Deze venkelgratin is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen.

Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner

Het idee achter dit makkelijke menu – met 3 gangen die je totaal van te voren kunt voorbereiden – is dat je nooit meer uren in de keuken staat te zwoegen terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer.  Natuurlijk kost het nog steeds tijd om dit makkelijke menu te maken. Maar dit kun je enkele dagen van te voren klaar zetten, zodat je op de avond zelf nog een paar kleine dingen hoeft te doen. Hoe fijn! 

Natuurlijk kun je de venkelgratin ook zonder de rest van het menu maken. Krijg je minder gasten dan onze 10 personen? Je kunt alle ingrediënten makkelijk delen door 2 of meer.

venkelgratin

Favoriete Venkelgratin

Dit gerecht komt uit een kookboek van de Italianen Antonio Carlucci & Gennaro Contaldo en is een van mijn favoriete gerechten. En ik gebruik het vaak als ik mensen te eten krijg. Het lijkt erg simpel, maar de meeste mensen eten niet vaak venkel – en al helemaal niet op deze manier – waardoor dit een verrassend gerecht is wat mijn vrienden ook vaak thuis gaan namaken!

Bijgerecht | 10 personen

Extra Benodigdheden:

  • grote lasagneschaal, meerdere schalen mogen ook
  • plastic folie

Ingrediënten:

  • 6-8 venkelknollen, schoongemaakt en doormidden gesneden.
  • 150 gram roomboter in blokjes
  • 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
  • 7 eetlepels gedroogd broodkruim
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Dit Kun Je Al 2 Dagen Van Te Voren Doen.

Kook in een grote pan de venkelknollen 20 minuten in gezouten water. Na 20 minuten in gekookt water moeten ze gaar zijn. Laat ze bij twijfel even doorkoken.  Giet af en laat de knollen helemaal afkoelen.

Vet ondertussen de lasagneschaal in met boter en rasp de Parmezaan.

Snij de afgekoelde venkel overlangs in 1 cm dikke plakken. Vergeet niet de kern te verwijderen. Schik de plakken venkel overlappend in de schaal. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel nu de parmezaan en het broodkruim over de bovenkant. Verdeel de blokjes boter over de brood/kaaskorst en zet het geheel afgedekt weg in de koelkast.

parmezaan

Op De Dag Zelf!

Haal de venkelgratin ruim van te voren – zeg 2 uur – uit de koelkast. Zo heeft u bovendien ook meer ruimte voor andere gerechten en drankjes! Verwarm de oven voor op 200 graden.

25 Minuten Van Te Voren

Zet de venkelgratin 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas bruin is en de randen knapperig. De gratin blijft lang warm in de ovenschaal. Als je andere gerechten bijvoorbeeld nog niet klaar zijn, of een andere temperatuur nodig hebben kun je deze schaal vast bewaren op het aanrecht. Zet je hem op het laatst nog even 5 minuten bij de andere gerechten. Dien heet op. Het is het lekkerst als de bovenkant goed knapperig blijft in contrast met de zachte groente eronder.

Wijntip!

Is de Favoriete Venkelgratin de ster van je maaltijd? Kies voor dan voor de Vicario Soave Classico. Maak je ons hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner? Neem dan wat vollere ICARE Chardonnay. (Grapedistrict bezorgt al je wijn voor een feestje thuis eventueel met glazen! En bovendien kun je wat je over hebt terugsturen! Easy!)

Maak Het Hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner Helemaal!

Vooraf:
Hoofdgerecht:
Desserts: