Maak zelf de lekkerste Mexicaanse salsa [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Een Mexicaans gerecht mag je geen Mexicaans gerecht noemen als er geen salsa bij wordt geserveerd. Deze lekkere Mexicaanse (dip)saus is er in vele soorten en maten. Hier lees je hoe je de bekendste salsa, pico de gallo, zelf maakt. Én als verrassing natuurlijk een bonusreceptje, want één sausje is eigenlijk maar saai.

Mexicaanse tomatensalsa (Pico de gallo)

Dit is de klassieker, de salsa zoals we hem allemaal kennen. Bekend in heel Latijns-Amerika, van Peru tot Mexico. Pico de gallo betekent letterlijk ‘de snavel van de haan’. Waarom ‘ie zo heet? Omdat de salsa een pepertje bevat waarschijnlijk. Voor de onervaren eter kan deze saus aan de pittige kant zijn. De remedie daarvoor? Iets zuiniger met de pepers. Mocht je ooit naar Zuid-Amerika afreizen en vragen om deze saus? Let dan op dat je niet Pica de gallo zegt (een veelgehoorde fout). Je vraagt dan namelijk om een hanenpiemel.

Saus | 8 tot 10 porties

Ingrediënten:
  • 6 tomaten
  • ½ rode ui
  • 1 jalapeñopeper
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 2 limoenen
  • flinke hand fijngehakte koriander
  • ½ tl zout

Aan de slag!

Snijd de tomaten in blokjes. Het liefste zo klein mogelijk: een halve centimeter bij een halve centimeter. 

Salsa3

Snipper het halve uitje en doe deze, samen met de tomaten, in een kom. Pak de jalapeñopeper en snijd deze doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten, die zijn het heetst. Hak de peper in halve ringen of in kleine blokjes, wat jij wilt. Pers twee teentjes knoflook uit boven de kom. Roer de ingrediënten door elkaar en voeg het limoensap toe. Roer nogmaals. Hak de koriander fijn en doe in de kom, gevolgd door een halve theelepel zout. Roer nog één keer goed door de salsa en laat eventjes staan. Zeg een minuutje of 5. Zo kunnen de smaken goed mengen en krijgt je salsa meer pit. Heerlijk op de taco, op een nacho of naast je burrito! 

Salsa2

Mexicaanse salsa borracha (dronken saus)

Deze salsa borracha is een speciaal sausje. Hartiger en steviger dan de traditionele salsa, maar eigenlijk net zo eenvoudig te maken. Omdat je op één been niet kunt staan, kun je hieronder dit lekkere bonusreceptje vinden. Deze saus is 100 % traditioneel Mexicaans en past erg goed bij enchilada’s en quesadilla’s.

Saus | 8 tot 10 porties

Ingrediënten:
  • 5 tomaten
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 3 gedroogde rode pepers
  • (of 3 tl chiliflakes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el (rijst)olie
  • ½ el azijn
  • 1 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • (of iets vergelijkbaars)
  • 1 avocado (optioneel)

​Vamos!

Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een blender. Doe hetzelfde met de gedroogde pepers en de knoflookteentjes. Gebruik je chiliflakes? Dan kunnen deze gewoon in één keer in de blender. Schenk de olie, azijn en versgeperst sinaasappelsap in de blender. Doe als laatst de laurierblaadjes en wat zout in de blender en druk op de knop. Meng de ingrediënten tot er een mooie saus ontstaat. Doe de saus in een kommetje en voeg de geraspte kaas toe. Roer door elkaar en proef even. Heeft de saus nog wat meer zout of sinaasappelsap nodig? Experimenteer met de smaakjes van de saus. Als je wilt kun je nog een avocado in blokjes snijden en aan de salsa toevoegen. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!