Heb je net als ik behoefte aan zon en andere vrolijkheid, dan kan een mooi glas rosé daar zomaar eens de oplossing voor zijn. Roze wijn staat in mijn boekje voor warme dagen, wijn drinken op de stoep met vrienden en meer van dat. Kortom. Rose staat bij mij 1-0 voor. Nu weet ik dat andersom ook vaak gebeurt. Rose wordt weggezet als meisjeswijn – wat dat ook moge zijn – zoete troep, restproduct en alles behalve serieuze wijn. Een review van de nieuwste oogst.

AIX 2017 – Rose uit de Franse Provence

De Nederlandse wijnmaker Eric Kurver koos ruim tien jaar geleden voor de Franse Provence, het rosé rayon. Zijn Domaine Saint AIX maakt inmiddels heel wat jaren kwaliteitswijn. Wereldwijd wordt de rosé enthousiast ontvangen. Zeker op Nederlandse terrassen is de kenmerkende fles geen onbekende.
De druiven – 60% grenache, 20% syrah en 20% cinsault werden afgelopen september binnen gehaald – de vroegste oogst ooit – en we verheugen ons dan ook op een sappige en verfrissend vers glas wijn.

My first rosé – 2018

Kleur: Zoals je verwacht van een Provence rosé. Bleekroze, met wat lichte oranje tinten.

Neus: Dorstige neus. Fris rood fruit, perzik en een klein beetje mandarijn. Een geur waarna je graag een slok neemt. Fris, elegant, sappig en dorstlessend. Heeft iemand nou net een zak roze cadillacs opengemaakt?

Smaak: Lekker hoor, keurige wijn. Ik voel mij meteen een stukje eleganter, ‘Waar is m’n zonnebril?’. Inderdaad dorstlessend en verfrissend, maar er is meer. Ik kan mij voorstellen dat je hier ook heerlijk mee kunt eten. Maakt vast een stijlvol maaltje met een plateau fruits de mer, of een salade caprese van romige mozzarella en rijpe tomaat met verse basilicum! De zuren hadden wat meer mogen zijn.

Wanneer drinken: Nu meteen. Beter dan antidepressiva.

Beoordeling:

WijnSpijs beoordeling 4 sterren

AIX Provence Rosé 2017

AIX rosé

Land Frankrijk

Gebied Provence

Druiven Grenache 60% – Syrah 20% – Cinsault 20%

Proef Framboos, perzik, snoep, peer.

Wijnmaker Eric Kurver

Kopen Op veel plaatsen. Wees er zeker van dat je de nieuwe oogst koopt. Zoals hier op Bovino.nl

WijnSpijs
+ 
Deze rose staat net als veel Provence rosé steviger in haar schoenen dan je in eerste instantie verwacht. Worst van lam, rund of kalf, couscous met lekker veel kruiden en geitenkaas, salade Caprese, charcuterie, fruits de mer, visje van de barbeque, het kan allemaal.
− Wees bescheiden met de zuren in je dressing of gerecht, blijf weg van heel vet, en ook zoet is hier niet de wijnspijs combinatie.