Bij risotto denk ik altijd aan mijn vakantie in Toscane. Aan de prachtige goudgele heuvels en de pittoreske middeleeuwse stadjes. Steegjes die ruiken naar vers brood, basilicum en Pecorino. Het was op een terrasje in San Gimignano, waar ik genoot van een heerlijke risotto al tartufo bianco, terwijl de passeggiata (toeristenstroom) langzaam op gang kwam.

Risotto is van oorsprong comfort food van de Italiaanse mama - ''stop met dromen, jongen. Eet je risotto''. Lees snel verder voor het recept!

Waneer je de smaak te pakken hebt kun je verder met onze recepten voor pompoenrisotto, citroenrisotto en paddenstoelenrisotto!

Risotto

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Wat is risotto nou eigenlijk precies? Risotto is een romig rijstgerecht uit het noorden van Italië, de rijst wordt in bouillon gekookt, en je kunt er vlees, vis en/of groenten aan toevoegen, maar net wat jij lekker vindt! En geloof het of niet, in een paar stappen maak je zelf een killer risotto! Je kunt er zelf van alles aan toevoegen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Heb je nog een half bakje kastanjechampignons of een paar plakjes gerookte zalm? Weet je niet wat te doen met die verse tuinboontjes die je op de markt hebt gekocht? Doe ze vooral door je risotto, experimenteren is altijd goed!

basis Ingrediënten

  • 400 gram 400 risottorijst

  • 1 1 fijngesneden witte ui

  • 1 liter 1 bouillon, groenten of kip

  • zout en peper

  • parmezaan, naar smaak

  • roomboter, naar smaak

Hoe maak je risotto?

  • Verwarm eerst de bouillon. Zet de pan met bouillon op het vuur tot deze warm is. Als je warme bouillon gebruikt, is je risotto sneller klaar. Koude bouillon zorgt ook voor een schrikeffect bij een gedeelte van de rijstkorrels, terwijl de rest doorkookt, met als resultaat…harde stukjes of overgare risotto. Nee, dat was niet de bedoeling, toch?
  • Fruit het uitje aan in een andere pan, op middellaag vuur. Veel recepten zullen je vertellen dat je boter moet gebruiken en hoewel er natuurlijk niets lekkerder is dan roomboter, is het niet meteen de gezondste optie. Je kunt je uitje net zo goed aanfruiten in olijfolie. Dit duurt ongeveer een minuut of vier. De uitjes mogen niet bruin worden.ui aanfruiten
  • Rooster de rijst. Doe de rijst in de pan bij de uitjes en rooster het ongeveer 2 minuutjes, tot de korrels wat doorschijnend zijn, maar toch nog een witte kern hebben. Zorg er wel voor de dat rijst niet bruin wordt. 
  • Blus de rijst af met een vloeistof. In de meeste recepten wordt hier wijn voor gebruikt, maar ook dit is geen dealbreaker. Afblussen gaat namelijk ook prima met de bouillon. 

    Als je toch dat zuurtje aan je risotto wilt toevoegen, kun je altijd een beetje azijn of citroensap gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee.
  • Wanneer is je risotto klaar?

    Italianen gebruiken de term 'La Onda’," (de golf) - waarom klinkt alles toch mooier in het Italiaans - dit betekent dat de risotto romig moet zijn, maar niet te dik.

    Wanneer je een lepel door de risotto trekt, loopt de massa langzaam weer terug. De rijstkorrel is zacht, maar heeft nog een "bite".

    Om de risotto wat meer body te geven kun je er nog wat geraspte Parmezaanse kaas doorroeren. Of een lepel roomboter.

    Plaats nu de pan van het vuur en de deksel op de pan. Verzamel dan je tafelgenoten en ga aan tafel.

Tips

  • Voeg in plaats van Parmezaanse kaas eens geitenkaas of ricotta toe. Doe dit wanneer de risotto bijna gaar is.
  • Met risotto kun je eindeloos combineren. Je kunt de bouillon bijvoorbeeld gedeeltelijk vervangen door tomatenpuree of gebruik eens visbouillon.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat eet je bij risotto?


Hoewel een goedgevulde risotto niets anders nodig heeft, zijn er best wel wat bijgerechten die goed bij risotto passen. Gegrilde scampi of Sint-Jacobsschelpen zijn absoluut de moeite waard. Serveer maar niet bij een risotto met paddenstoelen.
Hier kun je beter eens stukje vlees bij eten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geroosterde kippendijen of lekkere verse worstjes. Een frisse salade met bonen of rucola maakt van je risotto een heerlijke zomers lunchgerecht. Hier vind je trouwens nog meer lekkere bijgerechten.

ingredienten-risotto

Wijn en risotto, rood of wit?

Bij een simpele basis risotto denk je waarschijnlijk als eerste aan een witte wijn en terecht. Een stevigere witte wijn, zoals een droge Italiaanse Soave, (van Garganega druiven), of Lugana. gaan prima samen met een basis risotto. Overigens gaan Italianen zelf liever voor een lichtere rode wijn zoals Dolcetto of Barbera.

Wanneer je ingrediënten gaat toevoegen aan je risotto - die in de basis vooral bestaat uit rijst - nemen die al snel een belangrijke plek in, in je het smaakprofiel. Denk aan paddenstoelen, of blauwe kaas. Het ingrediënt dat de boventoon voert in het pallet van smaken, is waar je de wijn op afstemt.

Hieronder vind je de meest bekende risotto's en de wijn die daar het beste bij aansluit. Maak je een andere risotto en heb je een wijntip nodig? Laat het vooral weten en we zetten hem er bij!

Welke wijn, bij welke risotto?

  • Pompoenrisotto
    De warme en ronde smaak vraagt om een romige hout gerijpte witte wijn, zoals Chardonnay.
  • Risotto met erwten (risi e bisi)
    Kies een wijn uit dezelfde regio als dit gerecht; Soave! Maar ook Pinot Grigio.
  • Risotto met paddenstoelen
    Geef de paddenstoelen de hoofdrol en ga voor een stevige en complexere wijn. Dat kan rood of wit zijn!
  • Risotto met worst of spek
    Kies een rode wijn met zuren. Dan kom je al snel bij de Italianen uit. Barbera, Sangiovese, Dolcetto zijn prima combinaties.
  • Risotto met schaaldieren of vis
    Probeer eens een goede mousserende wijn. Of ga voor echte schelpwijnen zoals Picpoul de Pinet, of Muscadet.
  • Tomatenrisotto
    Neem een witte wijn met zuren om de tomaat de baas te blijven. Sauvignon Blanc bijvoorbeeld.
  • Risotto met asperge
    Kies een witte wijn met groene tonen, zoals Gruner Veltliner.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten