Je leest het goed, we gaan echte Surinaamse roti maken, dus niet de tata-variant. Wat is het verschil? Bij echte Surinaamse roti worden alle componenten apart bereid en dus niet alles in één pan met een overdaad aan saus.

Nee, vandaag doen we het zoals het hoort. Wil jij weten hoe je echte Surinaamse Roti maakt? Lees snel verder voor het recept! Of bekijk onze andere Surinaamse recepten hier.

Roti

3 from 58 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Surinaams
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

We gaan alle componenten apart bereiden. Dit lijkt op het eerste gezicht overweldigend, maar je zult zien dat de losse recepten vrij eenvoudig zijn. 

Het recept voor roti platen vind je onder het recept voor roti. Even door scrollen dus. Reken op zo'n 2 uur extra bereidingstijd. Je kunt natuurlijk ook goeie roti platen kopen.

Ingrediënten voor de kip

  • 2 el 2 olie

  • 8 8 kippendijen met bot (het botje houdt de kip sappig)

  • 1 1 rode ui

  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 2 tl 2 tomatenpuree

  • 1 el 1 masala (Surinaamse Masala is verkrijgbaar bij de toko)

  • peper en zout

  • 1/2 blokje 1/2 kippenbouillon

  • 100 ml 100 water

  • Ingrediënten voor de bereiding van de aardappel
  • 3 el 3 olie

  • 4 4 grote aardappelen

  • 1 1 ui (gesnipperd)

  • 1 teentje 1 knoflook (geperst)

  • 2 tl 2 tomatenpuree

  • 1 el 1 masala

  • peper en zout

  • 1/2 blokje 1/2 kippenbouillon

  • 100 ml 100 water

  • Ingrediënten voor de bereiding van de kouseband
  • 200 gr 200 kouseband

  • 1/2 1/2 ui (gesnipperd)

  • 1/2 tl 1/2 gemberpoeder

  • 1/2 tl 1/2 laos

  • 1/2 tl 1/2 kerriepoeder

  • Ingrediënten voor de bereiding van de eitjes
  • 4 4 eieren

  • zonnebloemolie

  • 1/2 tl 1/2 kerriepoeder

  • 1/2 tl 1/2 gemberpoeder

  • 1/2 tl 1/2 laos

  • Voor de rotiplaten (2 uur extra tijd)
  • 4 el 4 olie

  • snuf zout

  • 3 3 grote gekookte kruimige aardappels

  • 1 teentje 1 knoflook

  • 1/2 1/2 komijnpoeder

  • 500 gr 500 zelfrijzend bakmeel

  • 350 ml 350 lauwwarm water

Bereiding roti

  • Kook de eieren in 8 minuten hard, zodat je hier straks niet op hoeft te wachten. Laat ze schrikken zodra ze klaar zijn. Zet apart. 
  • Was de kippendijen en dep ze droog. Zet een wok of grote hapjespan op het vuur en verwarm daarin de olie. Snipper de ui, pers 2 teentjes knoflook uit en voeg alles toe aan de pan. Fruit een paar minuutjes op laag vuur.
  • Zodra het uitje glazig is, voeg je 2 theelepels tomatenpuree toe. Roer goed door de pan en strooi 1 eetlepel garam masala over het mengsel. Laat een minuut sudderen.
  • Voeg de kip toe, samen met wat zout en peper. Bak al roerende de kip een beetje aan. Verkruimel een half blokje kippenbouillon en strooi dit over de kip. Voeg een half kopje – ongeveer 100 ml – water toe. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 30 minuten stoven. Bekijk af en toe of er niet zoveel water is verdampt dat de kip aanbrandt. Voeg eventueel nog wat water toe. 
  • Terwijl de kip lekker staat te pruttelen, beginnen we aan de aardappelen. Schil deze en snijd ze in blokken van ongeveer 4 bij 4 cm.
    Neem een hapjes- of koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels olie. Doe de ui en knoflook in de pan en bak tot ze glazig zijn. 
    Doe de tomatenpuree erbij, samen met de masala. Meng alles goed op een middelhoog vuur. Voeg de aardappelblokjes, een half blokje verkruimelde bouillon en 100 milliliter water toe en laat 15 minuten zachtjes stoven. Blijf ook nu goed opletten dat er niet teveel water verdampt.
  • Snijd de kousenband in steeltjes van ongeveer 10 cm. Bak de kouseband met een halve gesnipperde ui in wat olie en maak het op smaak met een teentje geperste knoflook, de gemberpoeder, laos, kerriepoeder, wat peper en zout. Proef of de kouseband gaar is.
  • Pel de hardgekookte eitjes. Frituur de gepelde eieren in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie (de eieren moeten net onder staan). Als ze mooi bruin zijn voeg je de kerriepoeder, gember en laos toe. Roer alles een paar keer goed door en laat de eieren uitlekken in een zeef of vergiet met keukenpapier. 
  • Dit is de leukste stap, want hier komt alles samen. Zorg dat je rotiplaten warm zijn (je kunt ze even verwarmen in een droge koekenpan). Eet de rotiplaat met de kip, aardappel, kouseband en een eitje.
    Als je van pikant houdt, doe er dan wat Surinaamse sambal bij.rotiplaten
  • Zo maak je zelf rotiplaten
  • De rotiplaat maken we met een vulling van aardappel. Deze zogeheten ‘Aloe’ rotiplaat heeft een zachtere structuur en is daardoor minder droog.

    Neem een beslagkom en doe daarin het zelfrijzend bakmeel, het water, zout en een scheutje olie. Kneed de ingrediënten door elkaar, zodat er een mooie deegbal ontstaat. Nu komt een serieuze work out.
    Kneed het deeg 20 minuten. Als je een keukenmachine met deeghaak hebt, heb je geluk. Doe een theedoek over de beslagkom en laat op een warmere plek – naast de radiator bijvoorbeeld – een uurtje rijzen.
  • Prak de aardappel met een klein scheutje olie en meng de geperste knoflook en komijn erdoor met een snufje zout en wat peper.
    Proef het mengsel en zorg dat de komijn overheerst. Je bedoelt zeker, niet overheerst? Nee, de komijn moet wel degelijk overheersen. Je kunt dus nog wat toevoegen, als dat nodig is.
  • Rol nu 10 balletjes van het deeg en druk in elk balletje een flinke kuil. Vul deze kuiltjes met een eetlepel aardappel. Draai de bolletjes dicht en zorg ervoor dat de vulling goed in het midden zin, zodat deze er niet uit kan komen tijdens het rollen of bakken.
  • Als je alle balletjes hebt gevuld, strooi je een beetje bloem op je aanrecht, plet je de deegballen en rol je ze zachtjes en voorzichtig uit met een deegroller, tot de plaat een diameter heeft van ongeveer 30 cm.
  • Verhit een grote koekenpan zónder olie en smeer de rotiplaten met een bakkwast (aan één kant) in met olie. Bak eerst de ene kant kort terwijl je de andere kant nu ook insmeert. Draai om en bak de andere zijde ook kort (alleen het deeg aan de buitenkant moet garen, de aardappel is immers al gekookt).

    Klaar zijn je rotiplaten! Je kunt ze meteen gebruiken of gemakkelijk invriezen. In de vriezer blijven ze maanden goed.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Met Surinaamse sambal geef je roti meer pit

Bij roti kip, hoort die heerlijke pikante en aardse smaak van Madam Jeanettepeper. Lees snel verder als je wilt weten hoe je zelf de lekkerste Surinaamse sambal kan maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram Madame Jeanettepeper (Andjumapeper of een combinatie kan ook)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 12 teentjes knoflook
  • ½ ui
  • 1 limoen
  • 200 ml zonnebloemolie

Zo maak je Surinaamse sambal

  • Doe de pepers (zonder de steeltjes) met de knoflook en ui in een keukenmachine en maak er een gladde massa van.
  • Zet een pan op het vuur met de zonnebloemolie. As de olie goed heet is doe je de gemalen pepers met de rest van de ingrediënten in de pan. Laat het mengsel een halfuurtje lekker pruttelen, terwijl je het af en toe omschept.
  • Doe de sambal in een gesteriliseerd potje.
Dukkah kruiden

Geen roti kruiden in huis? Zo maak je zelf masala!

Arva Masala is dus de beste optie voor je roti, maar je kunt natuurlijk ook je eigen masala maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram Madame Jeanettepeper (Andjumapeper of een combinatie kan ook)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 12 teentjes knoflook
  • ½ ui
  • 1 limoen
  • 200 ml zonnebloemolie

zo maak je zelf Masala

  • Doe de pepers (zonder de steeltjes) met de knoflook en ui in een keukenmachine en maak er een gladde massa van.
  • Zet een pan op het vuur met de zonnebloemolie. As de olie goed heet is doe je de gemalen pepers met de rest van de ingrediënten in de pan. Laat het mengsel een halfuurtje lekker pruttelen, terwijl je het af en toe omschept.
  • Doe de sambal in een gesteriliseerd potje.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten