Recept | Gebakken wortels met salsa verde, avocado & geschroeide inktvisringen

Wortelloof is rijk aan smaak- en voedingsstoffen, dus gebruik het voor deze salsa verde, die je kunt serveren met simpele gebakken worteltjes. Ook heerlijk als toevoeging bij gegrild vlees en gegrilde vis. Je kunt in dit recept de wortels ook grillen.

Gebakken wortels met salsa verde van wortelloof

Avocado en geschroeide inktvisringen

Salade of bijgerecht | voor 4 personen

Zes-Seizoenen

Ingrediënten  

  • 1 bosje jonge worteltjes met fris loof (circa 450 g in totaal)
  • 30 g grof gehakte platte peterselie
  • 12 g muntblad
  • 2 bosuitjes, schoongemaakt (verwijder van het groen alleen de verwelkte of vergeelde topjes) en fijngesneden
  • 35 g kappertjes, schoongespoeld, uitgelekt en grof gehakt
  • 1 tl fijngeraspte citroenschil plus de zeste van 1 citroen
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • hete saus, zoals Sriracha
  • extra vergine olijfolie
  • 180 g inktvis, schoongemaakt, gewassen, tubes overdwars in ringetjes van 1,5 cm gesneden, grote tentakels gehalveerd
  • 1 stevige rijpe avocado, geschild, ontpit, in stukken gesneden, bestreken met citroensap tegen het bruin worden
  • 6 middelgrote ingelegde pepertjes, zoals peperoncini, zaad verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 1 el vocht van de ingelegde pepertjes
  • 2 el vers citroensap
  • 35 g geroosterde, gezouten pistachenoten, grof gehakt

Aan de slag!

Snijd het loof van de wortels af, maar laat een vleugje groen zichtbaar aan de wortels. Verwijder het dikke gedeelte van de stelen en gebruik alleen het fijne groene loof. Was het en droog het in een slacentrifuge. Snijd het grof en weeg circa 60 gram af. Schrap de wortels zo nodig, maar zijn ze jong en vers, boen ze dan alleen schoon en spoel ze goed af.

Doe wortelloof, peterselie, munt, bosuitjes, kappertjes en 1 theelepel van de citroenschil in een kom. Voeg ¼ theelepel zout, een dozijn draaien zwarte peper en enkele druppels hete saus toe en schep alles om. Proef en voeg zo nodig meer zout, peper of saus toe. Roer er 120 ml olijfolie door. Proef opnieuw en pas de smaak aan tot de salsa verde lekker krachtig is.

Wortels-met-loof

Verhit een grote gietijzeren of andere zware koekenpan op middelhoog vuur. Leg de wortels erin (halveer ze zo nodig) en bak ze circa 5 minuten, tot ze licht beginnen te sissen. Voeg een scheutje olijfolie toe en rol de wortels erdoor. Bak ze in circa 30 minuten gaar en licht gebruind. Keer ze regelmatig om, zodat ze aan alle kanten worden gebakken. Je moet ze een beetje plat kunnen drukken. Laat de wortels wat afkoelen en doe ze in een grote kom.

Vermeng de inktvis met een klein scheutje olijfolie, ½ theelepel zout en circa 20 draaien zwarte peper. Verhit de koekenpan opnieuw tot hij heel heet is. Leg de inktvis erin en schroei hem circa 3 minuten. Schud de pan, zodat de inktvis snel bakt. Voeg de inktvis bij de wortels. Doe er de helft van de salsa verde van wortelloof bij, schep het geheel om en laat het gerecht een paar minuten marineren.

Voeg de avocado, de tweede helft van de salsa verde van wortelloof, de peperoncini met het vocht en het citroensap toe en schep alles zachtjes om. Proef en voeg zo nodig meer zout, zwarte peper, hete saus of citroensap toe. Giet er een scheutje olijfolie over en schep nog eens om. Schep de salade op borden, strooi er pistachenoten, een vleugje olijfolie en wat citroenschil over en dien op terwijl de inktvis nog een beetje warm is.

Tip | heb je geen wortelloof, gebruik dan de dubbele hoeveelheid peterselie en munt.

Wijn-bij-wortels
🥂Wijntip
De bereidingswijze van de wortels en de wortels zelf zijn erg belangrijk als je een wijn gaat uitzoeken bij dit gerecht. Ook de pittige saus, kruiden en de kappertjes spelen een grote rol bij het bepalen van het smaakprofiel. 
Omdat de wortels gebakken zijn, kies je voor een rijkere wijn met textuur, dan wanneer je ze rauw had gegeten.
Om de pittige saus te temmen kun je beter geen wijn kiezen met een hoge zuurgraad, want die maakt zowel de zuurgraad in de wijn, als de peper in je gerecht erger. Beter neem je een licht fruitige en aromatische wijn. Die blust.
En dan zijn er nog de groene smaken van de salsa verde – die eigenlijk een frisse en lichte witte knisper willen. 
Een moeilijk gerecht om te pairen dus. Het blijft in zo’n geval veel proberen en testen. Ik pak vaak deze rosé uit de kast, die kunnen verbluffend veel hebben. Maar als je het liever bij wit houdt kies dan voor een heel makkelijke, simpele stevige wijn zonder houtrijping. Medium zuren, ronde aroma’s en smaken en misschien wat groene tonen. Riesling? Gruner Veltliner? Unoaked Chardonnay?

Zes Seizoenen

Auteur | Joshua McFadden + Martha Holmberg 
Uitgever | Spectrum

Je koopt Zes Seizoenen hier.

Technische gegevens
Omvang | 400 pagina’s
ISBN | 9789000359653 
Prijs | € 35,-

Kookboek-Zes-Seizoenen

Wil je meer lezen over Zes Seizoen en de recepten? Klik hier.

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons