Rendang is pittig gestoofd rundvlees dat langzaam gaart in kokosmelk en Aziatische kruiden en specerijen. Een waanzinnig lekker en verslavend gerecht afkomstig uit Indonesië en Maleisië, waar het vaak op het menu staat bij speciale gelegenheden zoals bruiloften.

Je kunt rendang het vergelijken met Hollands draadjesvlees, maar dan op Aziatische wijze. Rendang serveer je dan ook niet met friet, maar met rijst of naanbrood, als onderdeel van een rijsttafel. Misschien maak je er ook wel gado gado bij? En toe spekkoek natuurlijk.

Indonesische rendang

5.0 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

4

hours 

30

minutes

Rendang is ook kant en klaar te koop in de supermarkt. Maar zoals bij veel gerechten het geval is, de zelfgemaakte versie is nou eenmaal véél beter. 

Rendang maken is gelukkig niet moeilijk, maar kost wel héél veel tijd. Echt iets om te maken als je een zondag thuis blijft. En je huis gaat ook nog eens heerlijk ruiken. Wanneer je een open haard hebt kun je het zelfs daarop verder garen. Eenmaal geproefd weet je dat het die tijd absoluut waard was én maak je volgende keer een dubbele portie om in te vriezen.

Onthoud; 1, geduld is een schone zaak. En 2, maak lekker veel, want rendang kan je prima invriezen. Succes!

Ingrediënten

  • 2 kilo rundstoofvlees, van topkwaliteit met vet

  • 4 stengels citroengras

  • 6 verse Indonesische laurierblaadjes/salamblad

  • 8 verse limoenblaadjes

  • 2 blikken kokosmelk

  • 1 kaneelstokje

  • 100 gram santen kokosblok

  • Voor de boemboe
  • 4 theelepels komijnzaadjes

  • 10 kemiri nootjes

  • 2 eetlepels verse kurkumapoeder

  • 4 cm verse laos

  • 8 cm verse gemberwortel

  • 8 knoflookteentjes

  • 8 sjalotten

  • 2 rawits, of 1 rode chilipeper

  • 4 kruidnagels

Bereiding

  • Snijd het rundvlees in grove stukken van 4 à 5 cm en laat op kamertemperatuur komen.
  • Maak de boemboe. Vermaal alle ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine tot een fijne pasta. Voeg eventueel wat zonnebloemolie toe als het te droog wordt.
  • Verhit een grote pan met olie en bak het vlees – eventueel liever in stappen dan dat je teveel in een keer bakt – rondom bruin op middelhoog vuur. Zet apart.
  • Zet het vuur laag. Doe nu nog wat olie in de pan en fruit het kruidenmengsel hierin aan. Blijf goed roeren en bak zo’n 5 minuutjes. Voeg nu het vlees weer toe. Net als de kokosmelk. Eventueel voeg je ook water toe. Het vlees moet nét onder staan.
  • Kneus vervolgens de sereh met de achterkant van een mes, leg er een knoop in en snijd de uiteinden eraf. Voeg de sereh, limoenblaadjes, salamblad en het kaneelstokje toe aan de stoof.
  • Laat de rendang nu zo’n 4 uur zachtjes stoven. Als je een stooftegeltje hebt is dat top. je kunt de rendang ook op bijvoorbeeld de open haard zetten. Vergeet niet zo nu en dan te roeren. Als de stoof te snel te droog wordt kun je wat extra water toevoegen.
  • Voeg na 4 uur de gesneden santen toe aan je rendang. Eventueel ook wat extra water, afhankelijk van de gewenste dikte. De rendang is klaar als het vlees uit elkaar valt. Eventueel kun je de blaadjes, kaneel en sereh verwijderen.
  • Serveer je rendang met rijst of naanbrood, gekookte sperziebonen, gebakken aubergine, en eventueel een eitje en zoetzure komkommer. Maar eerlijk, deze rendang kan overal bij en heeft tegelijkertijd niet veel nodig. Eet smakelijk!

    Gefeliciteerd. Je hebt rendang gemaakt! Niet stiekem alvast de halve pan leeg eten voordat je aan tafel gaat.

Tip

  • De juiste ingrediënten zijn belangrijk om die typische smaken te krijgen. Zorg ervoor dat je rundvlees van topkwaliteit koopt, bij voorkeur van de slager. De kwaliteit van de zelfgemaakte boemboe is ook belangrijk om je rendang te doen slagen. Met behulp van ons stappenplan kan je rendang niet mislukken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten