Recept | Favoriete Venkelgratin

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Deze venkelgratin is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen. Voor dit menu geldt: je oven is je beste vriend! Je kunt dit makkelijke menu ruim van te voren maken. Niet meer uren zwoegen in de keuken terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Op de avond doe je een paar finishing touches, en je kan vol genieten van je diner.

Venkel

Dit gerecht komt uit een kookboek van de Italianen Antonio Carlucci & Gennaro Contaldo. Het is een van mijn favoriete gerechten. Ik gebruik het vaak als ik mensen te eten krijg. Het lijkt erg simpel, maar de meeste mensen eten niet vaak venkel – en al helemaal niet op deze manier – waardoor dit een verrassend gerecht is wat mijn vrienden ook vaak thuis gaan namaken!

Natuurlijk kun je dit venkelgratin recept ook alleen maken, hij zal zeker in de smaak vallen! Deel de ingrediënten gewoon door de helft of meer, want dit lijstje is voor 10 personen. We gaan aan de slag!

Venkelgratin

Bijgerecht | 10 personen

Ingrediënten:

  • 6-8 venkelknollen, schoongemaakt en doormidden gesneden
  • 150 gram roomboter in blokjes
  • 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
  • 7 eetlepels gedroogd broodkruim
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Aan de slag!

Kook in een grote pan de venkelknollen 20 minuten in gezouten water. Na 20 minuten in gekookt water moeten ze gaar zijn. Laat ze bij twijfel even doorkoken.  Giet af en laat de knollen helemaal afkoelen.

Vet ondertussen de lasagneschaal in met boter en rasp de Parmezaan.

Snij de afgekoelde venkel overlangs in 1 cm dikke plakken. Vergeet niet de kern te verwijderen. Schik de plakken venkel overlappend in de schaal. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel nu de parmezaan en het broodkruim over de bovenkant. Verdeel de blokjes boter over de brood/kaaskorst en zet het geheel afgedekt weg in de koelkast.

Haal de venkelgratin ruim van te voren – zeg 2 uur – uit de koelkast. Zo heb ook meer ruimte voor andere gerechten en drankjes! Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet de venkelgratin 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas bruin is en de randen knapperig. De gratin blijft lang warm in de ovenschaal. Als je andere gerechten bijvoorbeeld nog niet klaar zijn, of een andere temperatuur nodig hebben kun je deze schaal vast bewaren op het aanrecht. Zet je hem op het laatst nog even 5 minuten bij de andere gerechten.

Dien heet op. Het is het lekkerst als de bovenkant goed knapperig blijft in contrast met de zachte groente eronder.

Tip | Dit recept kun je perfect gebruiken als kerst bijgerecht! Hier vind je meer inspiratie voor je kerstdiner.

Wijntip

Witte wijn

Is de venkelgratin de ster van je maaltijd? Kies voor dan voor de Vicario Soave Classico. Maak je ons hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner? Neem dan een wat vollere ICARE Chardonnay.

Maak het hele menu:

Vooraf:

Hoofdgerecht:

Dessert:

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?