Laura schreef er al eerder over; de meest gepromote wijnstreek van Spanje, ofwel Ribera Del Duero. Nathalie gaat deze ‘open-haard-wijnen’ testen in combinatie met de spijzen uit de keuken van Restaurant Bolenius. Some girls have all the luck! 

Lees ook: Ribera Del Duero | Winterse wijnen voor bij de open haard.

Wijn beoordelen

Restaurant Bolenius

Bolenius zit midden op de Amsterdamse Zuidas, recht achter het station. De keuken is gezond en modern! Chefkok Luc en gastheer Xavier laten met hun moderne en gezonde keuken lokale ingrediënten stralen. Hier wordt gewerkt volgens de Nieuwe Amsterdamse keuken, waar (oud)Hollandse gerechten helemaal van deze tijd zijn.

Ontdek hier de beste en leukste restaurants in Amsterdam!

Het menu met 4 Ribero del Dunero wijnen

Waar normaal gesproken de wijn het gerecht volgt – een doorn in het oog van menig sommelier – heeft het team van Bolenius vandaag de wijnen laten leiden. We zijn hier namelijk om de wijnen van de Ribera del Duero te zien schitteren in combinatie met spijs!

Wijn inschenken

1. Garmón – 2015 | Moestuin van de Zuidas

Na de amuses beginnen we met een Garmón uit 2015. Een volle rode wijn gemaakt van 100% Tempranillo druiven. De Garmón is zestien maanden in Frans eikenhout gerijpt en dat proef je terug. Zonder het gerecht is de wijn wat vlak met een snelle afdronk. Maar in combinatie met de rode biet uit “De Moestuin” is deze wijn erg fijn.

Wijnproeverij Ribera Del Duero

2. Bodegas Y Viñedos Tamaral | Mossel / pompoen / peer / kurkuma

Rosé?! Ik dacht dat de wijnen uit Ribera Del Duero allemaal rood waren! Niks is minder waar… rosé it isIk ben geen rosé liefhebber en dus een beetje huiverig voor de Tamaral. Na mijn eerste slok weet ik het weer zeker. Rose is niets voor mij, veel te zoet.

Maar dan. Het gerecht wordt geserveerd. Een crème van pompoen, met mossel en peer. In deze combinatie is de Tamaral ineens veel minder zoet. Bloemige tonen komen naar voren. Hulde voor de wijn-spijs combinatie dus. En misschien moet ik iets minder snel zeuren.

Wijnproeverij Ribera Del Duero

3. Cruz de Alba Crianza – 2014 | Rode biet uit de klei / morielje

De Cruz de Alba is zacht, met veel kersen en ander rood fruit. Iets te tuttig en zoetsappig naar mijn smaak. Maar weer spot on bij de rode biet uit de klei, sowieso een keigoed gerecht. De wijn wordt elegant en krijgt wat frissere tonen.

Wijnproeverij

4. Vinedos y Bodegas García Figuero S.L. | Hert / Hertog Jan Grand Prestige saus / rode kool / eekhoorntjes brood

Een goed gebraden stuk hert met een fantastische krachtige mooie wijn erbij. Kan niet missen. En dat klopt; de Figuero gaat fijn samen met het hertje. Dit is mijn favoriete gerecht van de avond.

Eindoordeel

Na heel de avond gegeten en gedronken te hebben, volgt hier mijn kritische eindoordeel. De wijnen uit Ribera Del Duero zijn echte krachtpatsers of ‘goed gesprek’ wijnen zoals ik ze noem.

Zelf zou ik de wijnen niet snel zonder spijs nuttigen, daar zijn ze net té zwaar voor. Maar Ribera Del Duero maakt hele mooie winterwijnen, die fijn samen gaan met wild, stoofpotjes én rode biet. Aanrader voor dinertjes en perfect voor de kerst!