Salade Niçoise – Dit is het ultieme recept

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Er bestaan heel wat varianten op de welbekende Salade Niçoise. Het is dan ook een erg geliefd slaatje! Maar de echte uit de Niçoise keuken heeft een paar strenge regels. Waar de versies wereldwijd beledigende aardappels en sperziebonen bevatten, is dit hier echt een no-go. Zoals in 'Provence' gezegd, "Een salade niçoise moet een uiting zijn van de Zuid-Franse zomer: knapperig, kleurrijk, aanwezig en vers."

Toch een andere salade maken? Kijk dan hier voor alle recepten!

Salade nicoise

Dit salade niçoise recept is precies dat. En ik durf best te zeggen: dit is echt het ultieme recept! Opeens zit je weer in het zonnetje in Nice, op een terrasje met een wijntje in je hand. Dus voor degene die last hebben van een winterdipje: dit recept moet je op je lijstje zetten! 

Salade Niçoise

40 minuten | 4 personen

Ingrediënten

  • ½ teentje knoflook, gepeld, om in te wrijven
  • 2 kleine artisjokken, buitenste blaadjes, donkergroene delen en hooi verwijderd
  • 1 kleine, stevige komkommer of ½ grote waterige
  • 12 mooie radijsjes
  • 1 witte of rode ui, zo mild en zo zoet mogelijk
  • 250 g rijpe tomaten (de lekkerste die je kunt vinden; ik gebruik graag coeur de boeuf)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 150 g tonijn in olijfolie van goede kwaliteit uit blik of 8 gezouten ansjovisfilets
  • een kleine handvol zwarte olijven (liefst Provençaalse), ontpit
  • ½ bosje basilicum, blaadjes geplukt
  • 2 eieren, 7 minuten hardgekookt en gepeld

Aan de slag!

Wrijf de binnenkant van een serveerschaal in met de knoflook. Maak de artisjokken schoon en snijd in de lengte in dunne plakken. Snijd de komkommer en de radijsjes in plakjes, maar niet te dun. Pel de ui en snijd in zo dun mogelijke ringen. Snijd de tomaten in stukjes, partjes of kwarten, afhankelijk van de grootte. Snijd ze niet te dun, anders wordt de salade misschien te nat.

Meng de groenten in de serveerschaal. Voeg de olijfolie en de rodewijnazijn toe en bestrooi met zout en zwarte peper. Breng indien nodig verder op smaak. Roer de tonijn of de ansjovis, de olijven en het basilicum erdoor. Proef opnieuw. Snijd de hardgekookte eieren doormidden of in kwarten, bestrooi licht met zouten zwarte peper en leg op de salade. Besprenkel tot slot met wat olijfolie als je denkt dat de salade dat nodig heeft.

Wijntip

Witte wijn


 De schatrijke Provençaalse keuken 

Provence bookcover


De Provençaalse keuken is niet voor niets zo geliefd. Het staat bekend om zijn heerlijke zonnige invloeden die je meteen terug brengen naar de zomer. Bovenstaand salade niçoise recept bewijst dat. 

Het recept komt uit het kookboek van Alex Jackson, 'Provence'. Daar smul je van de kleurrijkste gerechten van deze topchef. 

Ben jij ook zo gefascineerd door het de Zuid-Franse keuken, of ben je simpelweg dol op zomers eten? Dan is dit boek puur genieten.

Nieuwsgierig? Koop 'Provence' hier op bol.com

Provence

Auteur | Alex Jackson

Uitgever | Good Cook B.V.

Omvang | 256 pagina’s

ISBN | 9789461432186

Prijs | € 25,95

Geef je mening!
recipe image
Recept
Salade niçoise
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?