Riesling: Aromatisch, verfrissend en met spetterende aroma’s als sappige limoen, knapperige groene appels en rijpe perzik. Loopt het water je al in de mond?

Deze wijn is makkelijk te herkennen aan de vorm van de fles en een hoge zuurgraad, waardoor de wijn over het algemeen zeer verfrissend overkomt. Kwaliteits wijnen kun je naast de de bloemige tonen ook herkennen aan een petrol geur.

Infographic Riesling

Zoet Genoeg

Misschien heb je ooit eens gelezen of gehoord dat Riesling zoet is? Er kan inderdaad erg mooie beerenauslese van Riesling gemaakt worden, maar over het algemeen is de wijn droog met een uitbundige zoetige aromatische geur. In je mond overheerst echter de zuurgraad en komt hij dus droog uit de smaaktest. Ingewikkeld? Zoek naar de volgende termen op het etiket en je weet wat je in huis haalt.

Welke Riesling wijnen zijn er?

Flessen Riesling

Kabinett – Dit is de lichtste stijl Riesling. Ze zijn droog tot zeer droog. In dit artikel hebben we het over deze stijl Riesling.

Spätlese – Betekent ‘laat geoogst’. De druiven worden geoogst na de normale plukperiode en maken rijke wijnen, die vaak iets zoeter zijn dan Kabinett. Zie ook de term trocken staan dan is het zeker een droge stijl.

Auslese – Betekent iets als ‘geselecteerde oogst’. Deze druiven worden met de hand geselecteerd en aangetast door edele rotting.

Beerenauslese BA – Geselecteerde overrijpe oogst. Het verschil met Auslese, is dat bij de Beeren (de druiven) per stuk worden geplukt en uitgezocht. Bij Auslese gaat het om trossen. De wijnboer kan op deze manier heel zorgvuldig selecteren.

Trockenbeerenauslese TBA – Deze druiven hebben het allemaal. De wijnen worden gemaakt van druiven met edel rotting –  die per stuk met de hand geoogst worden en daarna indrogen tot een rozijnachtige druifjes. De wijnen zijn honingachtig en zeer zoet.

Eiswein – Wijn van bevroren druiven. Een zeldzaam fenomeen en dus ook een dure wijn. Voor het oogsten van deze druiven moet de temperatuur minimaal – 7 graden zijn. Eiswijn is heeft fruitige zuren en is zoet.

Wat eet je bij Riesling?

Een van de leukste druiven om de interessante en verbazingwekkend effecten van een goeie wijnspijs combinatie zelf te ervaren is de Riesling. De wijn is zelf al behoorlijk uitgesproken en zit meestal stevig in de aroma’s. Combineer dit met een kruidige en pittige keuken uit Thailand of India; een match made in heaven! Ook als er zuurkool op je bord ligt is dit druifje een goede keuze.

Gas station

Afblijven en terug naar de kelders

Riesling kan – net als Chardonnay – ontzettend mooi oud worden. Deze witte druifjes zijn als een van de weinige witte druivensoort een graag geziene gast in menig wijnkelder. Riesling kán tot wel 100 jaar rijpen.

Al worden er tegenwoordig ook veel wijnen gemaakt die – net als 95% van alle wijnen – gemaakt worden om direct op te drinken.  Wijnen die goed ouderen herken je aan de typische petrolgeur. Ook de hoge zuurgraad speelt een rol.

Thais gerecht

Riesling über alles

Dit pittige witte druivenras is de nationale trots van onze Duitse buren. De helft van alle aanplant – 52.000 HA – staat in Duitsland. Zoek op etiketten naar de regio’s Mosel, Rheingau, Rheinhessen en Mittelrhein, daar komen de mooiste versies vandaan.

De andere wijnstokken zijn verspreid over de hele wereld. Frankrijk (Alsace), Zuid-Australië (Eden/Clare Valley) en Amerika (New York/Washington) maken mooie exemplaren.

Riesling is enorm veelzijdig en daarom de ideale druivensoort om eens een proeverij van samen te stellen.