Rode wijnsaus tilt jouw vleesgerechten naar een hoger plan. Samen met de bouillon creëer je een heerlijke krachtige smaak, die perfect combineert met een mooi stuk vlees.
Een rode wijnsaus is de perfecte manier om wijn van gisteravond op te maken of om die net geopende fles te gebruiken voor iets anders dan ervan te nippen. Je hoeft hiervoor niet naar de koksschool te zijn geweest, zelfs een beginnende amateurkok kan deze rijke saus maken.
Het beste vlees bij rode wijnsaus
Rode wijnsaus zo’n sausje waar je geen genoeg van kunt krijgen en eigenlijk bij elk stuk vlees wel lekker is. De usual suspect is natuurlijk de biefstuk, het lekkerste als ‘ie een beetje rood is. Maar wist je dat een heerlijk stukje ossenhaas ook een goeie kandidaat is om te overladen met rode wijnsaus?
Of misschien ben je op de wilde toer en snak je naar wat wild, zoals eend of hert. Je rode wijnsaus past hier nóg beter bij als je een beetje honing of appelstroop toevoegt aan het recept. De zoete smaak brengt je wildgerechten zeker naar een hoger plan.
En voor wie liever een oerdegelijk stukje kip eet, kan deze saus ook prima. Je maakt ‘m extra passend voor kip zodra je wat champignons, een laurierblaadje en 2 of 3 kruidnagels in de rode wijnsaus doet.
Kun je oude wijn gebruiken voor rode wijnsaus?
Er wordt wel eens gezegd dat je van een restje wijn die al maanden ergens onderin de kelder staat te niksen perfect is om saus mee te maken. Maar trap er niet in! De meeste rode wijnen worden muf zodra er zuurstof bij komt en dat komt je saus absoluut niet ten goede. De rode wijnsaus krijgt daardoor een aarde- of grondsmaak.
Het beste gebruik je daarom verse wijn. Heb je nog een laagje wijn staan in een fles die je onlangs nog hebt ontkurkt, dan kun je die vanzelfsprekend nog gewoon gebruiken. Proef eerst even om het zeker te weten. Kan de wijn je nog bekoren? Dan is ‘ie perfect voor in de saus!
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten