Bij risotto denk ik altijd aan mijn vakantie in Toscane. Aan de prachtige goudgele heuvels en de pittoreske middeleeuwse stadjes. Steegjes die ruiken naar vers brood, basilicum en Pecorino. Het was op een terrasje in San Gimignano, waar ik genoot van een heerlijke risotto al tartufo bianco, terwijl de passeggiata (toeristenstroom) langzaam op gang kwam.
Risotto is van oorsprong comfort food van de Italiaanse mama - ''stop met dromen, jongen. Eet je risotto''. Lees snel verder voor het recept!
Waneer je de smaak te pakken hebt kun je verder met onze recepten voor pompoenrisotto, citroenrisotto en paddenstoelenrisotto!
Wat eet je bij risotto?
Hoewel een goedgevulde risotto niets anders nodig heeft, zijn er best wel wat bijgerechten die goed bij risotto passen. Gegrilde scampi of Sint-Jacobsschelpen zijn absoluut de moeite waard. Serveer maar niet bij een risotto met paddenstoelen.
Hier kun je beter eens stukje vlees bij eten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geroosterde kippendijen of lekkere verse worstjes. Een frisse salade met bonen of rucola maakt van je risotto een heerlijke zomers lunchgerecht. Hier vind je trouwens nog meer lekkere bijgerechten.
Wijn en risotto, rood of wit?
Bij een simpele basis risotto denk je waarschijnlijk als eerste aan een witte wijn en terecht. Een stevigere witte wijn, zoals een droge Italiaanse Soave, (van Garganega druiven), of Lugana. gaan prima samen met een basis risotto. Overigens gaan Italianen zelf liever voor een lichtere rode wijn zoals Dolcetto of Barbera.
Wanneer je ingrediënten gaat toevoegen aan je risotto - die in de basis vooral bestaat uit rijst - nemen die al snel een belangrijke plek in, in je het smaakprofiel. Denk aan paddenstoelen, of blauwe kaas. Het ingrediënt dat de boventoon voert in het pallet van smaken, is waar je de wijn op afstemt.
Hieronder vind je de meest bekende risotto's en de wijn die daar het beste bij aansluit. Maak je een andere risotto en heb je een wijntip nodig? Laat het vooral weten en we zetten hem er bij!
Welke wijn, bij welke risotto?
- Pompoenrisotto
De warme en ronde smaak vraagt om een romige hout gerijpte witte wijn, zoals Chardonnay. - Risotto met erwten (risi e bisi)
Kies een wijn uit dezelfde regio als dit gerecht; Soave! Maar ook Pinot Grigio. - Risotto met paddenstoelen
Geef de paddenstoelen de hoofdrol en ga voor een stevige en complexere wijn. Dat kan rood of wit zijn! - Risotto met worst of spek
Kies een rode wijn met zuren. Dan kom je al snel bij de Italianen uit. Barbera, Sangiovese, Dolcetto zijn prima combinaties. - Risotto met schaaldieren of vis
Probeer eens een goede mousserende wijn. Of ga voor echte schelpwijnen zoals Picpoul de Pinet, of Muscadet. - Tomatenrisotto
Neem een witte wijn met zuren om de tomaat de baas te blijven. Sauvignon Blanc bijvoorbeeld. - Risotto met asperge
Kies een witte wijn met groene tonen, zoals Gruner Veltliner.
🍴Gang
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten