Wat is een red velvet cake? Een Red Velvet cake is een traditionele Amerikaanse chocoladecake met een licht- tot donkerrode kleur.  De Nederlandse vertaling van een Red Velvet cake is een “rode fluweeltaart”, en slaat op de typische kleur en structuur van de Red Velvet taart. 

Red Velvet Cake

4 from 3 votes
Course: Dessert, GebakCuisine: Amerikaans
Portie

1

Taart
Bereidingstijd

50

minutes

Zonder de toevoeging van rode bietensap of rode voedingskleurstof heeft de red velvet cake een bruine kleur, afkomstig van de chocolade of het cacaopoeder. 

De cake heeft een witte topping, gemaakt van roomkaas of witte chocolade. In de taart zit verder vaak karnemelk, boter en bloem. Kortom: het is zo’n prachtige cake die je wel eens ziet opduiken op Instagram en waarvan je denkt: deze moet ik eens proeven.

Lees hieronder verder voor het recept! 

Ingrediënten

  • 2 ronde bakvormen van 20 tot 24 cm diameter

  • Bakspray

  • 175 gram 175 roomboter op kamertemperatuur

  • 280 gram 280 speltbloem

  • 2 el 2 cacaopoeder

  • 2 tl 2 bakpoeder

  • 1 tl 1 zout

  • 400 gram 400 suiker

  • 3 3 eieren

  • 200 ml 200 karnemelk

  • 2 tl 2 vanille-extract

  • 1 flesje 1 rode kleurstof

  • 1 tl 1 natuurazijn

  • Voor het roomkaasglazuur
  • 100 gram 100 roomkaas

  • 50 gram 50 roomboter op kamertemperatuur

  • 60 gram 60 poedersuiker

  • 1/2 1/2 citroen (rasp)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Vet de twee springvormen grondig in met bakspray.  
  • Doe de speltbloem, het bakpoeder, de cacao en het zout in een grote mengkom en roer door elkaar.
  • Doe de suiker en de roomboter in een andere grote mengkom en mix goed. Voeg aan het mengsel de eieren, karnemelk, vanille en kleurstof toe. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het de kleur krijgt die je wil. Roer de natuurazijn door het mengsel. 
  • Doe beetje bij beetje de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten tot alles is opgenomen. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak de cakes een halfuur tot 40 minuten. 
  • Laat de cake een uur op kamertemperatuur afkoelen in de bakvorm. Intussen maak je het roomkaasglazuur. 
  • Mix de roomboter, roomkaas, poedersuiker en het citroensap in een grote kom tot het mengsel glad en luchtig is.  
  • Laat de roomkaasglazuur een halfuur opstijven in de koelkast. Zo is hij iets harder en makkelijker smeerbaar. 
  • Smeer de frosting over de cake met een mes en snijd in plakjes. 
  • Bewaar de cake in de koelkast. Hij blijft ongeveer 3 dagen smeuïg lekker.

Tips

  • Je kan dit recept ook gebruiken als cakebeslag voor Red Velvet cupcakes! Hier lees hoe je de perfecte cupcakes maakt.
  • Trek in meer? Hier lees je hoe zelf de beste brownies maakt. En hier laat ik je zien hoe je de lekkerste appeltaart op tafel zet!
  • Op zoek naar nóg meer taart recepten? Kijk dan eens hier voor nog 10 recepten voor taart! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Red velvet cake

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten