Ribera Del Duero | Hoe lekker zijn deze Spaanse wijnen nou echt?

WijnSpijs
WijnSpijs

Ribera Del Duero

Laura schreef er al eerder over; de meest gepromote wijnstreek van Spanje ofwel Ribera Del Duero. Nathalie gaat deze ‘open-haard-wijnen’ testen in combinatie met de spijzen uit de keuken van Restaurant Bolenius*. Some girls have all the luck! 

Lees ook: Ribera Del Duero | Winterse wijnen voor bij de open haard.

Ribera Del Duero Spaanse wijn rode wijn spanje diner ster bolenius

Restaurant Bolenius*

Bolenius* zit midden op de Amsterdamse Zuidas, recht achter het station. De keuken is gezond en modern! Chefkok Luc en gastheer Xavier laten met hun moderne en gezonde keuken lokale ingrediënten stralen. Hier wordt gewerkt volgens de Nieuwe Amsterdamse keuken, waar (oud)Hollandse gerechten helemaal van deze tijd zijn.

Ontdek de beste en leukste restaurants in Amsterdam | Klik hier!

Het Menu

Waar normaal gesproken de wijn het gerecht volgt – een doorn in het oog van menig sommelier – heeft het team van Bolenius vandaag de wijnen laten leiden. We zijn hier namelijk om de wijnen van de Ribera del Duero te zien schitteren in combinatie met spijs!

Ribera Del Duero Spaanse wijn rode wijn spanje diner ster bolenius

Garmón – 2015 | Moestuin van de Zuidas

Na de amuses beginnen we met een Garmón uit 2015. Een volle rode wijn gemaakt van 100% Tempranillo druiven. De Garmón is zestien maanden in Frans eikenhout gerijpt en dat proef je terug. Zonder het gerecht is de wijn wat vlak met een snelle afdronk. Maar in combinatie met de rode biet uit “De Moestuin” is deze wijn erg fijn.

Bodegas Y Viñedos Tamaral | Mossel / pompoen / peer / kurkuma

Rosé?! Ik dacht dat de wijnen uit Ribera Del Duero allemaal rood waren! Niks is minder waar… rosé it isIk ben geen rosé liefhebber en dus een beetje huiverig voor de Tamaral. Na mijn eerste slok weet ik het weer zeker. Rose is niets voor mij, veel te zoet.

Maar dan. Het gerecht wordt geserveerd. Een crème van pompoen, met mossel en peer. In deze combinatie is de Tamaral ineens veel minder zoet. Bloemige tonen komen naar voren. Hulde voor de wijn-spijs combinatie dus. En misschien moet ik iets minder snel zeuren. 😉

Ribera Del Duero Spaanse wijn rode wijn spanje diner ster bolenius

Cruz de Alba Crianza – 2014 | Rode biet uit de klei / morielje

De Cruz de Alba is zacht, met veel kersen en ander rood fruit. Iets te tuttig en zoetsappig naar mijn smaak. Maar weer spot on bij de rode biet uit de klei, sowieso een keigoed gerecht. De wijn wordt elegant en krijgt wat frissere tonen.

Ribera Del Duero Spaanse wijn rode wijn spanje diner ster bolenius

Vinedos y Bodegas García Figuero S.L. | Hert / Hertog Jan Grand Prestige saus / rode kool / eekhoorntjes brood

Een goed gebraden stuk hert met een fantastische krachtige mooie wijn erbij. Kan niet missen. En dat klopt; de Figuero gaat fijn samen met het hertje. Dit is mijn favoriete gerecht van de avond.

Ribera Del Duero Spaanse wijn rode wijn spanje diner ster boleniusEindoordeel

Na heel de avond gegeten en gedronken te hebben, volgt hier mijn kritische eindoordeel. De wijnen uit Ribera Del Duero zijn echte krachtpatsers of ‘goed gesprek’ wijnen zoals ik ze noem. Zelf zou ik de wijnen niet snel zonder spijs nuttigen, daar zijn ze net té zwaar voor. Maar Ribera Del Duero maakt hele mooie winterwijnen, die fijn samen gaan met wild, stoofpotjes én rode biet. Aanrader voor dinertjes en perfect voor de Kerst.

Zelf wijnen uit Ribera del Duero proberen? Hieronder vind je een paar echte pareltjes.

Gall&Gall verkoopt mooie voorbeelden voor een knappe prijs:

En zelfs de ultieme top van Ribera Vega Sicilia 2008(!) koop je via de webshop van Gall. De opperbeste Tempranillo rijpte maar liefst 77 maanden op hout en je koopt ‘m hier. Misschien leuk om eens gek te doen met Kerst?

📸 Foto’s zijn gemaakt door: Mo Barends

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?