Salade caprese, een zomerse klassieker uit Italië, met de kleuren van de Italiaanse vlag. 

Als je salade caprese goed maakt, hoef je alleen nog je ogen dicht te doen en dan is het net alsof je zit te genieten op een Italiaans terras in de zon. Nog meer salade recepten vind je hier. Eigenlijk voor elke zomerdag wel een. 

Lees snel verder voor het recept!

Salade caprese

5 from 2 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

5

minutes

In deze salade komen de smaken van de mozzarella, tomaat en basilicum optimaal tot zijn recht. Wel belangrijk om – net als de Italianen – de allerbeste (seizoens)producten te gebruiken, die maken of breken je salade. 

Ingrediënten

  • 5 5 grote, rijpe tomaten, liefst verschillende soorten, zoals ananastomaten, vleestomaten, ‘green zebra’-tomaten en ‘black Krim’-tomaten, in 8 parten

  • zout

  • 4 el 4 olijfolie

  • 20 20 basilicumblaadjes, fijngehakt plus een paar takjes ter garnering

  • peper

  • 800 gr 800 buffelmozzarella of mozzarella van koemelk, in stukken gescheurd

  • 60 gr 60 pesto

Bereiding

  • Leg de tomaten in een grote schaal, bestrooi ze dun met zout om het vocht eraan te onttrekken en laat ze 1 uur op kamertemperatuur staan om uit te lekken.
  • Schep de tomaten zonder het vocht in een saladekom. Schenk olijfolie erover, strooi het basilicum erover en breng op smaak met zout en peper. Schep de salade om. 
  • Verdeel de mozzarella over de tomaten en schenk de groene pesto erover. Garneer de salade met hele basilicumblaadjes. Breng de salade op smaak met peper en serveer hem koud.
     

Tips

  • Deze salade caprese is op zijn mooist als de tomaten verschillende kleuren hebben. Voor de beste smaak is het belangrijk dat de tomaten biologisch en rijp zijn – bij voorkeur plaatselijk geteeld. 
  • Wil je een volledige Italiaanse ervaring? Maak dan een drie gangen menu met bijvoorbeeld deze pasta met tonijn als hoofdgerecht en tiramisu als dessert.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Big Mamma’s Cucina Popolare​

Dit boek bevat meer dan 120 eenvoudige Italiaanse recepten. Klassieke gerechten, maar wel met een moderne twist. De Italiaanse chef-koks van Big Mama koken volgens hun moeders’ tradities maar met eigen hedendaagse toevoegingen. 

Van antipasti tot aperitive, de fijnste Italiaanse gerechten die je kunt bedenken staan in dit kookboek! Daarnaast vind je ook basisrecepturen voor het maken van perfecte sausen en bouillons. Omarm de Italiaanse keuken!

Meer Italiaans koken? Dat kan! Er is namelijk een tweede boek, die heet ‘Big Mamma‘. Waan jezelf helemaal in Italië met deze twee kookboeken!

Big Mammas

Big Mamma’s Cucina Popolare​

  • Big Mamma
  • 9789461432377
  • Good Cook 
  • €35,00 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten