Deze venkelgratin is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen.

Voor dit menu geldt: je oven is je beste vriend! Je kunt dit makkelijke menu ruim van te voren maken. Niet meer uren zwoegen in de keuken terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Op de avond doe je een paar finishing touches, en je kan vol genieten van je diner.

Venkelgratin

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Italiaans
Portie

10

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Dit gerecht komt uit een kookboek van de Italianen Antonio Carlucci & Gennaro Contaldo. Het is een van mijn favoriete gerechten. Ik gebruik het vaak als ik mensen te eten krijg. Het lijkt erg simpel, maar de meeste mensen eten niet vaak venkel – en al helemaal niet op deze manier – waardoor dit een verrassend gerecht is wat mijn vrienden ook vaak thuis gaan namaken!

Natuurlijk kun je dit venkelgratin recept ook alleen maken, hij zal zeker in de smaak vallen! Deel de ingrediënten gewoon door de helft of meer, want dit lijstje is voor 10 personen. We gaan aan de slag!

Ingrediënten

  • 8 8 venkelknollen, schoongemaakt en doormidden gesneden

  • 150 gram 150 roomboter in blokjes

  • 1 theelepel 1 versgemalen nootmuskaat

  • 7 eetlepels 7 gedroogd broodkruim

  • 200 gram 200 Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook in een grote pan de venkelknollen 20 minuten in gezouten water. Na 20 minuten in gekookt water moeten ze gaar zijn. Laat ze bij twijfel even doorkoken.  Giet af en laat de knollen helemaal afkoelen.
  • Vet ondertussen de lasagneschaal in met boter en rasp de Parmezaan.
  • Snij de afgekoelde venkel overlangs in 1 cm dikke plakken. Vergeet niet de kern te verwijderen. Schik de plakken venkel overlappend in de schaal. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel nu de parmezaan en het broodkruim over de bovenkant. Verdeel de blokjes boter over de brood/kaaskorst en zet het geheel afgedekt weg in de koelkast.
  • Haal de venkelgratin ruim van te voren – zeg 2 uur – uit de koelkast. Zo heb ook meer ruimte voor andere gerechten en drankjes! Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet de venkelgratin 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas bruin is en de randen knapperig. De gratin blijft lang warm in de ovenschaal. Als je andere gerechten bijvoorbeeld nog niet klaar zijn, of een andere temperatuur nodig hebben kun je deze schaal vast bewaren op het aanrecht. Zet je hem op het laatst nog even 5 minuten bij de andere gerechten.
  • Dien heet op. Het is het lekkerst als de bovenkant goed knapperig blijft in contrast met de zachte groente eronder.

Tips

  • Dit recept kun je perfect gebruiken als kerst bijgerecht! Hier vind je meer inspiratie voor je kerstdiner.
  • Wijntip | Is de venkelgratin de ster van je maaltijd? Kies voor dan voor de Vicario Soave Classico. Maak je ons hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner? Neem dan een wat vollere ICARE Chardonnay.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Maak het hele menu

Vooraf

Doperwtensoep met Kokos

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Salade van Voorjaarsgroenten
Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
Wilde Zeebaars
Favoriete Venkelgratin

Dessert

Creme Brûlée met Sereh en Kokossorbet van Yvette van Boven

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten