En zoals bij elke maand, kan er maar één de winnaar zijn. Buiten eten + drinken uit Gouda heeft de WijnSpijs-wandelaars zo overtuigd, dat er rapportcijfers uit de enquête kwamen waar Bill Gates jaloers op is. Eigenaar en chef André Hemerik is apetrots dat zijn zaak Restaurant van de Maand februari is. Zijn geheim?

Buiten eten en drinken

“Je moet de smaakpapillen van de wandelaars wel prikkelen, maar niet teisteren.”

Wat schiet je als eerst te binnen als je terugdenkt aan de afgelopen WijnSpijs Wandeling?

André: “De gezelligheid. Je ziet alleen maar blije gezichten binnenkomen. Wij ontvangen de mensen sowieso met een glimlach, maar zulke vrolijke mensen maken ons werk nog leuker. Ze zijn nieuwsgierig, willen culinair uitgedaagd worden.”

Met welk gerecht hebben jullie de wandelaars voor je gewonnen?

André: “Een in zijn geheel gegaarde sukade en à la minute gebakken diamanthaas van Iers Hereford rund, met een eigen jus en pastinaakpuree. Precies de manier van koken die bij ons past; comfort food van dieren die het goede leven hebben gekend. Buiten eten + drinken bestaat sinds 1994 en ik heb al die tijd al op deze manier gekookt. Inmiddels is het biologisch, eerlijk koken een modeverschijnsel en passen veel chefs zich daar op aan. Ik redeneer zo: als je als eerste een weg inslaat, word je niet ingehaald. Ik heb dierbare contacten met plaatselijke boeren, vissers en jagers. Daar ben ik trots op en dat laat ik zien.”

En welke wijn maakte de smaakcombinatie compleet?

André: “Een rode wijn, de Possesioni van de familie Alighieri uit Veneto, Italië. Gemaakt van de druiven Sangiovese, Corvina en Molinara.”

Wijn buiten eten en drinken

Hoe zijn jullie op de wijn- en spijscombinatie gekomen?

André: “Proeven! Mijn wijnleverancier heeft een aantal flessen op laten sturen en wij zijn gaan proeven. Twee collega’s en ik hebben een wijnbrevet, en met zijn drieën verzorgen we de wijnen en stellen we de kaart samen. Voor de combinatie van het rund met de Possesioni zijn we ervan uitgegaan dat mensen er om 12 uur ‘s middags mee moeten kunnen ontbijten, maar dat er ook gasten zijn die het pas om 17 uur voorgeschoteld krijgen. We hebben gezocht naar een gemiddelde; niet te zwaar, niet te lichtvoetig.”

Kregen jullie al tijdens de Wandeling reacties?

André: “Best veel, en allemaal positief! Op het laatst hadden we twee groepen zitten die allebei heel enthousiast waren. Dat vind ik heel leuk om te horen. Het is bij ons altijd een strijd wie er tijdens een WijnSpijs Wandeling mag werken. Het is de vierde keer dat we meedoen en zowel ons personeel als de wandelaars zijn altijd ontzettend enthousiast.”

Nog een gouden tip voor deelnemende restaurants?

André: “Laat zien wie je bent en doe het op je eigen manier. Als eetcafé moet je niet ineens je personeel fluwelen handschoentjes aantrekken, dat klopt niet. Gasten voelen of jij als restaurant doet waar je goed in bent.”