Rode wijnsaus tilt jouw vleesgerechten naar een hoger plan. Samen met de bouillon creëer je een heerlijke krachtige smaak, die perfect combineert met een mooi stuk vlees. 

Een rode wijnsaus is de perfecte manier om wijn van gisteravond op te maken of om die net geopende fles te gebruiken voor iets anders dan ervan te nippen. Je hoeft hiervoor niet naar de koksschool te zijn geweest, zelfs een beginnende amateurkok kan deze rijke saus maken.

Rode wijnsaus

3 from 11 votes
Course: SausCuisine: Frans
Portie

4

Porties
Bereidingstijd

40

minutes

We hebben drie soorten rode wijnsaus voor je geselecteerd. Welke ga jij maken?

Om de eerste rode wijnsaus te maken heb je niet zoveel nodig. Wat boter, wijn, een scheutje bouillon en een smaakmakertje of twee. Heel simpel en zo gemaakt.

Dan is er nog de klassieke rode wijnsaus 'Bordelaise'. Deze klassieke rode wijnsaus uit de Franse keuken is vernoemd naar de Bordeaux-streek. 

Heb je een mooi stukje vlees gebakken en wil je hier een snel en makkelijk sausje bij? Dan is de snelle rode wijnsaus perfect. In een paar eenvoudige stappen heb je in no-time een heerlijke rode wijnsaus.

Ingrediënten

  • 30 gram 30 boter

  • 1 1 ui

  • 1 1 teentje knoflook

  • 150 ml 150 rode wijn

  • 250 ml 250 runderbouillon

  • Snufje peper

  • Klassieke rode wijnsaus 'Bordelaise'
  • 250 ml 250 rode Bordeaux wijn (mag ook andere rode wijn zijn)

  • 500 ml 500 runderbouillon

  • 20 gram 20 boter + 10 gram boter (in blokjes gesneden)

  • 1 1 sjalot (gesnipperd)

  • 1 1 laurierblaadje

  • 1 takje 1 tijm

  • Zout en peper

  • Snelle rode wijnsaus
  • 1/2 1/2 ui

  • 1 glas 1 rode wijn

  • Smaakmaker zoals thijm, rozemarijn, salie, etc. (optioneel)

  • Boter

  • Peper en zout

Bereiding

  • Neem een sauspannetje en smelt daarin de boter. Snipper de ui en voeg deze toe aan de pan. Bak de ui glazig op een laag vuur gedurende drie tot vier minuten. Pers het teentje knoflook uit en bak deze al roerend mee. Een minuutje is meestal wel voldoende.
  • Ontkurk de fles wijn en en meet de juiste hoeveelheid af. Schenk in het sauspannetje en breng aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg daarna de (runder)bouillon toe. In dit recept heb je, met de 250 milliliter water, ongeveer een half blokje bouillon nodig. Breng aan de kook en temper de warmtebron, zodat de saus zachtjes kookt. Laat wederom pruttelen, zonder deksel, gedurende ongeveer 12 minuten.
  • Als de rode wijnsaus dik genoeg is, voeg je wat peper toe. Het liefst verse peper uit de molen. Even roeren en klaar. Deze saus serveer je het beste direct warm over je stukje vlees. Eet smakelijk! Oh, en vergeet niet de wijn die je hebt gebruikt in de saus lekker op te drinken.
  • Klassieke rode wijnsaus 'Bordelaise'
  • Eerst ga je de demi glace maken, door de runderbouillon in een pan in te laten koken, zodat de bouillon tot de helft is gereduceerd (dit gaat het snelst in een brede pan). Zet de demi glace even opzij.
  • Doe de 20 gram boter in een pan en fruit de gesnipperde sjalot hierin. Als de uitjes glazig zijn doe je de rode wijn erbij, met het laurierblaadje, de tijm en wat peper en zout. Laat dit even inkoken.
  • Doe de demi glace erbij, zet het vuur wat lager. En laat dit 10-15 minuten pruttelen.
  • Zeef de jus, en roer de 10 gram boter erdoor.

    Als de saus te dun is kun je dit oplossen door hem in een keukenmachine te doen met een halve eetlepel bloem. Laat de machine draaien en verwarm de saus in een pan.
  • Snelle rode wijnsaus
  • Haal het vlees uit de pan en leg laat het rusten. Snipper een half uitje en fruit het aan in de pan waar je net het vlees in hebt gebakken. Blus dit af met een glas rode wijn. Laat dit een paar minuutjes op hoog vuur inkoken. Je kunt hier wat smaakmaker toevoegen, zoals: thijm, rozemarijn, salie, etc.
  • Zet het vuur uit en zeef de jus. Roer er wat blokjes boter door en breng de saus op smaak met peper en zout.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Het beste vlees bij rode wijnsaus

Rode wijnsaus zo’n sausje waar je geen genoeg van kunt krijgen en eigenlijk bij elk stuk vlees wel lekker is. De usual suspect is natuurlijk de biefstuk, het lekkerste als ‘ie een beetje rood is. Maar wist je dat een heerlijk stukje ossenhaas ook een goeie kandidaat is om te overladen met rode wijnsaus?

Of misschien ben je op de wilde toer en snak je naar wat wild, zoals eend of hert. Je rode wijnsaus past hier nóg beter bij als je een beetje honing of appelstroop toevoegt aan het recept. De zoete smaak brengt je wildgerechten zeker naar een hoger plan.

En voor wie liever een oerdegelijk stukje kip eet, kan deze saus ook prima. Je maakt ‘m extra passend voor kip zodra je wat champignons, een laurierblaadje en 2 of 3 kruidnagels in de rode wijnsaus doet. 

Rode wijn met porcetta

Kun je oude wijn gebruiken voor rode wijnsaus?

Er wordt wel eens gezegd dat je van een restje wijn die al maanden ergens onderin de kelder staat te niksen perfect is om saus mee te maken. Maar trap er niet in! De meeste rode wijnen worden muf zodra er zuurstof bij komt en dat komt je saus absoluut niet ten goede. De rode wijnsaus krijgt daardoor een aarde- of grondsmaak.

​Het beste gebruik je daarom verse wijn. Heb je nog een laagje wijn staan in een fles die je onlangs nog hebt ontkurkt, dan kun je die vanzelfsprekend nog gewoon gebruiken. Proef eerst even om het zeker te weten. Kan de wijn je nog bekoren? Dan is ‘ie perfect voor in de saus!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten