Volgens Koreaanse grillstatistieken eet 70% van de bevolking van Korea minstens één keer per week samgyupsal. Als je dit gemakkelijke grillgerecht eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je waarom. Een stuk knapperig gegrild spek gedoopt in zout en sesamolie samen met ssamjang. Dat alles in een slablaadje of sesamblad, of allebei, gegarneerd met bijgerechten naar keuze. In één keer in je mond doen, niet bijten! Het is tegelijkertijd verfijnd en bruut, gezond en decadent, eenvoudig en geavanceerd.

Recept voor Samgyupsal

hoofdgerecht | 4 personen 

Korean-BBQ

ingrediënten 

  • 500 – 1 kilo buikspek
  • zout
  • sesamolie
serveren met

    • ssamjang
    • ssam wraps
    • kimchi
    • gekookte rijst

Aan de slag!

Snijd het buikspek in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt het zwoerd laten zitten of wegsnijden. Ik laat het zwoerd graag zitten, maar dan moet je wel zorgen dat hij goed knapperig wordt bij het grillen.

Zet het vlees klaar, samen met de bijgerechten, en gril het tijdens het eten. Leg een paar plakken spek op een grillplaat of een rooster en bak ze tot ze bijna gaar zijn. Knip ze dan met een keukenschaar in kleine stukken. Gril ze nog even totdat alle stukken een mooie kleur hebben en krokant zijn.

Doop het vlees in wat zout en sesamolie of in ssamjang en doe het samen met bijgerechten naar keuze in een ssam-wrap. Je kunt kimchi en rijst in je wrap doen of apart eten. Vergeet niet af en toe een stukje vlees te eten met alleen wat dip. Gewoon te lekker!

Bijgerechten

Ssamjang is een Koreaanse grillsaus en volgens de schrijver van Yakitori & Korean BBQ het beste recept uit het hele boek ‘Alle andere barbecuesauzen kunnen wieberen.‘ En het is slechts een kwestie van alle ingrediënten mengen.

  • 2 knoflooktenen geraspt
  • 1 bosui fijngehakt
  • 1/2 zilverui fijngehakt
  • 3 el gehakte walnoten
  • 2 tl geroosterd sesamzaad
  • 1 el sesamolie
  • 3 el doenjang (Koreaanse gefermenteerde bonenpasta)
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 2 tl honing
  • 1 el water

Ssam – Zo noem je de wraps van sla en kruidenbladeren waarmee deze gerechten worden gegeten. Net als in de Vietnamese keuken liggen er verschillende grote sla en kruiden standaard op de tafel. Dit is de basis, een soort natuurlijk bord, met heel veel smaak! Gebruik bladeren die groot zijn en niet te hard. Rucola en ijsbergsla zijn niet geschikt. Shiso, jonge palmkool en rode bietenloof kunnen wel weer heel goed.

Kimchi – Gefermenteerd bijgerecht waarop duizenden verschillende variaties bestaan. Dit vinden wij een goed recept van Where The Food Is.

Korean-BBQ