WijnSpijs Magazine Logo

Super Saffraan | Recepten met het rode goud

Saffraan, oftewel het rode goud is afkomstig uit een bloem. Welke bloem? Het zijn de stempel en stijlen (vrouwelijke gedeelte) van de stamper van de krokus.

Die geven een heerlijke aromatische smaak en geur af, en zorgen voor die prachtige kleur. Saffraan is het meest kostbare specerij ter wereld. Dit komt doordat het zeer arbeidsintensief is om te oogsten. Omdat het nauwelijks iets weegt, is de kiloprijs ontzettend hoog. 

Een paar bekende gerechten waar saffraan in zit zijn natuurlijk paella, kip-pilav en tajine. Je kunt er ook indrukwekkende saffraanmayonaise en leuke desserts mee maken.

Wij hebben voor jou heerlijke saffraan recepten om thuis te maken. Onder de recepten staat nog wat waardevolle saffraan-informatie. Succes!

Alle 8 Saffraan recepten op een rij

 

Saffraan of geen saffraan...

Saffraan wordt voornamelijk geoogst in Iran, het oude Perzië. Zoals gezegd is echte saffraan erg kostbaar. Omdat het zo licht is, is de prijs per kilo tienduizenden euro's!

Helaas betekent dit dan er best veel malafide bedrijven zijn die nepsaffraan als echt saffraan verkopen. Kijk hier dus voor uit. Heb jij goedkope saffraan op de kop weten te tikken?  Dan is dat hoogstwaarschijnlijk geen saffraan maar saffloer of draadjes met kleurstof.

Om te testen of het echte is, doe je wat draadjes in kokend water. Bij echte saffraan zijn de draadjes na een paar minuten nog steeds rood/oranje. Zijn de draadjes kleurloos geworden? Dan is het geen echte saffraan maar draadjes van bijvoorbeeld een maïskolf (echt!) waar de kleurstof vanaf is.

 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram