Salade Caprese een zomerse Italiaanse klassieker[recept]

Celine
Celine

Salade caprese, een zomerse klassieker uit Italië, met de kleuren van de Italiaanse vlag. 

In deze salade komen de smaken van de mozzarella, tomaat en basilicum optimaal tot zijn recht. Wel belangrijk om – net als de Italianen – de allerbeste (seizoens)producten te gebruiken, die maken of breken je salade. 

Als je salade caprese goed maakt, hoef je alleen nog je ogen dicht te doen en dan is het net alsof je zit te genieten op een Italiaans terras in de zon. Wil je een volledige Italiaanse ervaring? Maak dan een drie gangen menu met bijvoorbeeld deze pasta met tonijn als hoofdgerecht en tiramisu als dessert.

Nog meer salade recepten vind je hier. Eigenlijk voor elke zomerdag wel een. 

Salade Caprese

Recept | Salade caprese

Gerecht | 6-8 personen
Ingrediënten
  • 5 grote, rijpe tomaten, liefst verschillende soorten, zoals ananastomaten, vleestomaten, ‘green zebra’-tomaten en ‘black Krim’-tomaten, in 8 parten
  • zout
  • 4 el olijfolie
  • 20 basilicumblaadjes, fijngehakt plus een paar takjes ter garnering
  • peper
  • 800 gr buffelmozzarella of mozzarella van koemelk, in stukken gescheurd
  • 60 gr pesto

Zo maak je salade caprese

Stap 1

Leg de tomaten in een grote schaal, bestrooi ze dun met zout om het vocht eraan te onttrekken en laat ze 1 uur op kamertemperatuur staan om uit te lekken.

Stap 2

Schep de tomaten zonder het vocht in een saladekom. Schenk olijfolie erover, strooi het basilicum erover en breng op smaak met zout en peper. Schep de salade om. 

Stap 3

Verdeel de mozzarella over de tomaten en schenk de groene pesto erover. Garneer de salade met hele basilicumblaadjes. Breng de salade op smaak met peper en serveer hem koud.

[TIP] Deze salade caprese is op zijn mooist als de tomaten verschillende kleuren hebben. Voor de beste smaak is het belangrijk dat de tomaten biologisch en rijp zijn – bij voorkeur plaatselijk geteeld. 

Big Mamma’s Cucina Popolare​

Dit boek bevat meer dan 120 eenvoudige Italiaanse recepten. Klassieke gerechten, maar wel met een moderne twist. De Italiaanse chef-koks van Big Mama koken volgens hun moeders’ tradities maar met eigen hedendaagse toevoegingen. 

Van antipasti tot aperitive, de fijnste Italiaanse gerechten die je kunt bedenken staan in dit kookboek! Daarnaast vind je ook basisrecepturen voor het maken van perfecte sausen en bouillons. Omarm de Italiaanse keuken!

Meer Italiaans koken? Dat kan! Er is namelijk een tweede boek, die heet ‘Big Mamma‘. Waan jezelf helemaal in Italië met deze twee kookboeken!

Big Mamma's Cucina Popolare Boek

Big Mamma’s Cucina Popolare

  • Big Mamma
  • 9789461432377
  • Good Cook 
  • €35,00 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Heerlijke Salade Caprese
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?