Saoto soep is een rijkgevulde Indonesische of Surinaamse kippensoep. De maaltijdsoep serveert heel leuk en is dus zeker ook geschikt als je een casual etentje geeft.
Soto ayam is zo’n soep waar ik mij nooit aan durfde te wagen, maar waar ik wel regelmatig over droom. Zó lekker! En echt een aanrader wanneer je aan het kwakkelen bent, want deze soep is een soort perfecte mix van gemberthee en kippensoep. Als je daar niet warm van wordt…
En wat bleek, het is helemaal niet moeilijk om saoto soep te maken! Je moet wel even langs de toko, maar daarna? Lees snel verder voor het recept!
Wat is het verschil tussen Saoto, Soto Ajam en Sauto?
Volgens onderzoek van het AD onder verschillende toko’s lijken de soepen heel erg op elkaar. “Ik zie het als vertakkingen van dezelfde boom”, zegt een verkoper van De Palmboom in Rotterdam.
- Saoto (soto ayam) was er eerst. Pas later komt de Indonesische Soto versie. Een van de grootste misvattingen is dat de Surinaamse versie een overheersende maggismaak heeft.
- De Indonesische soto wordt gemaakt met limoen, meer geelwortel, laos en bosui. In plaats van de aardappel chipjes, gaat hier gekookte aardappel in.
- De Surinaamse soto gebruikt meer piment en gember, niet veel laos.
Haal je ingrediënten bij de toko
Wanneer je saoto soep gaat maken is het makkelijk om een bezoekje te brengen aan de toko. Lang niet alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. En al kun je bepaalde ingrediënten best vervangen, je wilt toch een authentieke saoto maken! Ik vind het altijd een feestje om te snuffelen tussen de mooie spullen en ingrediënten.
Wat haal je bij de toko?
- Sereh : Sereh of citroengras is een harde stengel die gerechten die typische Aziatische smaak – een soort mix van kokos en citrus – geeft. Je kunt ze tegenwoordig ook bij AH kopen en bewaart ze in de vriezer. Wanneer je het toevoegt aan bijvoorbeeld saoto bouillon, kun je de stengel een paar meppen geven met de achterkant van je mes, zo geeft de sereh zijn smaak beter af. In stukjes hakken kan ook.
- Djerek Purut : ook wel bekend onder de naam djeroek poeroet, kafferlimoen, lime leaf, of limoenblad. Je vindt, en bewaart ze in de vriezer. Het donkergroene glanzende blad komt van een struik uit Zuidoost Azië en smaakt en ruikt heel sterk naar limoen. Je stooft of gaart de blaadjes mee met bijvoorbeeld deze saoto of rendang, maar je eet ze niet op. Even verwijderen voordat je gaat eten dus.
- Daun Salam: Indonesische laurier, salam blad, of Indonesian bay leaf wordt gedroogd verkocht. Het blad van de mirthestruik heeft niks te maken met laurier, maar lijkt er wel erg op. Net als de limoenblaadjes verwijderen voor het eten. Als je het niet kunt vinden kun je dus laurier of curry blaadjes gebruiken. Heeft een citroenachtige smaak.
- Djahé / gember : deze frisscherpe citrusachtige wortelstok van de Zingiber Officinale is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Europese keuken. Schillen is niet nodig. Snijd wel altijd tegen de draad in – net als bij biefstuk – dan krijg je geen taaie stukken. Gember poeder heeft niet mijn voorkeur. Poeder is wat sterker en muffer van smaak. Het frisse gaat er ook af en dat is juist zo’n mooie smaak.
- Kurkuma / geelwortel: kunyit of geelwortel is in poedervorm of vers als wortel verkrijgbaar. Het is een sterk smakend kruid wat ook nog eens heel gezond is. Kijk uit, de kleur is ook heftig. Vlekken krijg je nauwelijks van je handen en kleren.
- Ketoembar: kennen wij als korianderzaad. Is in poeder of zaad verkrijgbaar.
- Djinten: komijn is net als karwij, anijs en venkel, familie van de schermbloemenfamilie. Wanneer je de zaadjes zachtjes en kort roostert in een droge pan komen er fantastische geuren en smaken vrij. Komijn is super veelzijdig. Van Nederlandse komijnenkaas, tot Spaanse stoofschotels en de Vietnamese keuken (Thì là ai cập), je komt het overal tegen.
- Gebakken uitjes
- Sambal badjak: een gebakken sambal met een kruidige, diepe en milde smaak. Voor sambal dan, he!
- Ketjap: een zoete sojasaus gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe, zout, palmsuiker en gist. Niet te vergelijken met gewone soja saus.
- In de Surinaamse versie van saoto soep vind je een soort mix van gefrituurde aardappel en mie. Die kun je kant en klaar in de toko kopen.
- Kerimi noten: deze noten mag je nooit rauw eten, want ze zijn dan licht giftig. Wordt vaakt toegevoegd aan Indische stoofgerechten. Het maakt sauzen en soepen iets dikker en romiger. Wanneer je niet aan kerimini noten kunt komen, kun je ook macadamia noten gebruiken. Maar die hebben wel een wat andere smaak.