De reguliere Ruby en Tawny Ports zijn de meest populaire en de meest gedronken portsoorten. Toch zit er een groot verschil tussen beide. Maar waar zit dat ‘m nou in? Ik vertel je er graag wat meer over. Wil je ook meer weten over andere portsoorten? Lees dit uitgebreide artikel over port.

Ruby Port

Bij port denken veel mensen al snel aan de relatief jonge portsoort Ruby. Deze vorm van port is fles gerijpt en heeft dus maar een lichte vorm van oxidatie gehad. Ruby Port kenmerkt zich door zijn dieprode kleur en de zoete, volle smaak. De kleur van een Ruby kan van donker- of robijnrood tot aan paars worden. Qua smaak proef je vooral kersen, chocolade, zwarte bessen en stroop en in de aroma’s vind je geuren van fris fruit. In Nederland wordt vooral deze port veel gedronken aangezien hij vrij toegankelijk is en goed past bij bijvoorbeeld chocolade of blauwe kaas.   

Voor Ruby Port worden vooral de druivensoorten Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Francesa gebruikt. De instap Ruby’s kennen een rijpingstijd van (slechts) 2 tot 3 jaar. Ruby Reserva’s worden gemaakt van kwalitatief betere druiven en rijpen zo’n 3 tot 5 jaar waardoor de smaak intenser wordt.

Goed om te weten over ruby port:

  • Ruby’s zijn op dronk wanneer ze op de markt komen, met uitzondering van Vintage Port.
  • Ongeopend kun je ze best een jaar of twee bewaren.
  • Een geopende fles blijft nog twee tot drie weken goed.
  • Ruby's zijn heel betaalbaar en ongecompliceerd.
  • Goed voorbeeld | Graham's Fine Ruby Port | Diep gekleurd en intens aromatisch € 13,95
  • Ruby combineert goed met chocolade desserts.

Tawny Port

Tawny Ports zijn hout gerijpte ports. Een Tawny Port is complexer en rijker van smaak dan een Ruby. De Tawny krijgt zijn naam ook niet zomaar. Hiervoor moet hij minimaal drie jaar rijpen op houten vaten, maar het liefst hanteert een goede Tawny een rijpingstijd van zes tot zeven jaar.

Qua kleur is een Tawny taankleurig, over het algemeen lichter en wat meer oranje/roestig bruin dan een Ruby. Door het rijpen op houten vaten krijgt de port andere aroma’s. Een Tawny is voller van smaak dan een Ruby en typisch kun je karamel, chutney, noten en gedroogd fruit proeven. Hoe ouder de Tawny is, hoe meer deze smaken naar boven komen.

Goed om te weten over tawny port:

  • Is vaak de favoriete portsoort van portexporteurs zelf.
  • Drink hem ietsje gekoeld.
  • De beste port bij harde kazen of bij desserts van gedroogd fruit en noten.
  • Ongeopende Tawny’s kun je best een aantal jaar bewaren zonder verlies van smaak of kwaliteit.
  • Een geopende fles port drink je het liefst binnen 6 weken op.    
  • Mijn favoriete Tawny | Warre's Otima 10 port | Aroma's van noten en rijp fruit met een lange elegante finish € 12,99

Naast rode port, wordt er ook rosé en witte port gemaakt. Witte port komt in allerlei stijlen en je kunt er ook heerlijke porttonics mee maken.

Wat is het verschil tussen tawny en ruby port?

Het verschil tussen tawny en ruby port begint al bij de kleur waarnaar ze vernoemt zijn. Ruby is roder, tawny is bruiner.

De tawny port is eigenlijk een hout gerijpte ruby port. En tijdens het rijpen verandert niet alleen de kleur van de portwijn.
Tijdens het rijpen op houten vaten ondergaat de wijn ook een verandering in smaken. De eerst zo fruitige en frisse tonen worden langzaam complexer en gerijpter. Van fruitige bessen, cassis en aardbei naar caramel, kaneel en tabak.

Het proces van rijpen kost tijd, ruimte en dus geld. Daarom is een ruby over het algemeen ook (veel) goedkoper dan een tawny port. Daarnaast hebben beide ports - eenmaal geopend - ook een andere houdbaarheid. De ruby's ondergaan door het plotselinge contact met zuurstof een snel veranderingsproces. Ze zijn geopend maximaal 2 tot 3 weken houdbaar.

De tawny's zijn die zuurstof al gewend. Ze kunnen geopend wel 6 weken goed blijven.

viscositeit-tranen
Wil je meer leren over wijn? Doe een wijncursus!
  • Aanbevolen door Onno Kleyn en Harold Hamersma.
  • Inclusief 6 prachtige wijnen
  • Kijk waar en wanneer je wilt
  • Begin direct

    Bekijk van deze wijncursus een gratis proefles in de WijnSpijs Academy