Saté babi madu | Recept

WijnSpijs
WijnSpijs

Het meest bekende varkensvleesgerecht uit Indonesië is babi panggang. (wat geroosterd varkensvlees betekent.) Ook geliefd is bai guling, dit is een aan het spit geroosterd speenvarken, misschien wat bewerkelijk voor thuis. Hier een recept van saté babi madu uit het kookboek Blauw.  Saté van speklapjes met een zoete honing-kecapmarinade.

Saté babi madu

Het no. 1 streetfood gerecht in Indonesië

18 stokjes | mild | streetfood
sate-stokjes

Benodigdheden

  • 2 sjalotjes
  • 3 cm gember
  • 2 knoflookteentjes
  • 0,5 el sambal ulek
  • 30 ml dikke kecap ABC + een scheutje extra
  • sap van 0,5 citroen
  • 1,5 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 400 g speklappen

Bekijk ook | recepten voor saté ayam 🐓 en saté udang 🦐

Snipper de sjalotjes fijn en schil de gember. Hak de gember en knoflook fijn en wrijf ze in een vijzel tot een pasta. Meng de sjalotjes en gember-knoflookpasta in een kom met de sambal, honing, 30 ml kecap, het citroensap, anijszaad en de djinten.

Snijd de speklapjes in stukjes van 1,5 bij 1,5 cm en meng door de marinade. Dek de kom af en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Week ondertussen de satéprikkers in water zodat ze niet verbranden tijdens het roosteren.

Liever BBQ? 🔥 Pak je kans! Door het vlees te roosteren boven een vuurtje krijgt het een heerlijk rokerige smaak, perfect in combinatie met de zoete marinade. Precies zoals men hem in Indonesië ook eet!

Rijg de satés: prik steeds4 stukjes speklap op een stokje. Rooster de satés eerst op lage stand onder de ovengrill of indirect (niet recht boven de gloeiende kolen, maar aan de zijkant) op de barbecue. Zo kan het vet rustig smelten en krijgt de saté een rokerige smaak. Bestrijk ze tussendoor met een kwastje lichtjes met de marinade. Rooster ze op het laatst kort op hoge stand op vlak boven de hete kooltjes, zodat het spek lekker knapperig wordt.

Kook de marinade op hoog vuur met een scheutje extra kecap in een paar minuten tot een sausje. Serveer de speksatés met pindasaus en een klein beetje van de kecapsaus. Genieten!

dieren met een goed leven

Grutto zorgt ervoor dat de dieren goed leven en zonder stress worden geslacht.

Heerlijk vlees

Het vlees is puur en onbewerkt. Er wordt niets aan toegevoegd!

geen verspilling

Een dier wordt pas geslacht, zodra hij 100% verkocht is. Zo gaat er niets van hem verloren.

transparantie

Weet wat je eet! De dieren hebben ieder een oornummer. Zo kan je als consument een bewuste keuze maken.

thuis bezorgt

Jouw pakket wordt vers en gekoeld bezorgd door heel Nederland!

Het beste vlees

Als ik vlees eet, wil ik graag weten waar het vandaan komt. 

De mensen achter Grutto ken je misschien al van koopeenkoe.nl – prachtig nobel vlees op een natuurlijke manier geproduceerd. 

#affiliate

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!