Dit is een salade voor op de grens van lente en zomer, het seizoen voor asperges, als het warme weer je naar buiten lokt voor de lunch. Je kunt hem buiten het aspergeseizoen met sperziebonen of broccoli maken.

De salade is koud geserveerd erg lekker als onderdeel van een verpakte lunch of een picknick, maar ook warm heerlijk met asperges en spek die rechtstreeks uit de oven komen en nog warme eieren met romige vloeibare dooiers.

Je kan 'm ook zonder vlees of helemaal vegetarisch maken, hier onder lees je lekkere vervangende opties.

BLT-salade met asperges

0 from 0 votes
Course: Lunch, Brunch, Bijgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Koop een goede kwaliteit spek of vervang dit door een handvol ansjovis of gebakken plakken halloumikaas.

Ingrediënten

  • 6 plakken buikspek

  • 350 g 350 groene asperges, houtige deel eraf gebroken

  • 6 eieren

  • 4 kroppen little gem, de bladeren

  • 200 g 200 tomaten, in plakken (of gehalveerde cherrytomaten)

  • vruchtvlees van 1 grote avocado, in blokjes

  • INGREDIËNTEN DRESSING
  • 2 eetl. bieslook, in stukjes geknipt

  • 6 eetl. extra vergine olijfolie

  • 2 theel. mosterd

  • 2 eetl. appelciderazijn

  • 1 theel. rauwe honing of ahornsiroop

  • zeezout en zwarte peper

Bereiding

  • Verhit de grill op hoog of de oven tot 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken spek en de asperges op de beklede bakplaat en gril ze 6-8 minuten (draai ze halverwege de tijd om) of rooster ze 10 minuten in de oven.
  • Vul intussen een grote pan met kokend water en kook de eieren 6½ minuut op halfhoog vuur. Schep ze uit de pan en laat ze in ijskoud water afkoelen voor je ze pelt en doormidden snijdt.
  • Schik de slabladeren, tomaten en avocado op een grote schaal, sprenkel de helft van de dressing erover en meng alles losjes. Hak de plakjes spek grof en verdeel ze met de warme asperges en de halve eieren over de salade. Sprenkel de rest van de dressing over de salade.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Eat Happy

Het nieuwe kookboek van celeb chef Melissa Hemsley (ja, de ene helft de Hemsley zusjes)  is weer helemaal snel, gezond en lekker. Net als in het vorige boek laat Melissa zien dat koken helemaal niet lang hoeft te duren. En dat je met een kookplan geld bespaart, gezond eet en binnen een half uur een originele maaltijd kan neer zetten.

Ze geeft meer dan 150 recepten – van ontbijt, lunch, snacks, diner tot dessert – tips tegen voedselverspilling, voor tijdwinning en voor een vriezer voor heerlijke maaltijden. Dit boek is ideaal voor drukke foodies die wel wat slimme trucs kunnen gebruiken in de keuken. 

Omslag kookboek eat happy

Eat happy

  • Auteur: Melissa Hemsley 
  • Foto credits: Issy Croker 
  • Uitgeverij: Fontaine
  • Prijs: €29,95
  • ISBN: 978 90 5956 821 1 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten