Salade Niçoise – Dit is het ultieme recept

Salade Niçoise, er bestaan heel wat varianten op deze welbekende salade. Het is dan ook een erg geliefde gerecht! Maar de échte Salade Niçoise heeft een paar strenge regels.

Salade nicoise

Waar andere versies wereldwijd beledigende aardappels en sperziebonen bevatten, is dit hier echt een no-go. Zoals in ‘Provence’ gezegd, “Een salade niçoise moet een uiting zijn van de Zuid-Franse zomer: knapperig, kleurrijk, aanwezig en vers.”

En zo ziet dat eruit. Heerlijk toch?

Deze salade niçoise is dus precies zoals die hoort. Ik durf dus best te zeggen: ‘Dit is echt het echte recept voor Niçoise!’

Opeens zit je weer in het zonnetje in Nice, op een terrasje met een wijntje in je hand. Dus voor degene die last hebben van een winterdipje: dit recept moet je op je lijstje zetten!

Salade Niçoise

40 minuten | 4 personen

Ingrediënten

  • ½ teentje knoflook, gepeld, om in te wrijven
  • 2 kleine artisjokken, buitenste blaadjes, donkergroene delen en hooi verwijderd
  • 1 kleine, stevige komkommer of ½ grote waterige
  • 12 mooie radijsjes
  • 1 witte of rode ui, zo mild en zo zoet mogelijk
  • 250 g rijpe tomaten (de lekkerste die je kunt vinden; ik gebruik graag coeur de boeuf)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 150 g tonijn in olijfolie van goede kwaliteit uit blik of 8 gezouten ansjovisfilets
  • een kleine handvol zwarte olijven (liefst Provençaalse), ontpit
  • ½ bosje basilicum, blaadjes geplukt
  • 2 eieren, 7 minuten hardgekookt en gepeld

Aan de slag!

Wrijf de binnenkant van een serveerschaal in met de knoflook. Maak de artisjokken schoon en snijd in de lengte in dunne plakken. Snijd de komkommer en de radijsjes in plakjes, maar niet te dun. Pel de ui en snijd in zo dun mogelijke ringen. Snijd de tomaten in stukjes, partjes of kwarten, afhankelijk van de grootte. Snijd ze niet te dun, anders wordt de salade misschien te nat.

Meng de groenten in de serveerschaal. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en bestrooi met zout en zwarte peper. Breng indien nodig verder op smaak.

Roer de tonijn of de ansjovis, de olijven en het basilicum erdoor. Proef opnieuw. Snijd de hardgekookte eieren doormidden of in kwarten, bestrooi licht met zouten zwarte peper en leg op de salade. Besprenkel tot slot met wat olijfolie als je denkt dat de salade dat nodig heeft.

Eet smakelijk!

Variaties op de klassieke salade niçoise

… zijn er natuurlijk in overvloed. En al mag het officieel niet. Toch is het lekker. En je moet natuurlijk vooral doen wat lekker is.

Een van de meest voorkomende ‘foute’ toevoegingen zijn aardappels en sperziebonen. Is natuurlijk gewoon heel erg lekker.

Denk ook eens aan het toevoegen van de volgende smaakmakers aan jouw versie van een salade niçoise:

  • tonijnsteak, heel erg luxe en lekker. Gril ‘m kort en krachtig zodat-ie van binnen mooi rood blijft.
  • Fetakaas
  • paprika
  • botersla
  • kappertjes
  • een beetje scherpe mosterd door de dressing
  • bietjes
  • peterselie
  • knoflookcroutons

nice

Wijn bij salade niçoise

Wanneer het recept uit het boek ‘Provence’ komt en de salade is vernoemd naar de stad ‘Nice’ is vernoemd kunnen we natuurlijk niet om de wijnregio die erbij hoort heen.

De Franse Provence staat in de hele wereld bekend om haar prachtige kwaliteitsroses. De wijnmakers hier hebben een echte trend gezet en zijn verantwoordelijk voor en het ‘hip’ maken van die lichtgekleurde roze wijnen. Want al komen die tegenwoordig van over de hele wereld, de bakermat van deze lichte kleur ligt in de Provence!

Naast rose wijnen worden hier ook echt hele mooie rode en witte wijnen gemaakt. Jammer genoeg zie je die niet zoveel in Nederland. Mocht je er eentje tegenkomen bij de wijnhandel neem dan zeker een flesje mee.

wijn bij salade nicoise

Dan over de rose’s. Die worden hier gemaakt van verschillende druivensoorten waaronder grenache en syrah. Deze wijnen passen perfect bij een salade niçoise zoals hierboven. Maar ook een caesersalad, tartaar van rauwe vis, vitello tonnato, carpaccio van rund, ratatouille of steak tartaar zijn aangename combinaties.

Ga op zoek naar wijnen uit de appellations Côteaux d’Aix-en-Provence, Bandol en Les Baux-de-Provence voor de allermooiste voorbeelden. Idealiter drink je deze wijnen zo vers mogelijk. Dat betekent uit dit jaar of het jaar daarvoor. Ouder worden ze absoluut niet lekkerder.

Provence bookcover

De schatrijke Provençaalse keuken

De Provençaalse keuken is niet voor niets zo geliefd. Hij staat bekend om zijn heerlijke zonnige invloeden die je meteen terug brengen naar de zomer. Bovenstaand salade niçoise recept bewijst dat.

Het recept komt uit het kookboek van Alex Jackson, ‘Provence’. Daar smul je van de kleurrijkste gerechten van deze topchef.

Ben jij ook zo gefascineerd door het de Zuid-Franse keuken, of ben je simpelweg dol op zomers eten? Dan is dit boek puur genieten.

Provence

Nieuwsgierig? Koop ‘Provence’ hier op bol.com

Auteur | Alex Jackson
Uitgever | Good Cook B.V.
Omvang | 256 pagina’s
ISBN | 9789461432186
Prijs | € 25,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade niçoise
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email