Dit is een heel ander soort salade dan je misschien gewend bent, maar hij is makkelijk te maken en je zult er heel blij mee zijn! Deze geroosterde wortels zijn verfrissend lekker en je kunt ze bij van alles serveren. Lees snel verder voor het recept!

Geroosterde wortels met geklopte feta en walnoten

3 from 8 votes
Course: Salade, Bijgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Deze geroosterde wortels komen bij mij minstens twee keer per maand op tafel. Iedereen vindt het lekker, het is goed voor te bereiden en redelijk gezond. Eet het als lunchgerecht of bij een mooi gebraad uit de oven. Uit het boek 'Greek' van George Calombaris.

Ingrediënten

  • 2 bossen 2 oranje wortels

  • 2 bossen 2 paarse of gele wortels

  • 1 teen 1 knoflook

  • 60 ml 60 extra vergine olijfolie

  • zoutvlokken en versgemalen peper

  • 50 gram 50 geroosterde walnoten

  • paar takjes dille, ter garnering

  • Geklopte feta
  • 200 gram 200 feta

  • 2 eetlepels 2 volle melk

  • Dressing
  • 1 eetlepel 1 honing

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • zoutvlokken en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 170 graden Celsius.
  • Snij de wortels zo bij dat slechts 1 cm van de stelen overblijft. Was de wortels grondig, vooral rond de stelen.
  • Stamp in een vijzel de knoflook met de olijfolie en een flinke snuf zout en peper.
  • Schud de wortels in een kom door de knoflookolie, verdeel ze over een bakplaat en rooster ze in 15 tot 30 minuten net gaar in de oven. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak intussen de geklopte feta (zie tip). Doe de feta en de melk in een blender en klop helemaal glad. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Neem de wortels van de bakplaat maar bewaar de olie en baksappen, en leg ze op een schaal.
  • Klop voor de dressing de honing, het citroensap, de bewaarde olie en de baksappen door elkaar, met zout en peper naar smaak.
  • Schep de geklopte feta op de schaal, leg de wortels erop en sprenkel de dressing erover. Serveer met de walnoten en takjes dille.

Tips

  • Met de geklopte feta kun je alle kanten op. Voeg eens sap en/of schil van citroen of sinaasappel toe. Of oregano, of munt en een beetje mooie olijfolie. Heerlijk!
  • De geroosterde wortels zijn ook fantastisch om tijdens een diner als bijgerecht te serveren! Ze zijn gemakkelijk te maken, de smaak is waanzinnig en je kunt het van te voren maken! Een echte topper voor de feestdagen dus.
  • Wijntip: een Assyrtiko wijn past goed bij de smaak van feta, maar je kunt je wijn natuurlijk ook aanpassen op de andere gerechten waarbij u de wortels serveert.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Greek – Uit de keuken van George Calombaris

Greek kookboek

Greek

  • Auteur | George Calombaris
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 310 pagina’s
  • ISBN | 9789461431479
  • Prijs | € 29,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten