Red Velvet Cake: zo maak je deze klassieker [recept]

Lana Dalle
Lana Dalle

Wat is een red velvet cake? Een Red Velvet cake is een traditionele Amerikaanse chocoladecake met een licht- tot donkerrode kleur.  De Nederlandse vertaling van een Red Velvet cake is een “rode fluweeltaart”, en slaat op de typische kleur en structuur van de Red Velvet taart. 

Zonder de toevoeging van rode bietensap of rode voedingskleurstof heeft de taart een bruine kleur, afkomstig van de chocolade of het cacaopoeder. 

De cake heeft een witte toppinggemaakt van roomkaas of witte chocolade. In de taart zit verder vaak karnemelk, boter en bloem. Kortom: het is zo’n prachtige cake die je wel eens ziet opduiken op Instagram en waarvan je denkt: deze moet ik eens proeven.

Op zoek naar meer taart recepten? Kijk dan eens hier voor nog 10 recepten voor taart! 

Lees hieronder verder voor het recept! 

red velvet funky vegan

Recept | Red Velvet Cake

1 grote taart
Ingrediënten cake
  • 2 ronde bakvormen 20 tot 24 cm diameter
  • bakspray
  • 175 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 280 gram speltbloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 400 gram suiker
  • 3 eieren
  • 200 milliliter karnemelk
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 flesje rode kleurstof
  • 1 theelepel natuurazijn
Ingrediënten roomkaasglazuur
  • 100 gram roomkaas 
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 60 gram poedersuiker 
  • Rasp van een halve citroen

Zo maak je Red Velvet Cake!

Stap 1 

Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Vet de twee springvormen grondig in met bakspray.  

Stap 2 

Doe de speltbloem, het bakpoeder, de cacao en het zout in een grote mengkom en roer door elkaar.  

Stap 3

Doe de suiker en de roomboter in een andere grote mengkom en mix goed. Voeg aan het mengsel de eieren, karnemelk, vanille en kleurstof toe. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het de kleur krijgt die je wil. Roer de natuurazijn door het mengsel. 

Stap 4

Doe beetje bij beetje de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten tot alles is opgenomen. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak de cakes een halfuur tot 40 minuten. 

Stap 5

Laat de cake een uur op kamertemperatuur afkoelen in de bakvorm. Intussen maak je het roomkaasglazuur. 

Stap 6

Mix de roomboter, roomkaas, poedersuiker en het citroensap in een grote kom tot het mengsel glad en luchtig is.  

Stap 7

Laat de roomkaasglazuur een halfuur opstijven in de koelkast. Zo is hij iets harder en makkelijker smeerbaar. 

Stap 8

Smeer de frosting over de cake met een mes en snijd in plakjes. 

Stap 9

Bewaar de cake in de koelkast. Hij blijft ongeveer 3 dagen smeuïg lekker.

[TIP] Je kan dit recept ook gebruiken als cakebeslag voor Red Velvet cupcakes! Lees hier hoe je lekkere cupcakes maakt! 

red velvet cupcake
Geef je mening!
recipe image
Recept
Red Velvet Cake
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?