De culinaire wandelaar is als een restaurantrecensent on crack. In één middag wordt er een imposant rijtje restaurants aangedaan, die allen met hun beste wijn- en spijscombinatie op de proppen komen. Mindere goden komen genadeloos bovendrijven. Maar echte helden ook. In januari werd ff Swanjéé massaal bejubeld door onze wandelaars en daarmee het WijnSpijs Restaurant van de Maand. Een restaurant uit ‘s-Hertogenbosch, de hoofdstad van ons aller Bourgondië, is dan ook gewend om te presteren op hoog niveau. Of niet, eigenaar Steef Spanjer?

Laat ons eerst één van ‘s werelds grootste mysteries uit de wereld helpen; waar komt die naam ff Swanjéé toch vandaan?

Steef: “Swanjéé was, en is nog steeds een stopwoord van me. In de keuken gebruik ik veel Franse termen en roep ik bijna in iedere zin ‘soigné’. Dat hebben we fonetisch vertaald in het Brabants. Die ff ervoor is leuk voor marketingdoeleinden: ff genieten, ff een cocktail, ff een hapje eten, ff Swanjéé.”

ff Swanjee sfeer

Wat schiet je als eerst te binnen als je terugdenkt aan afgelopen WijnSpijs Wandeling?

Steef: “Dat het publiek tijdens de wandelingen altijd zo enthousiast is en daardoor de sfeer ook heel gezellig. En dat de hele middag vooral heel ontspannen verliep. Alle wandelingen in Den Bosch verkopen uit, zo ook deze. We deden voor de vierde of vijfde keer mee, dus inmiddels zijn we goed voorbereid op de drukte. In de bediening had iedereen een specifieke taak: gasten ontvangen, tafelwater inschenken, wijn in- en bijschenken, borden uitserveren. Ook in de keuken ging het soepeltjes, we stonden eigenlijk met teveel man. Er zat veel voorbereiding in ons gerecht, maar het uitserveren gebeurde vlot. Met twee man minder hadden we het ook gered.”

En welk gerecht werd er zo vlotjes jullie keuken uitgeschoten?

Steef: “Meatloaf Swanjéé Style. Gehaktbrood dus, van USA Black Angus beef, met een dipje van kwark en zongedroogde tomaat, een gel van basilicum en spinazie en verse spinazie voor de garnering. Het gehakt was aangemaakt met mozzarella, pijnboompitjes, spinazie en heel veel kruiden.

Voor onze vegetarische gasten serveerden we een Thaise pompoencurry met pittige mango, gemarineerde groenten en cashewnoten. Hoog op smaak, heel belangrijk tijdens een wandeling, om de zintuigen te blijven prikkelen.”

ff Swanjee sfeer

En de wijn?

Steef: “Een Shiraz van Rijk’s uit Zuid-Afrika. Of als mensen liever wit hadden: de Marsanne van Domaine Louis Chèze uit Zuid-Frankrijk. Hoge kwaliteitswijnen van vooraanstaande huizen. Als je meedoet met een WijnSpijs Wandeling moet je er ook echt voor gaan. Wij zien het als perfecte promotie voor ons restaurant, geld moet je er niet aan willen verdienen.”

Waarom denk je dat de wandelaars zo wildenthousiast waren over ff Swanjéé?

Steef: “Buiten onze wijn- en spijscombinatie om, schonken we aandacht aan de details. Ik heb zelf meerdere malen meegelopen met een WijnSpijs Wandeling en het viel me op dat er bijna nooit rode wijn wordt geschonken, dus schenken wij rode wijn. In mooi glaswerk. Hetzelfde geldt voor tafelwater. Ook serveerden we bij de eerste ronde wandelaars een amuse, als opwarmer.Als je daarbij rust en gastvrijheid uitstraalt, wordt dat gewaardeerd. En dat is de best mogelijke promotie voor ons restaurant.”