Sinds de jaren zestig, toen de Iraaks-Joodse immigranten sabich populair maakten, wordt dit overal op straat verkocht in Israël.

Er zijn grote meningsverschillen over waar het gerecht vandaan komt, en er zijn veel versies en interpretaties. Een versie is dat sabich van het woord subeh komt, wat ‘ochtend’ betekent in het Arabisch – het was iets wat je aan het begin van de dag at, vaak met eieren en andere ontbijtgerechten, maar iemand kreeg het idee om het in een pitabroodje op te dienen – en de rest is geschiedenis.

Zo maak je zelf so'n fantastisch broodje sabich.

Recept Broodje Sabich

0 from 0 votes

2

personen
Bereidingstijd

50

minutes

Het perfecte broodje sabich is niet ingewikkeld, maar de ingrediënten moeten wel goed zijn.

De sabich zelf moet klef zijn, dus gebruik genoeg saus. Allereerst is er de amba. De amba, pittige gefermenteerde mangosaus - kook je online - en moet wel goed op smaak zijn. Net als saus nummer 2, de tahini dressing. Die maak je zelf.

En vergeet niet het perfecte pita broodje te regelen. Bij de Turkse bakker of maak hem zelf.

Ingrediënten voor een broodje Sabich

  • 2 2 eieren

  • 1 1 grote aubergine, geschild, overdwars gehalveerd, daarna in plakken van 1 cm

  • zeezout

  • 500 ml 500 plantaardige olie

  • 2 2 pita’s

  • 6 6 el klassieke tahindressing

  • 6 6 el salade van fijngesneden groenten (een mix van komkommer, tomaat en peterselie is erg lekker)

  • 2 2 el amba (gekruide mangosaus, verkrijgbaar in de Midden-Oosterse winkel en online)

  • 2 2 el fijngesneden bladpeterselie

Sabich recept

  • Leg de eieren in een pannetje, bedek ze met koud water, breng aan de kook en kook ze 8 tot 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de eieren schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed afkoelen, anders zijn ze lastig te pellen.
  • Leg de aubergineplakken in een enkele laag op een bakplaat. Bestrooi ze met wat zout en laat ze 20 minuten rusten, tot een deel van het vocht vrijkomt. Veeg dit vocht weg en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op matig vuur tot 180 oC. Frituur de plakken aubergine aan beide kanten in 3 tot 4 minuten goudbruin. (Frituur er niet te veel tegelijk, dus je moet ze waarschijnlijk in delen frituren.) Draai het vuur uit.
  • Nu kun je de pita’s vullen. Maak met een mes een opening van ongeveer 5 cm aan de bovenkant zodat je de broodjes kunt openen en vullen.
  • Smeer de binnenkant van elke pita in met 2 eetlepels tahin. Pel de hardgekookte eieren, snijd ze in plakjes en leg de plakjes in de pita’s. Leg er een paar plakken aubergine op en wat salade en ga door tot het broodje vol is. broodje sabich ingrediënten
  • Schep er nog wat tahin over en besprenkel ze met amba. Garneer met fijngesneden bladpeterselie.

Tips

  • Pita's absorberen vocht en nemen zo heel veel smaak op. Gebruik de meest verse, luchtige broodjes die je kunt vinden - dat maakt zoveel verschil.
  • Of maak zelf pita broodjes. Of gebruik ander platbrood.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is een broodje sabich zonder amba?

Niks natuurlijk.

Maar wat is amba dan?

Amba is een condiment gemaakt van mango. Het is pittig, zuur, fruitig en hartig tegelijk. En geen broodje sabich de deur uit zonder amba.

Amba (mango in het Marathi) wordt oorspronkelijk gemaakt in India van onrijpe groene mango's. De mango wordt gerijpt en gefermenteerd in de zon. En vervolgens op smaak gebracht met kruiden.

Er zijn (natuurlijk) meerdere versies. De amba die je hier zoekt - voor je sabich - is een gladde saus zonder stukjes, op smaak gebracht met fenegriek, komijn en korianderzaad.

Naast sabich doet de amba het ook goed bij vis van de bbq, hummus, roti of shoarma.

amba op broodje sabich

Sabich uit OREN

  • Kookboek Oren
  • Auteur Oden Oren
  • Uitgever GoodCook
  • 256 pagina's
  • Bekijk de prijs op Bol.com

Dit kookboek is een ode aan de keuken van Tel Aviv. Chef Oden Oren.

Hij werkte in verschillende bekroonde keukens in Tel Aviv zoals Turkiz en Food Art, Tamuz. In 2019 opende hij zijn eerste restaurant Oren. Dit is zijn eerste kookboek.

Het boek is geschikt voor koks van elk niveau en laat je kennis maken met de keuken van Tel Aviv.

Naast dit recept voor sabich delen we ook een andere klassieker pita lamsshoarma met je. Of maak je liever een recept met tuinbonen?

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten