Pepernoten bakken is niet moeilijk en perfect om te doen om een druilerige dag met kinderen.

Niet alleen ruikt je hele huis straks heerlijk naar pepernoten, maar ook heb je straks hele blije kindjes.

Dus help die Sint een handje en bakken maar! Pepernoten bakken is gewoon heel erg leuk en gezellig om te doen.

Pepernoten recept

4 from 2 votes
Recipe by Laura Lemmers Course: SnacksCuisine: Hollands
pepernoten

100

stuks
Bereidingstijd

30

minutes

Misschien toch wel even goed om aan te stippen; wat je hier bakt zijn officieel kruidnoten. Wat de verschillen zijn tussen pepernoten en kruidnoten lees je hieronder.

Na het maken van dit recept kun je je pepernoten nog verder (laten) versieren. Laat ze wel eerst even afkoelen.
Houd er rekening mee dat je kind(eren) zo'n 10% van het deeg opeten, of op de grond gooien. Nog steeds heb je dan genoeg voor zo'n 100 pepernoten.

Ik maak het pepernoten deeg graag met een keukenmachine, maar het is ook prima te doen met je handen.

Ingrediƫnten pepernoten

  • 250 gram 250 zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram 125 donkerbruine basterdsuiker

  • 100 gram 100 koude harde boter, in dobbelsteentjes

  • 110 ml 110 melk

  • 20 gr 20 speculaaskruiden

  • flinke snuf zout

  • Ook handig
  • keukenmachine

Bereiding

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 175 graden.
    Zeef en meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout in de kom van de keukenmachine. Meng de droge bestanddelen kort met een deeghaak. En voeg dan de koude melk en koude boter toe. Meng snel tot een samenhangend deeg. Je kunt dit trouwens ook gewoon met de hand doen, maar werk snel en laat het deeg niet te warm worden.wat heb je nodig voor pepernoten
  • Verdeel het deeg in twee delen en bewaar Ć©Ć©n helft in de koelkast tot je er aan toe bent. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

    Begin met de eerste helft en maak er 50 gelijke bolletjes van. Maak de bolletjes kleiner dan het topje van je duim, ze zetten namelijk straks nog uit in de oven en verdubbelen in maat. Houd daar ook rekening mee met het verdelen van de bolletjes op het keukenpapier. Je hebt waarschijnlijk drie bakplaten nodig en je kunt ook zeker telkens een batch tegelijk bakken. pepernoten deegpepernoten-bakken
  • Bak de pepernoten in ongeveer 20 minuten af tot ze mooi bruin zijn. Het kan zijn dat ze nog een heel klein beetje zacht aanvoelen, maar ze worden nog harder als ze koud worden.pepernoten-bakken

Tips

  • Bak de pepernoten samen met je kinderen? Je kunt de pepernoten dan ook nog met glazuur(pennen) versieren.
  • Lekker metĀ warme chocomel, maar je kan er natuurlijk ook gewoon een wijntje erbij drinken.Ā Denk bijvoorbeeld aan eenĀ Australische Shiraz.. Mmmm.
  • Vaker koekjes bakken? Lees alleĀ koekjes recepten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik pepernoten en kruidnoten altijd verwar. Blijkbaar ben ik niet de enige. Het internet staat vol met vrolijke discussie tussen taalnaziā€™s en felle pietjes. Ook zijn er veel pepernoten recepten te vinden met een foto van kruidnoten en vice versa.

Daarom moet ook nog even dit. šŸ˜

pepernoten-bakken

Wat zijn de verschillen tussen pepernoten en kruidnoten?

De 'officiƫle' pepernoot lijkt erg op taai taai en zie je bijna nergens meer in de winkels. Deze wordt gemaakt met roggemeel en anijs.

De kruidnoten zijn erg gekruid met speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en peper) en worden krokant gebakken met tarwebloem. Wat je hierboven dus maakt is Ć©igenlijk een kruidnoot.

Fijne Sinterklaas!

šŸ“Gang

šŸ¾Ā Gelegenheid


šŸ„§Ā Gemak


šŸ‰Ā Ingredienten