkerder mag worden, pak je hem in (idealiter valt dit allemaal samen). Leg de procureur in een bak van aluminiumfolie terwijl de thermometer er nog in zit en dek af met aluminiumfolie. Plaats terug in de smoker en gaar circa 3 uur door tot de kerntemperatuur circa 86-87 °C is. Prik met een pen of de naald van de thermometer in verschillende delen van het vlees. Als deze er makkelijk doorheen gaat, zonder veel weerstand, is de procureur klaar. Zo niet, dan moet je nog even doorgaren.

⏲️En nu even wachten...

5  🐖 Plaats het vlees als het gaar is minimaal 1 uur, liefst 2 uur in een warme koelbox. Je kunt een koelbox voorverwarmen door er een bak met (bijna) kokend water in te zetten.

6  🐖 Haal het vlees na het rusten uit de foliebak en leg het in een grotere, stevige schaal, zodat je meer ruimte hebt. Giet meteen de jus uit de bak in de schaal. Trek met twee vorken het vlees uit elkaar.

7  🐖 Meng de bark door het blanke vlees en met de jus onder in de bak. Je kunt nu een saus toevoegen, de standaard rode saus werkt goed in combinatie met de pittige rub. De pork moet smeuïg zijn maar niet drijven in de saus want hij moet glanzen. Je houdt waarschijnlijk ongeveer 2,4 kilogram pulled pork over van 3 kilogram procureur. Daar kunnen veel mensen van eten.

8  🐖  Maak eventueel een broodje met de kleurige coleslaw of een zoetzuur . Houd hierbij ongeveer 100 gram pork per persoon aan.

Pulled Pork

Het bovenstaande recept komt uit het boek “Hete Vuren” van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. Meer weten over deze mannen en hun BBQ’s? Klik hier!

Hete Vuren
Auteurs
 Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Uitgever Fontaine Uitgevers
Technische gegevens
Fotografie: Christian Fielden
ISBN: 978 90 5956 750 4
Prijs: € 27,95

🐽 Nog meer weten over pulled pork? Kijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde.
🍷Welke wijn wil je met BBQ’en serveren? Kijk hier voor de 6 ideale bbq-wijnen! 

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?