Saoto soep is een rijkgevulde Indonesische of Surinaamse kippensoep. De maaltijdsoep serveert heel leuk en is dus zeker ook geschikt als je een casual etentje geeft. 

Soto ayam is zo’n soep waar ik mij nooit aan durfde te wagen, maar waar ik wel regelmatig over droom. Zó lekker! En echt een aanrader wanneer je aan het kwakkelen bent, want deze soep is een soort perfecte mix van gemberthee en kippensoep. Als je daar niet warm van wordt…  

En wat bleek, het is helemaal niet moeilijk om saoto soep te maken! Je moet wel even langs de toko, maar daarna? Lees snel verder voor het recept!

Saoto soep

5 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Surinaams, Indonesisch
Portie

5

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Dit recept is van mijn vriendin Wendy. Zij maakt de lekkerste versie van deze Indonesische kippensoep. Dus gelukkig mag ik regelmatig aanschuiven.

Want deze saoto - ook wel saoto ajam genoemd - is precies wat je nodig hebt als het buiten koud is en je je niet helemaal topfit voelt.

Wanneer je alles in huis hebt, kun je beginnen. De bouillon en ‘topping’ kun je allemaal goed van te voren maken. De bouillon wordt er zelfs alleen maar lekkerder op. 
 

Boodschappenlijst soto

  • Voor de bouillon
  • 4 4 kippenbouten

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 2 2 sjalotten

  • 1 1 rode peper, of meer naar smaak

  • 4 cm 4 gember

  • 3 stengels 3 citroengras

  • 5 blaadjes 5 Djeruk Purut

  • 3 blaadjes 3 Daum Salam

  • 2 2 bouillonblokjes kip

  • Voor de soto
  • 3 3 kerimi noten

  • 2 grote 2 sjalotten

  • 1 teen 1 knoflook

  • 4 cm 4 gember

  • 3 cm 3 geelwortel

  • 1 tl 1 korianderzaad

  • 1 tl 1 komijn

  • Voor de garnering
  • 300 gr 300 pandanrijst

  • 200 gr 200 tauge

  • 8 8 eieren

  • 2 2 limoenen

  • 1 1 bosui

  • Sambal badjak

  • Ketjap

  • Gefrituurde uitjes

  • Gebakken aardappel frietchipjes

  • Je kunt nog veel meer toevoegen aan soto soep. Bijvoorbeeld koriander, peterselie, sperziebonen, gekookte aardappel.

Okay, aan de slag Zo maak je soto soep!

  • Snijd de knoflook, gember, sjalotten en rode peper (zonder zaadjes) in grove stukken. Verhit een klein beetje olie in een grote soeppan en bak bovenstaande op laag vuur voor zo’n 10 minuten. Roer regelmatig. 

    Leg de kip en de andere ingrediënten voor de bouillon in de pan en giet er zo’n 2 liter water bij. Breng zachtjes aan de kook. Laat de soep zachtjes garen tot alle smaken lekker zijn doorgetrokken en de kip gaar is. Dat duurt het liefst zo’n 2,5 uur. 
  • Wanneer de bouillon op staat kun je vast werken aan de rest van de soep. Doe alles in kleine serveerschaaltjes. Kook de eieren zo’n 7 minuten. Laat schrikken en pel. Zet apart in een schaaltje. 

    Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ook apart. Snijd de limoenen in vieren. Snijd de bosui in fijne ringen. Was de taugé. Ook de gefrituurde uitjes en aardappelfriet chipjes gaan in een bakje. 

    Al deze garnituren zet je straks op tafel, zodat iedereen zijn eigen soep naar smaak kan opmaken en samenstellen. Wanneer je de kip hebt verwijderd, en hij een beetje is afgekoeld kun je ‘m plukken. Doe ook (ja, ja) in een bakje. 
  • De bouillon smaakt fantastisch en de garnituren staan klaar. Tijd om de soto af te maken. Giet de soep door een fijne zeef en vang de bouillon op in een grote bak of pan. De soeppan ga je nog een keer gebruiken. Nog niet afwassen dus. 

    Snipper de sjalotten. Snijd de knoflook, rasp de gember en geelwortel fijn. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Rooster achtereenvolgens de kerimi noten (7 minuten) en de korianderzaadjes met de komijn (5 minuten). 
     
    Neem de soeppan weer op het vuur. Verhit wat olie en bak de sjalotten, knoflookgember en geelwortel zachtjes op laag vuur, terwijl je regelmatig roert, voor 10 minuten. Voeg de noten, koriander en komijn ook toe. Voeg als laatste de soep toe, en breng weer aan de kook. 
  • Zet de pan met bouillon, alle garnituren en soepkommen op tafel. Schep in elke soepkom een lepel rijst en laat iedereen zijn soep verder afmaken met favoriete garnituren. Giet vervolgens de hete bouillon over de garnituren. Voeg als laatste stap de gefrituurde uitjes en frietchips toe. 
    Lekker he?! 

TIPS

  • Traditioneel maakt iedereen zijn eigen soep ‘af’. Je zet alle garnituren, zoals geplukte kip, taugé, gekookt ei, gebakken uitjes en sambal in bakjes op tafel. Nadat iedereen zijn eigen garnituren heeft uitgezocht, vul je de kommen met de warme bouillon tot de garnituren onder staan. Maak af met gebakken uitjes, sambal of ketjap. Of allemaal. 
  • Heb je bouillon over? Bewaar die in de vriezer. Dan heb je later altijd een waanzinnige snelle saoto achter de hand. Met dat idee in je achterhoofd, misschien wil je sowieso het recept voor de bouillon van de saoto verdubbelen? 
  • Haal meteen ook alle ingrediënten in huis voor roti of spekkoek als je toch naar de toko gaat. Ben je ook klaar voor morgen! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is het verschil tussen Saoto, Soto Ajam en Sauto?

Soto Ayam kraam

Volgens onderzoek van het AD onder verschillende toko’s lijken de soepen heel erg op elkaar. “Ik zie het als vertakkingen van dezelfde boom”, zegt een verkoper van De Palmboom in Rotterdam. 

  • Saoto (soto ayam) was er eerst. Pas later komt de Indonesische Soto versie. Een van de grootste misvattingen is dat de Surinaamse versie een overheersende maggismaak heeft. 
  • De Indonesische soto wordt gemaakt met limoen, meer geelwortel, laos en bosui. In plaats van de aardappel chipjes, gaat hier gekookte aardappel in. 
  • De Surinaamse soto gebruikt meer piment en gember, niet veel laos. 

Haal je ingrediënten bij de toko

Wanneer je saoto soep gaat maken is het makkelijk om een bezoekje te brengen aan de toko. Lang niet alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. En al kun je bepaalde ingrediënten best vervangen, je wilt toch een authentieke saoto maken! Ik vind het altijd een feestje om te snuffelen tussen de mooie spullen en ingrediënten. 

Ingrediënten voor Soto

Wat haal je bij de toko? 

  • Sereh : Sereh of citroengras is een harde stengel die gerechten die typische Aziatische smaak – een soort mix van kokos en citrus – geeft. Je kunt ze tegenwoordig ook bij AH kopen en bewaart ze in de vriezer. Wanneer je het toevoegt aan bijvoorbeeld saoto bouillon, kun je de stengel een paar meppen geven met de achterkant van je mes, zo geeft de sereh zijn smaak beter af. In stukjes hakken kan ook. 
  • Djerek Purut : ook wel bekend onder de naam djeroek poeroet, kafferlimoen, lime leaf, of limoenblad. Je vindt, en bewaart ze in de vriezer. Het donkergroene glanzende blad komt van een struik uit Zuidoost Azië en smaakt en ruikt heel sterk naar limoen. Je stooft of gaart de blaadjes mee met bijvoorbeeld deze saoto of rendang, maar je eet ze niet op. Even verwijderen voordat je gaat eten dus. 
  • Daun Salam: Indonesische laurier, salam blad, of Indonesian bay leaf wordt  gedroogd verkocht. Het blad van de mirthestruik heeft niks te maken met laurier, maar lijkt er wel erg op. Net als de limoenblaadjes verwijderen voor het eten. Als je het niet kunt vinden kun je dus laurier of curry blaadjes gebruiken. Heeft een citroenachtige smaak. 
  • Djahé / gember : deze frisscherpe citrusachtige wortelstok van de Zingiber Officinale is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Europese keuken. Schillen is niet nodig. Snijd wel altijd tegen de draad in – net als bij biefstuk – dan krijg je geen taaie stukken. Gember poeder heeft niet mijn voorkeur. Poeder is wat sterker en muffer van smaak. Het frisse gaat er ook af en dat is juist zo’n mooie smaak. 
  • Kurkuma / geelwortel: kunyit of geelwortel is in poedervorm of vers als wortel verkrijgbaar. Het is een sterk smakend kruid wat ook nog eens heel gezond is. Kijk uit, de kleur is ook heftig. Vlekken krijg je nauwelijks van je handen en kleren. 
  • Ketoembar: kennen wij als korianderzaad. Is in poeder of zaad verkrijgbaar. 
  • Djinten: komijn is net als karwij, anijs en venkel, familie van de schermbloemenfamilie. Wanneer je de zaadjes zachtjes en kort roostert in een droge pan komen er fantastische geuren en smaken vrij. Komijn is super veelzijdig. Van Nederlandse komijnenkaas, tot Spaanse stoofschotels en de Vietnamese keuken (Thì là ai cập), je komt het overal tegen. 
  • Gebakken uitjes 
  • Sambal badjak: een gebakken sambal met een kruidige, diepe en milde smaak. Voor sambal dan, he! 
  • Ketjap: een zoete sojasaus gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe, zout, palmsuiker en gist. Niet te vergelijken met gewone soja saus. 
  • In de Surinaamse versie van saoto soep vind je een soort mix van gefrituurde aardappel en mie. Die kun je kant en klaar in de toko kopen. 
  • Kerimi noten: deze noten mag je nooit rauw eten, want ze zijn dan licht giftig. Wordt vaakt toegevoegd aan Indische stoofgerechten. Het maakt sauzen en soepen iets dikker en romiger. Wanneer je niet aan kerimini noten kunt komen, kun je ook macadamia noten gebruiken. Maar die hebben wel een wat andere smaak. 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten