De Reuben sandwich. Een heerlijke klassieker.

Een enorm gegrild broodje brood met (veel) gepekeld vlees, zuurkool en Emmentaler kaas, dat is al een goed begin. Erbij een flinke scheut Thousand Island dressing en aanvallen maar.

Wie de bedenker is, is (zoals met veel goede dingen) niet helemaal duidelijk. Er zijn minstens drie gegadigden. Eén van hen heeft het broodje aan het begin van de vorige eeuw heeft bedacht, in New York. Zoveel is zeker.

Good work!

Reuben Sandwich

5 from 1 vote
Recipe by Vale Berral García Course: LunchCuisine: Amerikaans
Portie

4

flinke broodjes
Bereidingstijd

30

minutes

Op het internet wemelt het van de variaties op de Reuben Sandwich. Dit recept is onze versie. Voeg rustig meer mosterd, mayo of plakjes augurk als je dat lekker vindt. Het luistert niet zo nauw. Doe wat je lekker vindt!

Een van de twistpunten is pekelvlees óf pastrami. Beide gemaakt van brisket (rundvlees) maar bij de pastrami wordt om te beginnen een heel scala aan kruiden toegevoegd. Wij kiezen voor pekelvlees. Wanneer je pastrami wilt gebruiken kan dit natuurlijk ook, alleen maak je dan officieel een Rachel Sandwich. Ook lekker!

Een van de hoofdingrediënten is je gekozen rundvlees. Dus zorg ervoor dat je naar een goede slager gaat, dat maakt je broodje!

Ga je helemaal homemade? Dan maak je natuurlijk zelf augurken, mayonaise en zuurkool.

Ingrediënten reuben sandwich

  • 400 gr 400 pekelvlees, in dunne plakjes

  • 200 gr 200 zuurkool

  • 200 gr 200 Emmentaler, in plakken

  • 8 sneden 8 mooi zuurdesem in dikke plakken

  • 4 el 4 mayonaise


  • Thousand Islands dressing
  • 150 ml 150 mayonaise

  • 3 el 3 ketchup

  • 2 el 2 Worcestershiresaus

  • 2 el 2 Dijon mosterd

  • 1 el 1 mierikswortel (of wasabi)

  • 2 el 2 augurkenvocht

  • 2 el 2 fijngehakte augurk

  • 1 el 1 fijngehakte rode ui

  • zout en peper

Zo maak je een reuben sandwich!

  • Verwarm de ovengrill voor op 230 graden.

    Spreid de plakken brood uit over het ovenrooster. Smeer op vier broden een eetlepel mayonaise. Verdeel over de andere vier broden de geraspte Emmentaler.
  • Maak de saus voor de Reuben door alle ingrediënten te mengen in een kommetje. Proef en breng verder op smaak. Misschien iets meer mierikswortel? Of wat zout?
  • Spoel de zuurkool goed af en knijp hem kurkdroog. Zet de broodjes onder de grill tot de kaas is gesmolten en de andere broodjes mooi getoast zijn.
  • Tijd om je Reuben Sandwich af te maken. Begin met de broodjes met kaas. Beleg daarop de zuurkool, dan flink wat pekelvlees, de saus en vervolgens je getoaste broodjes.
    Wees niet te zuinig met de saus, de zuurkool en het vlees. Het plezier van dit broodje zit hem deels in de genereuze vulling! reuben-sandwich-recept

Tips en variaties op de reuben sandwich

  • Wanneer je een goeie grill hebt waar dikke tosti's in passen, zoals deze, kun je de broodjes eerst ook helemaal belegen en daarna roosteren in je tafelgrill.
  • Het verschil tussen pekelvlees en pastrami?

    Pastrami en pekelvlees worden allebei gemaakt van rund, namelijk briket. Pastrami wordt flink gekruid en gerookt. Lees hier hoe je je eigen pastrami maakt. Pekelvlees wordt een aantal dagen gezouten (gepekeld) en daarna zachtjes en op lage temperatuur gegaard.
  • 'Corned beef', is het meest originele beleg voor een Reuben Sandwich. Pekelvlees komt in Nederland het meest in de buurt.
  • Verwar 'Corned Beef' niet met de Nederlandse versie 'Kornèt Bief', dat is vaak rest vlees, dat grof gemalen wordt en daarna onder druk in een vorm of blik geperst wordt. Het heeft een korrelige structuur. Deze versie is niet geschikt voor dit broodje.
  • Serveer je Reuben Sandwich zoals jij het lekker vindt. Een handje chips, tafelzuur, misschien zelfs wat mosterdblad? Het kan allemaal. Jij bent de baas.
  • In plaats van Thousand Island dressing wordt er ook wel Russian dressing gebruikt voor de Reuben Sandwich. Het verschil zit 'm voornamelijk in het gebruik van mierikswortel en dat is een hele fijne. Ik heb hem dus geadopteerd. Maak vooral genoeg dressing!
  • In Ierland en Amerika eet je Reuben sandwiches op St. Patrick 's Day, op 17 maart. Dat, en een hoop bier en whiskey!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

pekelvlees

Wijn bij een Reuben sandwich

Zoals je hierboven kunt lezen past deze enorme Reuben Sandwich traditioneel goed wanneer je aan het bier zit. Maar ook een bijpassende wijn wil ik je niet ontzeggen.

Wanneer je een combinatie maakt met wijn is het goed om eerst eens goed naar het smaakprofiel een Reuben Sandwich te kijken.

Het is een enorm smaakkanon, vol smaak. We hebben te maken met een boel smaken en structuren; het malse, sappige pekelvlees, gesmolten vette kaas, zure zuurkool, gegrild brood en een pittige, romige dressing.

De voorkeur heeft een witte wijn en ik denk meteen aan een uitgesproken Gewürztraminer uit de Elzas met een klein zoetje. De aanwezige zuren snijden door het vette geheel en zorgen voor verfrissing, het zoetje zorgt voor een gebalanceerde combinatie bij de pittige dressing.
Kun je geen Gewürztraminer vinden dan kan een aromatische Riesling ook. Neem in elk geval een wijn die stevig in zijn schoenen staat, zodat hij niet omver wordt geblazen door het geweld van de Reuben. Dat zijn ook wijnen die het goed doen bij recepten met kaas, zoals kaasfondue en croque monsieurs.

Wil je toch liever rood? Neem dan ook hier een fruitige, jonge wijn, zonder al te veel verfijning en zonder opvallende houtrijping. Niet te zwaar, maar bijvoorbeeld een boerse, ronde Zweigelt uit Oostenrijk, of een jonge Beaujolais van Gamay druiven.

Maak je deze Reuben Sandwich op Nieuwjaarsdag? Dan kan een restje mousserende wijn zeker geen kwaad!



🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten