Restaurant van de maand januari | The Bishop — Leiden

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Januari ging fris en fruitig van start wat ons betreft. Meer dan 1450 wandelaar liepen een WijnSpijs Wandeling in de eerste maand van het jaar. Er werd ge-wijn-spijs-wandeld in Amsterdam, Amersfoort, Groningen, Breda én Leiden! Jullie waren overal erg positief gestemd, maar er was één restaurant wat alle records brak: The Bishop in Leiden!

Critici en consument zijn het eens:  The Bishop in Leiden

The Bishop kreeg eerder al een mooie recensie van Parool’s Joël Broekaert. Hij gaf een 8! Vooral de ‘joekels van slakken’ van chef Rik Thesing maakten indruk. De wandelaars waren echter nóg positiever en scoorden het team van The Bishop een dikke 4,6 (uit 5).

Op de kaart

De internationale kaart heeft per gang zo’n 8 keuzes, maar makkelijker en leuker is het om van het chef’s menu te eten. De wijnkaart is uitgebreid en betaalbaar en natuurlijk ook internationaal.  Naast de ‘normale’ gerechten is er extra aandacht voor ‘The Bishop Classics’.

RVHJ 2018 maand januari The Bishop

De beste WijnSpijs combinatie

Ook tijdens de WijnSpijs Wandeling werd een van deze favorieten classics geserveerd: Krokant buikspek met ahornlak en zoetzure groenten. In het glas een prachtig glas wijn uit de Franse Rhône, Domaine Brusset’s ‘Laurent B’. Deze blend van Carignan, Grenache, Mourvèdre en Syrah geeft een gulle, soepele wijn met veel rood fruit, peper en kruiden.

Relaxt met een internationale vibe

Het prachtige interieur is de wandelaars ook opgevallen. De voormalige distilleerderij (heeft dus niks te maken met bisschoppen) bevindt zich midden in historisch Leiden. Tijdens de verbouwing heeft men het pandje gestript tot alle mooie details weer zichtbaar werden en daarna opgebouwd met donkere chique materialen. The Bishop heeft een internationale, stadse en relaxte sfeer, en zou naast Leiden niet misstaan in steden als London, New York en Berlijn, vinden wij.

Hey Rik!

Chefkok Rik Thesing –  26 jaar, uit Amsterdam – aan het woord:

Hoelang bestaat The Bishop? 

The Bishop bestaat nu een jaar en we doen nu ook een jaar mee met de WijnSpijs Wandeling.

Wat vind je van de WijnSpijs Wandeling?

Ik vind het een heel leuk initiatief, vooral omdat je een groot publiek trekt, die normaal misschien niet zo snel bij je zouden komen eten, maar omdat ze er op deze manier iets kunnen komen proeven dat wellicht wel iets sneller doen.

Waar ga je zelf graag uit eten?

Dit hangt erg af van waar ik trek in heb, maar ik kom wel heel graag bij The Roast Room (in Amsterdam) om een heerlijke ‘tarte tatin met foie gras en kersencompote‘ te eten.

En wat kook jij op ‘normale’ doordeweekse avond thuis? 

Iets met vis en veel verschillende groenten.

Welke wijn neem je mee naar een onbewoond eiland? 

Dan zou ik waarschijnlijk een mooie Barolo mee nemen. Een van mijn favorieten! Hier hoef je eigenlijk niks bij te eten, dus als ik niks vind, is het ook goed! 😉

En welke wijn neem je mee van de Appie? 

Meestal ga ik voor de Chardonnay van Wild Pig: een frisse witte wijn met een klein beetje hout. Lekker om zo te drinken, maar ook heerlijk bij een mooi stukje witvis met een lekkere beurre blanc.

Welke foodtrend mag voor jou de prullenbak in?  

Superfoods. Het meeste ervan is echt niet lekker, maar wordt alleen gegeten omdat het ‘hip’ is. Ik vind dat eten vooral lekker moet zijn. En dat er iets vullends bij zit. Persoonlijk zit ik in een restaurant niet te wachten op een smoothie van gedroogde cranberrys met rauwe cacaonibs en chiazaad.

Welke foodtrend vind jij tof?

Niet echt een trend – want wordt al heel lang gedaan – namelijk, eerlijk en puur eten met mooie smaken. Geen geneuzel en gepiel op je bord, maar ‘gewoon’ lekker eten!

The Bishop
Middelweg 7
2312 KE Leiden

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?