Bij risotto denk ik altijd aan mijn vakantie in Toscane. Aan de prachtige goudgele heuvels en de pittoreske middeleeuwse stadjes. Steegjes die ruiken naar vers brood, basilicum en Pecorino. Het was op een terrasje in San Gimignano, waar ik genoot van een heerlijke risotto al tartufo bianco, terwijl de passeggiata (toeristenstroom) langzaam op gang kwam.

Risotto is van oorsprong comfort food van de Italiaanse mama - ''stop met dromen, jongen. Eet je risotto''. Lees snel verder voor het recept!

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan zeker deze citroenrisotto en paddenstoelenrisotto eens!

Risotto

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minuten

Wat is risotto nou eigenlijk precies? Risotto is een romig rijstgerecht uit het noorden van Italië, de rijst wordt in bouillon gekookt, en je kunt er vlees, vis en/of groenten aan toevoegen, maar net wat jij lekker vindt! En geloof het of niet, in een paar stappen maak je zelf een killer risotto! Je kunt er zelf van alles aan toevoegen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Heb je nog een half bakje kastanjechampignons of een paar plakjes gerookte zalm? Weet je niet wat te doen met die verse tuinboontjes die je op de markt hebt gekocht? Doe ze vooral door je risotto, experimenteren is altijd goed!

basisIngrediënten

  • 400 gram risottorijst

  • 1 fijngesneden ui

  • 1 liter bouillon

  • zout en peper

Hoe maak je risotto?

  • Verwarm eerst de bouillon. Zet de pan met bouillon op het vuur tot deze warm is. Als je warme bouillon gebruikt, is je risotto sneller klaar. Koude bouillon zorgt ook voor een schrikeffect bij een gedeelte van de rijstkorrels, terwijl de rest doorkookt, met als resultaat…harde stukjes of overgare risotto. Nee, dat was niet de bedoeling, toch?
  • Fruit het uitje aan. Veel recepten zullen je vertellen dat je boter moet gebruiken en hoewel er natuurlijk niets lekkerder is dan roomboter, is het niet meteen de gezondste optie. Je kunt je uitje net zo goed aanfruiten in olijfolie. Dit duurt ongeveer een minuut of vier. De uitjes mogen niet bruin worden.
  • Rooster de rijst. Doe de rijst in de pan bij de uitjes en rooster het ongeveer 2 minuutjes, tot de korrels wat doorschijnend zijn, maar toch nog een witte kern hebben. Zorg er wel voor de dat rijst niet bruin wordt. 
  • Blus de rijst af met een vloeistof. In de meeste recepten wordt hier wijn voor gebruikt, maar ook dit is geen dealbreaker. Afblussen gaat namelijk ook prima met de bouillon. 

    Als je toch dat zuurtje aan je risotto wilt toevoegen, kun je altijd een beetje azijn of citroensap gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Begin met een flinke soeplepel. Wanneer al het vocht is opgenomen - je moet een een spoor kunnen trekken met een spatel -  voeg je weer bouillon toe. 

    Belangrijk is dat je af en toe door de risotto roert, zodat het zetmeel loskomt, hierdoor wordt je risotto lekker romig.
  • Werk de risotto af. Wanneer is je risotto klaar? Italianen gebruiken de term ‘La Onda’ (de golf) - waarom klinkt alles toch mooier in het Italiaans - dit betekent dat de risotto romig moet zijn, maar niet te dik. Wanneer je een lepel door de risotto trekt, loopt de massa langzaam weer terug. De rijstkorrel is zacht, maar heeft nog een ‘bite’. risotto parmesan

wat eet je bij risotto?

  • Voeg in plaats van Parmezaanse kaas eens geitenkaas of ricotta toe
  • Heb je nog een half bakje kastanjechampignons of een paar plakjes gerookte zalm? Weet je niet wat te doen met die verse tuinboontjes die je op de markt hebt gekocht? Doe ze vooral door je risotto, experimenteren is altijd goed!
  • Wat eet je bij risotto? Hoewel een goedgevulde risotto niets anders nodig heeft, zijn er best wel wat bijgerechten die goed bij risotto passen. Gegrilde scampi of Sint-Jacobsschelpen zijn absoluut de moeite waard. Serveer dit echter niet bij een risotto met paddenstoelen. Hier kun je beter eens stukje vlees bij eten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geroosterde kippendijen of lekkere verse worstjes.Een frisse salade met bonen of rucola maakt van je risotto een heerlijke zomers lunchgerecht.
  • Uitleg van Emma: Hoi David, de twee tips hier boven kan je weghalen, die over geitenkaas en ricotta kan je laten staan. Ik heb de tekst nog niet weggehaald, want je kunt er wel info uit halen!
    - Ik heb de alinea die je nu onder de receptkaart hebt gezet, verwerkt in de tips. Het gaat namelijk over hetzelfde, namelijk: wat is lekker bij risotto.
    - Als je variatietips geeft, houd het dan bij groepen eten (vis, vlees, groenten etc.). Dus bijvoorbeeld: Het is ook heerlijk om gerookte zalm of (andere vissoort) toe te voegen!
    - Kan je nog 2 tips maken op deze manier?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

risotto

Welke wijn drink je bij risotto?

Bij risotto denk je waarschijnlijk als eerste aan een witte wijn en terecht. Een volle witte wijn, zoals een droge Muscat Sec of een Franse Chardonnay gaan prima samen met een risotto met kaas, schaal- of schelpdieren.

Maak je echter een risotto met wat sterkere smaken, zoals met vlees, wild, paddenstoelen of truffel, kun je ook prima een rode wijn serveren. Een Pinot Noir of een Italiaanse Barbera of Barbaresco gaan perfect samen met dit Italiaanse rijstgerecht.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten