Saté babi madu is saté gemaakt van varkensvlees met een heerlijke zoete marinade. Het meest bekende varkensvleesgerecht uit Indonesië is babi panggang (wat geroosterd varkensvlees betekent). Ook geliefd is bai guling, een aan het spit geroosterd speenvarken.

Deze saté babi maduis zeker de moeite waard om uit te proberen, lees snel verder voor het recept!

Saté babi madu met honing kecapmarinade

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

18

Stokjes
Bereidingstijd

30

minutes

Lees hier een heerlijk recept voor saté babi madu van speklapjes met een zoete honing-kecapmarinade! uit het kookboek Blauw. Liever een andere saté maken? Bekijk ook de recepten voor saté ayam en saté udang!

Ingrediënten

  • 2 2 sjalotjes

  • 3 cm 3 gember

  • 2 2 knoflookteentjes

  • 1/2 el 1/2 sambal ulek

  • 30 ml 30 dikke kecap ABC + een scheutje extra

  • 1/2 1/2 citroen, sap

  • 1,5 tl 1,5 gemalen anijszaad

  • 1 tl 1 djinten (gemalen komijn)

  • 400 gram 400 speklappen

Bereiding

  • Snipper de sjalotjes fijn en schil de gember. Hak de gember en knoflook fijn en wrijf ze in een vijzel tot een pasta. Meng de sjalotjes en gember-knoflookpasta in een kom met de sambal, honing, 30 ml kecap, het citroensap, anijszaad en de djinten.
  • Snijd de speklapjes in stukjes van 1,5 bij 1,5 cm en meng door de marinade. Dek de kom af en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Week ondertussen de satéprikkers in water zodat ze niet verbranden tijdens het roosteren.
  • Rijg de satés: prik steeds 4 stukjes speklap op een stokje. Rooster de satés eerst op lage stand onder de ovengrill of indirect (niet recht boven de gloeiende kolen, maar aan de zijkant) op de barbecue. Zo kan het vet rustig smelten en krijgt de saté een rokerige smaak. Bestrijk ze tussendoor met een kwastje lichtjes met de marinade. Rooster ze op het laatst kort op hoge stand op vlak boven de hete kooltjes, zodat het spek lekker knapperig wordt.
  • Kook de marinade op hoog vuur met een scheutje extra kecap in een paar minuten tot een sausje. Serveer de speksatés met pindasaus en een klein beetje van de kecapsaus. Genieten!

saté babi op de bbq

  • Maak je deze saté liever op de barbecue? Pak je kans! Door het vlees te roosteren boven een vuurtje krijgt het een heerlijk rokerige smaak, perfect in combinatie met de zoete marinade. Precies zoals men hem in Indonesië ook eet!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Het beste vlees

Als ik vlees eet, wil ik graag weten waar het vandaan komt. 

De mensen achter Grutto ken je misschien al van koopeenkoe.nl – prachtig nobel vlees op een natuurlijke manier geproduceerd. 

Varken
  • Heerlijk vlees | Het vlees is puur en onbewerkt. Er wordt niets aan toegevoegd!
  • Geen verspilling | Een dier wordt pas geslacht, zodra hij 100% verkocht is. Zo gaat er niets van hem verloren.
  • Transparantie | Weet wat je eet! De dieren hebben ieder een oornummer. Zo kan je als consument een bewuste keuze maken.
  • Thuis bezorgd | Jouw pakket wordt vers en gekoeld bezorgd door heel Nederland!

Blauw van Meta van den Boomen

Blauw kookboek

Blauw

  • Auteur | Meta van den Boomen
  • Uitgever | Terra
  • Fotografie | Sarah Distel
  • Omvang | 240 pagina's
  • ISBN | 9789089897756
  • Prijs | € 26,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten