De Reuben sandwich. Een heerlijke klassieker.
Een enorm gegrild broodje brood met (veel) gepekeld vlees, zuurkool en Emmentaler kaas, dat is al een goed begin. Erbij een flinke scheut Thousand Island dressing en aanvallen maar.
Wie de bedenker is, is (zoals met veel goede dingen) niet helemaal duidelijk. Er zijn minstens drie gegadigden. Eén van hen heeft het broodje aan het begin van de vorige eeuw heeft bedacht, in New York. Zoveel is zeker.
Good work!
Wijn bij een Reuben sandwich
Zoals je hierboven kunt lezen past deze enorme Reuben Sandwich traditioneel goed wanneer je aan het bier zit. Maar ook een bijpassende wijn wil ik je niet ontzeggen.
Wanneer je een combinatie maakt met wijn is het goed om eerst eens goed naar het smaakprofiel een Reuben Sandwich te kijken.
Het is een enorm smaakkanon, vol smaak. We hebben te maken met een boel smaken en structuren; het malse, sappige pekelvlees, gesmolten vette kaas, zure zuurkool, gegrild brood en een pittige, romige dressing.
De voorkeur heeft een witte wijn en ik denk meteen aan een uitgesproken Gewürztraminer uit de Elzas met een klein zoetje. De aanwezige zuren snijden door het vette geheel en zorgen voor verfrissing, het zoetje zorgt voor een gebalanceerde combinatie bij de pittige dressing.
Kun je geen Gewürztraminer vinden dan kan een aromatische Riesling ook. Neem in elk geval een wijn die stevig in zijn schoenen staat, zodat hij niet omver wordt geblazen door het geweld van de Reuben. Dat zijn ook wijnen die het goed doen bij recepten met kaas, zoals kaasfondue en croque monsieurs.
Wil je toch liever rood? Neem dan ook hier een fruitige, jonge wijn, zonder al te veel verfijning en zonder opvallende houtrijping. Niet te zwaar, maar bijvoorbeeld een boerse, ronde Zweigelt uit Oostenrijk, of een jonge Beaujolais van Gamay druiven.
Maak je deze Reuben Sandwich op Nieuwjaarsdag? Dan kan een restje mousserende wijn zeker geen kwaad!
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten