Rode pesto is zo’n dip of saus die altijd beter smaakt als je ‘m lekker zelf thuis maakt. Zoals dat wel vaker het geval is bij zelfgemaakte gerechtjes, komen de ingrediënten van verse pesto, zoals zongedroogde tomaten bij rode pesto veel beter tot hun recht.

Rode pesto met zongedroogde tomaten

4 from 7 votes
Course: DipsCuisine: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Het woord “pesto” betekent “fijnstampen” in het Italiaans. Pesto is een klassieke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. De saus is heerlijk als dip bij het aperitieven, als smeersel op brood, door een salade of verwerkt in een pasta.

De klassieke pesto die iedereen kent is de donkergroene pesto alla genovese, afkomstig uit de Italiaanse stad Genua. Het hoofdingrediënt van deze heerlijke klassieker is verse basilicum. Verder zitten er nog Parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie, knoflook, zeezout en zwarte peper in verwerkt. 

Hier delen wij een recept om zelf rode pesto te maken!

Ingrediënten

  • 200 gram 200 zongedroogde tomaten

  • 200 gram 200 gegrilde rode paprika reepjes

  • 20 gram 20 verse basilicumblaadjes, gewassen

  • 1 teentje 1 knoflook, gepeld

  • 60 gram 60 pijnboompitten

  • 50 gram 50 Parmezaanse kaas, fijn geraspt

  • 50 ml 50 extra vierge olijfolie

  • Zeezout van de molen

  • Zwarte peper van de molen

Bereiding

  • Doe een klein scheutje olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Rooster de pijnboompitjes een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Het is belangrijk om de pan regelmatig te schudden of te roeren zodat de pijnboompitjes gelijkmatig roosteren en niet aanbranden.
  • Laat de semi-zongedroogde tomaatjes goed uitlekken op een stukje keukenpapier en snijd ze in kleine reepjes.
  • Doe de knoflook in de vijzel met wat zeezout van de molen. Stamp en draai tot alles fijn is gestampt. Voeg wat basilicumblaadjes toe en blijf stampen. Voeg regelmatig wat zeezout en zwarte peper van de molen toe tijdens het vijzelen. Als je geen vijzel hebt, kun je ook een blender gebruiken en alles samen voegen. Zo gaat het ook sneller.
  • Voeg de reepjes zongedroogde tomaatjes en de gegrilde rode paprika toe. Blijf flink pletten en draaien tot deze helemaal fijn zijn gemalen. Doe daarna hetzelfde met de geroosterde pijnboompitjes. 
  • Doe de Parmezaanse kaas in de vijzel en meng goed. Voeg als laatste de olijfolie toe tot je de gewenste dikte hebt. Als je geen vijzel hebt – of weinig geduld – kun je ook een keukenmachine gebruiken. Roer deze pesto door een lekkere pasta of gebruik hem als beleg. Eet smakelijk!

Tips

  • Een van de voordelen van zelf rode pesto maken is dat het lekker lang mee gaat. Het zou natuurlijk zonde zijn om de pesto die over is, weg te gooien. Gelukkig kan je zelfgemaakte pesto tot 3 weken bewaren in de koelkast. ​Hiervoor gebruik je het best een potje met een gesloten deksel. Doe de pesto erin en voeg bovenaan nog een extra laagje olijfolie toe. Zo bewaar je jouw ​zelfgemaakte rode pesto het best!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vijzel

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten