#MyFavouriteRueda: Wijnreis door Rueda voor ‘Women In Wine’

WijnSpijs
WijnSpijs

Heel Holland drinkt Rueda

Wist je dat Nederland met ruim 3 miljoen flessen de grootste afnemer van Rueda wijnen is? Op uitnodiging van het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rueda  vlieg ik op de dag voor mijn verjaardag samen met de andere ‘women in wine’ naar Madrid. 

Wijnen Rueda Verdejo

Diversiteit

Buiten Rioja, Sherry en Cava is er nog zoveel te ontdekken in Spanje. Rueda is bekend van de aromatische wijnen op basis van de Verdejo druif. De wijnen van deze druif kenmerken zich door een mooie zuurgraad, een uitgesproken aroma met citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden én de herkenbare bitters. Uitstekende kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs is het eerste wat mij opvalt!

Verdejo, Spanje’s populairste witte druif, heeft Rueda op de wijnkaart gezet. Commercieel een echte hit in ons land, want we blijven Hollanders en aan deze wijnen hangt een aangenaam prijskaartje. Om een juiste indruk te kunnen proeven van de diversiteit in deze wijnen bezoeken we veel bodega’s. Een aantal van deze highlights zal ik hieronder toelichten.

5 x Highlights Van Rueda

Valladolid-hart van de Verdejo

De D.O. Rueda ligt in wijnregio Castilla y León ten noordwesten van Madrid. De wijngaarden liggen voornamelijk in de Provincie Valladolid aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte op ongeveer 700-850 meter hoogte. In deze regio is voldoende water, want overal zijn er vertakkingen van de beroemde rivier Duero. Welke uitmond in het bekende Oporto, ook wel de Port hoofdstad genoemd. Ik struin rond in de hoogste wijngaarden van de regio, bij Avelino Vegas. De goede afwatering en diepe wortels van de 90 jaar oude ‘bush vines’ en de traditie van de zelfvoorzienende cultuur met vee en tarwe is hier nog duidelijk aanwezig. Doordat de wijngaarden zo hoog gelegen zijn is er een aanzienlijk verschil tussen dag –en nachttemperatuur. Met overdag tot wel 33 graden tijdens de rijpingsperiode en ’s nachts slechts een graad of 15 krijgen de druiven de kans zo veel mogelijk primaire aroma’s te ontwikkelen als mogelijk.

El Futuro?!

Omdat ik jarig ben, en nee geen 25 jaar zoals de chef Gabriel García dacht, denk ik na over de toekomst. En deze keer niet over die van mijzelf, maar die van de Rueda wijnen. Spanje heeft één van de ergste economische crisissen van Europa meegemaakt. In de jaren voor de crisis is er gelukkig wel veel geïnvesteerd in deze wijnregio. Spanje staat vooral bekend om zijn krachtige rode wijnen, lange tijd waren witte wijnen een probleem voor Spanje. Het ontbrak de witte wijnen vaak aan frisheid. Dankzij moderne vinificatie technieken worden er tegenwoordig top wijnen gemaakt. Naast de autochtone Verdejo staat er ook Macabeo (Viura in Rioja) & Sauvignon Blanc aangeplant. Ik zie hier veel moderne wijnkelders en de wijngaarden zijn goed onderhouden. Ik realiseer mij dat ik boven verwachting onder de indruk ben van de schoonheid van deze streek.

Wijnen Rueda Verdejo

Rueda Highlight 1:
Traditionele Amfora’s gevuld met Verdejo wijn staan in de Spaanse zon

Wijnen Rueda Verdejo Amfor
Eigenlijk bezoeken we bodega Hijos de Alberto in Serrada vanwege de traditionele ondergrondse kelders. Maar mijn oog valt op rijen met amfora’s. Dit zijn glazen flessen gevuld met Verdejo wijn die in de brandende zon staan te rijpen. Deze traditionele gele Dorado wijn is gemaakt onder oxidatie en ondergaat daarna een biologische rijping, ook wel rijping onder ‘flor’ genoemd. Deze kun je gedeeltelijk vergelijken met het solera productieproces van de beroemde sherry uit het Zuiden. Na de gisting rijpt de jonge wijn in glazen amfora’s) in de brandende Spaanse zon tot de winter begint, dus ongeveer een half jaar. Nadat de wijn naar vaten oversteekt bedekken de ‘flor’ gistcellen het oppervlak van de wijn als een sluier. Dit biedt niet alleen bescherming tegen het contact met zuurstof, maar geeft de wijn ook een zeer speciale geur- en smaaktint. Dorado is een tot 17% versterkte wijn en gemaakt middels het solera proces. Ieder jaar wordt er 10% van de vat aangevuld met de amfora wijn, na drie jaar is er een complexe compositie van jongere en oudere delen Dorado wijn ontstaan die gebotteld wordt en de markt op mag. Ik proef deze droge, versterkte wijn met uitgesproken noten- , amandelaroma en in een minutenlange afdronk die mij herinnert aan een vrolijke kindertijd waarin ik mijn eigen rozenparfum nog fabriceerde

Rueda Highlight 2:
Vreugde van Campo Eliseo

Aangekomen bij Bodega Burdigala proef ik de knisperende zuren in de Allegria wijn. En zeker op een hete dag als vandaag – het kwik raakt de 33 graden – combineert dat perfect met de typisch lichte Spaanse lunch.

Net na de start van het nieuwe millennium bundelden respectabele namen uit de wijnwereld hun krachten in de Rueda, namelijk François Lurton & Michel and Dany Rolland. Hun gezamenlijk ervaring in internationaal wijnmaken is meer dan 70 jaar! Ze begonnen met het maken van rode wijnen in Toro, maar het duurde niet lang voordat ze de witte wijnen uit de Rueda ontdekken.

Wat bleek, er waren twee stijlen actief. Aan de ene kant waren er de wijnmakers die vooral een zuivere en frisse stijl met het typische aromatische karakter van de Verdejo druif maakten. Aan de ander kant stonden de wijnmakers die veel met nieuwe eikenhouten vaten begonnen te werken, waardoor de wijn krachtiger en rijper smaakt.

De filosofie van Bodega Burdigala is veel subtieler hout gebruiken waardoor je het beste van deze 2 uitersten combineert. Deze Allegria wijn, wat vreugde betekent, is een aromatische, frisse wijn met de kracht van het subtiele hout zonder finesse te verliezen. Het recept is als volgt: De druiven worden laat geoogst, op het moment dat de schilllen al bruin kleuren, daarna wordt de wijn op 3 verschillende wijzen opgevoed, op RVS, op beton en op hout.

Rueda Highlight 3:
Award winning Malcorta wine

Het weer slaat om. Het is koud en het regent pijpenstelen. Het is niet de eerste keer dat bij een bezoek aan een wijngaard mijn Hollandse regenponcho goed van pas komt. Ik ben in La Seca, een dorpje net onder Valladolid dat historisch vooral bekend was vanwege de ondergrondse bodega’s. Ik ontmoet de vierde generatie Javier Sanz, van de gelijknamige bodega. Javier’s bodega is gebouwd bovenop zo’n oude ondergronds bodega. Hij noemt zichzelf viticultorist, want zijn filosofie is dat wijnmaken begint in de wijngaard en zijn ogen lichten op als hij een zeer oude variant van Verdejo aanwijst. Hij is de enige met de originele kloon van deze Verdejo Malcorta en deze is bijna volledig verdwenen. De wijngaarden zijn op 750 meter hoogte en de pre-phylloxera wijnstokken worden aan mij voorgesteld als familie. Natuurlijk mag ik de Malcorta wijn ook proeven, hij maakt gebruikt van klassieke vinificatie waarbij er schilinweking is om de aromatische kracht van deze Malcorta te benadrukken. Ik proef intense zuren, veel mineraliteit met een stevige afdronk. Deze traditionele manier van wijnmaken herinnert mij aan de orange wijnen

 Wijnen Rueda Verdejo

Rueda Highlight 4:
Finca Montepedroso is adembenemend mooi

Bij de prachtige bodega Finca Motepedroso geloven ze vooral in het lang ‘sur lie’ leggen van de Verdejo wijnen op RVS. In de wijnkelder vindt wekelijks een bâttonage plaats, de officiële naam voor het doorroeren van de gistcellen en dat doen ze vijf maanden lang. Tijdens deze periode ‘sur lie’ vallen de gistcellen uiteen waarbij ze de structuur van de wijn verrijken en diverse aroma’s toevoegen o.a. toast aroma’s. Daarnaast is de filosofie een lange flesrijping. Ik krijg oudere vintages Verdejo te proeven een 2010, 2012 en een 2015. Tijdens deze verticale proeverij kijk ik uit op de wijngaarden waardoor ik zo afgeleid raak door de schoonheid dat ik bijna vergeet te proeven oeps doorgeslikt. Mijn voorkeur gaat direct uit naar de oudste! De 2010 verdejo heeft complexe smaken ontwikkeld, ik proef vers geroosterde nootjes, Spaanse peper, turks fruit en rozenwater.

 Wijnen Rueda Verdejo

Rueda Highlight 5:
Wine therapy in Castilla Termal Balneario

Wijn zit boordevol anti-oxidanten super krachtig tegen het verouderingsproces. Echter de meest fascinerende bestanddelen van wijn zijn toch wel de polyfenolen, een grote groep uiteenlopende stoffen in de wijn die beschermend opereren. De wijnstok maakt deze stoffen aan om de druiven te behoeden voor rotting. Al deze stoffen zijn bevorderlijk voor de gezondheid, verhogen het immuunsysteem, werken antiseptisch, ontstekingsremmend en vooral anti-oxidatief. Bij Castilla Termal Balneario word ik in de watten gelegd om deze gezonde wijntherapie te ondergaan. Wat een verwennerij. Allereerst werd ik ondergedompeld in een hydromassagebad met witte wijn extract, gevolgd door een ‘grape seed’ lichaamspeeling en tot slot een totale anti-veroudert massage. Nadat ik als Leonie 2.0 uit de wijntherapie kom word ik ook nog getrakteerd op een glas Verdejo met de Spaanse traditie van onweerstaanbare, heerlijke tapas.

Wijnen Rueda Verdejo

Buitenkansje: Tapas Tour voor sommeliers en wijnbloggers

Goed nieuws voor diegene die na het lezen trek hebben gekregen in tapas en de Verdejo wijnen uit de Rueda. Jullie hoeven niet helemaal naar Spanje om dit te allemaal te proeven. Dit najaar organiseert TOT Public Relations voor sommeliers en wijnbloggers een Tapas Tour in Amsterdam en Rotterdam. Interesse? Laat je emailadres hieronder achter in de comments! Wie weet begeleid ik je persoonlijk langs de leukste tapasbarretjes van ons land.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!