Een Mexicaans gerecht - zoals deze nacho ovenschotel - mag je geen Mexicaans gerecht noemen als er geen salsa saus bij wordt geserveerd. Deze lekkere Mexicaanse (dip)saus is er in vele soorten en maten. Hier lees je hoe je de bekendste salsa saus, pico de gallo, zelf maakt.

Lees snel verder voor het salsa saus recept!

Mexicaanse tomaten salsa saus (pico de gallo)

3.4 from 11 votes
Course: BijgerechtCuisine: Mexicaans
Portie

8

Porties
Bereidingstijd

15

minutes

Dit is de klassieker, de salsa zoals we hem allemaal kennen. Bekend in heel Latijns-Amerika, van Peru tot Mexico. Pico de gallo betekent letterlijk ‘de snavel van de haan’.

Waarom ‘ie zo heet? Omdat de salsa een pepertje bevat waarschijnlijk. Voor de onervaren eter kan deze saus aan de pittige kant zijn. De remedie daarvoor? Iets zuiniger met de pepers.

Ingrediënten

  • 6 tomaten

  • 1/2 rode ui

  • 1 jalapeñopeper

  • 2 teentjes knoflook

  • sap van 2 limoenen

  • flinke hand fijngehakte koriander

  • 1/2 tl zout

Aan de slag!

  • Snijd de tomaten in blokjes. Het liefste zo klein mogelijk: een halve centimeter bij een halve centimeter.
  • Snipper het halve uitje en doe deze, samen met de tomaten, in een kom.
  • Pak de jalapeñopeper en snijd deze doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten, die zijn het heetst. Hak de peper in halve ringen of in kleine blokjes, wat jij wilt.
  • Pers twee teentjes knoflook uit boven de kom. Roer de ingrediënten door elkaar en voeg het limoensap toe. Roer nogmaals.
  • Hak de koriander fijn en doe in de kom, gevolgd door een halve theelepel zout. Roer nog één keer goed door de salsa en laat eventjes staan. Zeg een minuutje of 5. Zo kunnen de smaken goed mengen en krijgt je salsa meer pit.

    Heerlijk op de taco, op een nacho of naast je burrito!

let op!

  • Mocht je ooit naar Zuid-Amerika afreizen en vragen om deze saus? Let dan op dat je niet Pica de gallo zegt (een veelgehoorde fout). Je vraagt dan namelijk om een hanenpiemel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten