Wanneer de herfstkleuren mijn omgeving kleuren trek ik graag de bossen in. Niet alleen voor de mooie kleuren, maar vooral ook om paddenstoelen te zoeken.

Ik zou graag een volleerd paddenstoelen plukker worden of zijn, maar daar ben ik een iets te grote schijterd voor, aangezien de meeste paddenstoelen zijn giftig zijn. En de wel eetbare zijn dan weer moeilijk te herkennen. Lastig, maar ik werk eraan.

Ik koop ze voor nu dus gewoon bij de mooiste kraam om de vrijdagmarkt in Haarlem, Portabella paddenstoelen. Dat is ook geen straf. En dan maak ik er natuurlijk paddenstoelen risotto mee.

Paddenstoelen Risotto

5 from 2 votes
Recipe by Laura Lemmers Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Koop de mooiste paddenstoelen die je kunt vinden. Volgens Natascha van de markt zijn oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitakes en chantarellen heel geschikt.

Wat je ook altijd kunt doen voor extra smaak is gedroogde paddenstoelen weken in heet water. EN dat gebruiken als bouillon.

Ingrediënten

  • 4 el 4 olijfolie

  • 2 2 sjalotten, gesnipperd

  • zout en peper

  • 2 teentjes 2 knoflook, gepeld en fijngesneden

  • 3 takjes 3 verse tijm, of oregano gerist

  • 300 gram 300 risottorijst

  • 1 glas 1 witte wijn

  • 600 ml 600 paddenstoelen-, of kippenbouillon

  • 2 el 2 boter

  • 0,5 0,5 citroen, zest en sap

  • 200 gram 200 paddenstoelen, schoongemaakt

  • 75 gram 75 parmezaanse kaas (geraspt)

  • Optioneel
  • gehakte peterselie of rucola
    om te garneren

  • verse truffel of een drupje truffelolie

Bereiding

  • Verdeel de paddenstoelen in twee delen. Eén deel voor de risotto en één deel voor de garnering. Het eerste deel voor in de risotto hak of scheur je in kleine stukjes. Zet apart.

    Het tweede deel bak je een beetje bruin in 2 el olie met een snuf peper en zout om middelhoog vuur. Zet ook apart. ingredienten paddenstoelen risotto
  • Zorg dat de bouillon klaar staat en warm is. Zet een hapjespan (een pan met een brede bodem en een rechtopstaande rand) op middelhoog vuur. Doe de rest van de olijfolie in de pan en voeg de sjalotten toe met een snuf zout. Bak tot de uitjes glazig zijn. 
  • Voeg nu de helft van de boter, de klein gemaakte paddenstoelen, knoflook, verse peper en kruiden toe aan de uitjes. Bak even lekker een paar minuten tot de geuren vrijkomen en de smaken zich hebben vermengd. aanbakken paddenstoelen
  • Nu mag de rijst erbij. Bak de rijst zo'n twee minuten tot deze wat glazig is. Blus af met de witte wijn. Roer lekker door. paddenstoelen risotto aanbakken
  • Wanneer de wijn is opgenomen mag er een soeplepel bouillon in de pan. Roer regelmatig. Zodra rijst het meeste vocht heeft opgenomen doe je er weer een lepel bouillon bij. paddenstoelen risotto op smaak brengen
  • Wanneer al het vocht door de rijst is opgenomen is de waarschijnlijk rijst gaar. Dit moet je nog wel even controleren. De rijstkorrel moet zacht zijn, maar nog wel een bite hebben. Wanneer je met de lepel door de risotto gaat zie je dat de massa langzaam weer terugloopt. 
  • Als de rijst gaar is mag hij van het vuur af. Maak je paddenstoelen risotto op smaak met de rest van de boter, de kaas, het sap en de rasp van de citroen toe. Proef of er nog iets bij moet.

    risotto met paddenstoelen
  • Maak de borden op met de achtergehouden gebakken paddenstoelen en maal er nog wat versgemalen peper over.
    Eet smakelijk.

Tips

  • Een klein scheutje truffelolie geeft de risotto een heerlijke rijke aardse smaak. Wat geschaafde verse truffel is natuurlijk nog veel lekkerder.
  • De lekkerste risotto maak je met paddenstoelen die sterk van smaak zijn. Gedroogde paddenstoelen zijn superlekker om (geweekt) als onderdeel van je bouillon te gebruiken, maar ook van bospaddenstoelen kun je een heerlijke risotto maken.
  • Wist je trouwens dat oude champignons sterker van smaak zijn dan verse? Gooi dat halve bakje met bruinige champignons dus niet weg, maar maak er risotto van.
  • Dol op risotto? Maak ook pompoenrisotto of neem een kijkje bij onze andere herfstrecepten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten