Sinds de jaren zestig, toen de Iraaks-Joodse immigranten sabich populair maakten, wordt dit overal op straat verkocht in Israël.
Er zijn grote meningsverschillen over waar het gerecht vandaan komt, en er zijn veel versies en interpretaties. Een versie is dat sabich van het woord subeh komt, wat ‘ochtend’ betekent in het Arabisch – het was iets wat je aan het begin van de dag at, vaak met eieren en andere ontbijtgerechten, maar iemand kreeg het idee om het in een pitabroodje op te dienen – en de rest is geschiedenis.
Zo maak je zelf so'n fantastisch broodje sabich.
Wat is een broodje sabich zonder amba?
Niks natuurlijk.
Maar wat is amba dan?
Amba is een condiment gemaakt van mango. Het is pittig, zuur, fruitig en hartig tegelijk. En geen broodje sabich de deur uit zonder amba.
Amba (mango in het Marathi) wordt oorspronkelijk gemaakt in India van onrijpe groene mango's. De mango wordt gerijpt en gefermenteerd in de zon. En vervolgens op smaak gebracht met kruiden.
Er zijn (natuurlijk) meerdere versies. De amba die je hier zoekt - voor je sabich - is een gladde saus zonder stukjes, op smaak gebracht met fenegriek, komijn en korianderzaad.
Naast sabich doet de amba het ook goed bij vis van de bbq, hummus, roti of shoarma.
Sabich uit OREN
- Kookboek Oren
- Auteur Oden Oren
- Uitgever GoodCook
- 256 pagina's
- Bekijk de prijs op Bol.com
Dit kookboek is een ode aan de keuken van Tel Aviv. Chef Oden Oren.
Hij werkte in verschillende bekroonde keukens in Tel Aviv zoals Turkiz en Food Art, Tamuz. In 2019 opende hij zijn eerste restaurant Oren. Dit is zijn eerste kookboek.
Het boek is geschikt voor koks van elk niveau en laat je kennis maken met de keuken van Tel Aviv.
Naast dit recept voor sabich delen we ook een andere klassieker pita lamsshoarma met je. Of maak je liever een recept met tuinbonen?
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak