Voor een kom luchtige basmatirijst kun je mij 's nachts wakker maken. In India heb ik rijst uit noodzaak echt leren waarderen. Drie weken lang genoot ik van een witte rijst- en naanbrood-dieet (iets met buikgriep) en dat was absoluut geen straf! Maar hoe kook je die perfecte rijst nou?
Thuis vond ik het lastig om net zulke lekkere rijst te koken als die ik kreeg in Azie. Soms te droog, soms te plakkerig en soms gewoon compleet mislukt. Na veel pogingen heb ik mijn ultieme manier van rijst koken gevonden, succes gegarandeerd! Spoiler alert: het is niet zoals op het pakje staat!
Lees hier alles over de verschillende soorten rijst, de do's & dont's tijdens het rijst koken en hoe je rijst in kokosmelk maakt. Maar eerst, een goed basisrecept!
Hoe kook je rijst | Hoe lang moet rijst koken?
Witte rijst, gele rijst, rode rijst, sushi-rijst; er zijn wereldwijd meer dan 5000 (!) verschillende soorten rijst. En ongeveer net zoveel verschillende bereidingen en kooktijden. Dus, als aanvulling op het basisrecept voor witte rijst, zetten we de kooktijden van de populairste rijstsoorten in Nederland op een rijtje:
Pandanrijst: pandanrijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. Deze rijstkorrel is wat zachter dan de gewone witte rijst en heeft daarom wat minder water nodig. Gebruik voor 150 gram rijst, 220 ml water. Kook volgens het basisrecept voor witte rijst de pandanrijst 12 minuten.
Basmatirijst: mijn absolute favoriet. Volg het basisrecept voor witte rijst, maar kook de rijst 12 minuten in plaats van 13 minuten.
Zilvervliesrijst: zilvervlies rijst heeft, zoals de naam doet vermoeden, een vliesje om de korrel. Het is daarom belangrijk om al kokend water te gebruiken. Zie het recept hieronder:
Risottorijst: een Italiaans pareltje met veel bereidingen. Lees hier alles over risotto maken!
Hoe kook je rijst | Afspoelen of niet?
Heel simpel, nee! De reden om rijst af te spoelen is om overtollig zetmeel en vuil te verwijderen van de korrel. De rijst die wij gebruiken (uit de supermarkt) is al schoon gemaakt. Afspoelen is dus alleen maar extra werk!
Maar de rijst wordt toch luchtiger als je het zetmeel verwijdert? Dit klopt, tot op zekere hoogte. Als er echt veel zetmeel op zit kan het helpen om dit af te spoelen. Doe dit wanneer je de rijst op straat of op de markt hebt gekocht. Het verschil in luchtigheid dat je krijgt wanneer je supermarktrijst gaat afspoelen is niet te proeven. Geloof me, ik heb het geprobeerd!
Afspoelen heeft bovendien het nadeel dat er water aan de rijst blijft kleven. De verhouding water/rijst kan dan anders worden. Mocht je de rijst toch willen afspoelen, doe dit dan in een zeef onder een stromende kraan. Spoel totdat het water helder wordt.
Hoe kook je rijst | Hoeveel water bij rijst?
Een veel gemaakte fout is dat er teveel water wordt gebruikt en de rijst als het ware 'verzuipt'. De rijst wordt dan zacht en papperig in plaats van lekker luchtig.
Op een pak rijst staat vaak 'breng een pan ruim kokend water aan de kook'. Niet dus! Dit doe je alleen bij zilvervliesrijst (zie recept voor zilvervliesrijst)
De juiste verhouding is 1 op 1,6. Voor 150 gram rijst gebruik ik daarom 240 ml water (150 x 1,6 = 240)
Hoe kook je rijst | Hoeveel rijst koken per persoon?
Voor witte rijst houd je ongeveer 75 gram per persoon aan voor het hoofdgerecht en 50 gram per persoon als bijgerecht. Voor zilvervliesrijst mag dat iets minder zijn, want daar zit je sneller vol van. Toch kan je het beste iets meer koken, liever te veel dan te weinig!
De rijst die je overhoudt kun je makkelijk twee dagen in de koelkast bewaren. Zo zet je razendsnel weer een lekker rijstgerecht op tafel! Kijk hier voor heerlijke rijst-recepten en probeer ook eens de kokosrijst met lente-ui:
Hoe kook je rijst | Rijst koken in een rijstkoker
Een rijstkoker is een goed idee als je veel rijst eet of vaak voor een grote familie of groep kookt. Deze rijstkoker van Solis geeft precies aan hoeveel rijst en water er in de koker moet, deksel erop en de rijst komt er perfect uit. En naast rijst, kun je tegelijk ook groente of vis stomen!