Samgyupsal | Bruut en decadent buikspek van de Korean BBQ [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Volgens Koreaanse grillstatistieken eet 70% van de bevolking van Korea minstens één keer per week samgyupsal van de Korean BBQ. Als je dit gemakkelijke grillgerecht eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je waarom.

Een stuk knapperig gegrild spek, gedoopt in zout en sesamolie samen met ssamjang. Dat alles in een slablaadje of sesamblad, of allebei, gegarneerd met bijgerechten naar keuze. In één keer in je mond doen, niet bijten! Het is tegelijkertijd verfijnd en bruut, gezond en decadent, eenvoudig en geavanceerd.

Lekker hè, wraps. Kijk ook eens  naar deze verzameling wraps recepten!

Korean BBQ

Recept | Samgyupsal

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 500 – 1 kilo buikspek
  • zout
  • sesamolie

Serveren met:

  • ssamjang (zie recept onder de afbeelding)
  • ssam wraps
  • kimchi
  • gekookte rijst

Zo maak je samgyupsal

Stap 1 

Snijd het buikspek in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt het zwoerd laten zitten of wegsnijden. Ik laat het zwoerd graag zitten, maar dan moet je wel zorgen dat hij goed knapperig wordt bij het grillen.

Stap 2 

Zet het vlees klaar, samen met de bijgerechten, en gril het tijdens het eten. Leg een paar plakken spek op een grillplaat of een rooster en bak ze tot ze bijna gaar zijn. Knip ze dan met een keukenschaar in kleine stukken. Gril ze nog even totdat alle stukken een mooie kleur hebben en krokant zijn.

Stap 3

Doop het vlees in wat zout en sesamolie of in ssamjang en doe het samen met bijgerechten naar keuze in een ssam-wrap. Je kunt kimchi en rijst in je wrap doen of apart eten. Vergeet niet af en toe een stukje vlees te eten met alleen wat dip. Gewoon te lekker!

Bijgerechten

Ssamjang is een Koreaanse grillsaus en volgens de schrijver van Yakitori & Korean BBQ het beste recept uit het hele boek ‘Alle andere barbecuesauzen kunnen wieberen.‘ En het is slechts een kwestie van alle ingrediënten mengen.

  • 2 knoflooktenen geraspt
  • 1 bosui fijngehakt
  • 1/2 zilverui fijngehakt
  • 3 el gehakte walnoten
  • 2 tl geroosterd sesamzaad
  • 1 el sesamolie
  • 3 el doenjang (Koreaanse gefermenteerde bonenpasta)
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 2 tl honing
  • 1 el water

 

Ssam – Zo noem je de wraps van sla en kruidenbladeren waarmee deze gerechten worden gegeten. Net als in de Vietnamese keuken liggen er verschillende grote sla en kruiden standaard op de tafel. Dit is de basis, een soort natuurlijk bord, met heel veel smaak! Gebruik bladeren die groot zijn en niet te hard. Rucola en ijsbergsla zijn niet geschikt. Shiso, jonge palmkool en rode bietenloof kunnen wel weer heel goed.

Kimchi – Gefermenteerd bijgerecht waarop duizenden verschillende variaties bestaan. Deze kimchi vinden wij een goed recept van Where The Food Is.

Yakitori & Korean BBQ

Yakitori & Korean BBQ

Japanse grilltechnieken en bijgerechten. 

  • Jonas Cramby 
  • 9789461431844
  • Good Cook 
  • €20,95

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?