Recept | Geroosterde wortels met geklopte feta en geroosterde walnoten

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Dit is een heel ander soort salade dan je misschien gewend bent, maar hij is makkelijk te maken en je zult er heel blij mee zijn!

Deze salade komt bij minstens twee keer per maand op tafel. Iedereen vindt het lekker, het is goed voor te bereiden en redelijk gezond. Eet het als lunchgerecht of bij een mooi gebraad uit de oven.
Uit het boek Greek van George Calombaris.

Geroosterde wortels met geklopte feta en geroosterde walnoten

greek-uit-de-keuken-van-George-Calombaris

Foto uit Greek van George Calombaris. Fotografie door Earl Carter.

Benodigdheden | 4 personen

  • 2 bossen oranje wortels
  • 2 bossen paarse of gele wortels
  • 1 teen knoflook
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • zoutvlokken en versgemalen peper
  • 50 gr geroosterde walnoten
  • paar takjes dille, ter garnering


Geklopte feta 

  • 200 gr feta
  • 2 el volle melk


Dressing

  • 1 el honing
  • 1 el citroensap
  • zoutvlokken en versgemalen peper

Aan de slag!

  • Verwarm je oven voor op 170 graden Celsius.
  • Snij de wortels zo bij dat slechts 1 cm van de stelen overblijft. Was de wortels grondig, vooral rond de stelen.
  • Stamp in een vijzel de knoflook met de olijfolie en een flinke snuf zout en peper.
  • Schud de wortels in een kom door de knoflookolie, verdeel ze over een bakplaat en rooster ze in 15 tot 30 minuten net gaar in de oven. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak intussen de geklopte feta*. Doe de feta en de melk in een blender en klop helemaal glad. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Neem de wortels van de bakplaat maar bewaar de olie en baksappen, en leg ze op een schaal.
  • Klop voor de dressing de honing, het citroensap, de bewaarde olie en de baksappen door elkaar, met zout en peper naar smaak.
  • Schep de geklopte feta op de schaal, leg de wortels erop en sprenkel de dressing erover. Serveer met de walnoten en takjes dille.
geklopte-feta

*Met de geklopte feta kun je alle kanten op. Voeg eens sap en/of schil van citroen of sinaasappel toe. Of oregano, of munt en een beetje mooie olijfolie. Heerlijk!


De geroosterde wortels zijn ook fantastisch om tijdens een diner als bijgerecht te serveren! Ze zijn gemakkelijk te maken, de smaak is waanzinnig en je kunt het van te voren maken! Een echte topper voor de feestdagen dus.

WIJNTIP:

Deze Assyrtiko wijn past goed bij de smaak van feta, maar je kunt je wijn natuurlijk ook aanpassen op de andere gerechten waarbij u de wortels serveert.

Greek – Uit de keuken van George Calombaris

Auteur George Calombaris
Uitgever Good Cook

Technische gegevens

  • Omvang: 310 pagina’s
  • Verschijningsjaar: 2016
  • ISBN 9789461431479
  • Prijs: € 29,95
  • Greek koop je hier

greek-uit-de-keuken-van-George-Calombaris

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer limited edition, boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?