De Roussanne druif dankt haar naam aan het feit dat ze – als ze mooi rijp is – een mooi roze blosje krijgt op het verder geelwitte vel. Makkelijk te herkennen dus. Samen met druivenzuster Marsanne is deze druif van oorsprong te vinden in de Franse Rhône.

Roussanne druif

Deze stevige dame kun je goed jong drinken. De jonge Roussanne vind je in de Franse Languedoc en Roussillon.

Aroma’s van jonge wijnen | perzik, citrus, peer, bloemen.

Sommige wijnen zijn gemaakt om lang te rijpen en bijzondere aroma’s te ontwikkelen. Deze varianten komen meestal uit de Rhône en zijn niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Aroma’s van gerijpte wijnen | gedroogd fruit, noten, thee, gedroogde kruiden, tutti frutti.

Roussanne infographic

Moeilijk te planten druivensoort

De Roussanne is de nachtmerrie van elke wijnmaker. De druiventrossen zijn extreem moeilijk te telen. Dat is waarschijnlijk ook waarom je er nog niet zo vaak van hebt gehoord. Wijnmakers kiezen er liever voor om de makkelijker aan te planten tweelingzus te verbouwen – Marsanne.

De wijnstok heeft druiventrossen met kleine druiven die onregelmatig groeien, wat betekent dat de oogst in verschillende fases moet plaatsvinden. Aan de wijnstokken groeien niet al te veel druiventrossen. De uiteindelijke opbrengst is dus laag.

De druiven zijn erg gevoelig voor wind en droogte. Meeldauw en rot zijn gevaren waar de wijnboeren rekening mee moeten houden.

Roussanne druif

Waar vind je Roussanne druiven?

Ondanks alles is dit een druivensoort die steeds populairder wordt. In Frankrijk vind je Roussanne niet alleen in de Rhône, maar ook in de Languedoc, Roussillon en Provence. Buiten Frankrijk staan er ook stokken in Italië, Australië en de Verenigde Staten. Vooral in Californië worden mooie resultaten geboekt.

Wat eet je bij Roussanne wijn?

De mollige en stevige, gerijpte wijn doet het erg goed met wat zwaardere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan paté of varkenshaas met een romige champignonsaus. Een pittig kippetje, curry of bouillabaisse gaat deze wijn ook zeker niet uit de weg.

Houd wel in de gaten dat de jongere versies naast lichtere aroma’s ook een slankere body hebben. Pas je gerechten bij deze wijnen dan ook aan. Bijvoorbeeld een Caesersalad of visje van de grill zou wél perfect zijn.

Kruiden