Ik moet eerlijk bekennen dat ik pepernoten en kruidnoten altijd verwar. Blijkbaar ben ik niet de enige. Het internet staat vol met vrolijke discussie tussen taalnazi’s en felle pietjes. Ook zijn er veel pepernoten recepten te vinden met een foto van kruidnoten en vice versa.
Daarom moet eerst even dit. 😁
de pepernoot
- lijkt op taaitaai
- gemaakt met anijs
- roggemeel
de kruidnoot
- harder dan de pepernoot
- gemaakt met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en peper (speculaaskruiden dus)
- tarwebloem


Recept voor echte kruidnoten
Ingrediënten
- 150 gram roomboter
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- 4 eetlepels melk
- snufje zout
Kruidnoten maken!
◾️Verwarm je oven voor op 175 graden.
◾️Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
◾️Snij de boter in kleine blokjes en laat op kamertemperatuur komen.
◾️Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed door. Of gebruik een keukenmachine met deeghaak. Maar eerlijk gezegd is dit echt een makkie. Dus het schoonmaken van je machine is waarschijnlijk meer werk. En ook vind ik dat, bakken ook wel even moet duren, anders gaat de therapeutische werking niet op. 😉
◾️Maak kleine bolletjes zo groot als een knikker.
◾️Bekleed je bakplaat met de knikkers. Plaats wel ietsje uit elkaar. Ze worden nog groter. Duw de bolletjes een klein beetje plat zodat ze hun peperkruidnoten vorm krijgen.
◾️Bak de kruidnoten in 15 tot 20 minuten gaar. Laat de oven zoveel mogelijk dicht tijdens het bakken.
◾️Ik wilde schrijven “gooien maar”, maar dat is dus echt zonde. Fijne Sinterklaas!