Ik drink graag witte wijn. Nu hoorde ik van mijn man dat rode wijn eigenlijk veel gezonder is. Hoe kan dat? Er zit toch hetzelfde in? Bedankt! Lieve groet Tooske uit Arnhem

Wijn gezond. Ja, daar zit zeker waarheid in! Wie kent niet de uitspraak:

A glass of wine a day, keeps the docter away…

Maar waarom? De zogenoemde “French paradox” is een onderzoek waaruit blijkt dat matige drinkers van alcohol minder kans maken op hart-en vaatziekten (de #1 doodsoorzaak) dan zware drinkers en geheelonthouders.

Ten eerste: de alcohol in wijn werkt beschermend voor het hart, het laat de bloedvaatjes ontspannen, verhoogt het “goede” HDL cholesterol en verlaagt het “slechte” LDL cholesterol.

Maar de meest fascinerende bestanddelen van wijn zijn toch wel de polyfenolen, een grote groep uiteenlopende stoffen in de wijn die beschermend opereren. De wijnstok maakt deze stoffen aan om de druiven te behoeden voor rotting. Al deze stoffen zijn bevorderlijk voor de gezondheid, verhogen het immuunsysteem, werken antiseptisch, ontstekingsremmend en vooral anti-oxidatief.

Door het vergisten van de druiven worden deze stoffen als het ware geconserveerd en kunnen ze zelfs beter door ons lichaam worden opgenomen. Rode en witte wijnen hebben niet dezelfde hoeveelheid polyfenolen (rode wijn heeft o.a. meer tannines), maar in uitwerking zijn beide GELIJK!