Zelf rode pesto maken met zongedroogde tomaten [RECEPT]

Lana Dalle
Lana Dalle

Rode pesto is zo’n dip of saus die altijd beter smaakt als je ‘m lekker zelf thuis maakt. Zoals dat wel vaker het geval is bij zelfgemaakte gerechtjes, komen de ingrediënten van verse pesto, zoals zongedroogde tomaten bij rode pesto veel beter tot hun recht.

In dit artikel delen we een recept om zelf rode pesto te maken, vertellen we je waar pesto vandaan komt, wat de betekenis van het woord is, en ten slotte lees je ook hoe je jouw vers gemaakte pesto het best bewaart. 

rode pesto maken

Recept | Rode pesto met zongedroogde tomaten

Ingrediënten
  • 200 gram zongedroogde tomaten
  • 200 gram gegrilde rode paprikareepjes
  • 20 gram verse basilicumblaadjes, gewassen
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 60 gram pijnboompitjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • Zeezout van de molen
  • Zwarte peper van de molen

Hoe maak je rode pesto?

STAP 1
Doe een klein scheutje olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Rooster de pijnboompitjes een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Het is belangrijk om de pan regelmatig te schudden of te roeren zodat de pijnboompitjes gelijkmatig roosteren en niet aanbranden.

STAP 2
Laat de semi-zongedroogde tomaatjes goed uitlekken op een stukje keukenpapier en snijd ze in kleine reepjes.

STAP 3
Doe de knoflook in de vijzel met wat zeezout van de molen. Stamp en draai tot alles fijn is gestampt. Voeg wat basilicumblaadjes toe en blijf stampen.
Voeg regelmatig wat zeezout en zwarte peper van de molen toe tijdens het vijzelen. Als je geen vijzel hebt, kun je ook een blender gebruiken en alles samen voegen. Zo gaat het ook sneller.

STAP 4
Voeg de reepjes zongedroogde tomaatjes en de gegrilde rode paprika toe. Blijf flink pletten en draaien tot deze helemaal fijn zijn gemalen. Doe daarna hetzelfde met de geroosterde pijnboompitjes. 

STAP 5
Doe de Parmezaanse kaas in de vijzel en meng goed. Voeg als laatste de olijfolie toe tot je de gewenste dikte hebt. Als je geen vijzel hebt – of weinig geduld – kun je ook een keukenmachine gebruiken. 

Roer deze pesto door een lekkere pasta of gebruik hem als beleg. Eet smakelijk!

rode pesto pasta

Wat is (rode) pesto?

Het woord “pesto” betekent “fijnstampen” in het Italiaans. Pesto is een klassieke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. De saus is heerlijk als dip bij het aperitieven, als smeersel op brood, door een salade of verwerkt in een pasta.

De klassieke pesto die iedereen kent is de donkergroene pesto alla genovese, afkomstig uit de Italiaanse stad Genua. Het hoofdingrediënt van deze heerlijke klassieker is verse basilicum. Verder zitten er nog Parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie, knoflook, zeezout en zwarte peper in verwerkt. 

 

Pesto vijzel

Hoe bewaar je zelfgemaakte (rode) pesto?

Een van de voordelen van zelf rode pesto maken is dat het lekker lang mee gaat. Het zou natuurlijk zonde zijn om de pesto die over is, weg te gooien. Gelukkig kan je zelfgemaakte pesto tot 3 weken bewaren in de koelkast. ​Hiervoor gebruik je het best een potje met een gesloten deksel. Doe de pesto erin en voeg bovenaan nog een extra laagje olijfolie toe. Zo bewaar je jouw ​zelfgemaakte rode pesto het best!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?