Het saucijzenbroodje is altijd, maar dan ook altijd een daverend succes. Bij het ontbijt, de brunch, de lunch, tussendoor en bij de borrel. Het bladerdeeghapje brengt ongeveer net zoveel blijdschap als alle feestdagen bij elkaar. Maar wat is het best bewaarde geheim van dit saucijzenbroodje?

Het is echt zo eenvoudig om te maken. Dát vertelt de bakker je vast niet. Wij gelukkig wel; lees hier het lekkerste recept voor zelfgemaakte saucijzenbroodjes. Maak trouwens rustig een dubbel recept en vries de afgebakken broodjes in voor onverwachte visite, of een katerige zondag.

​Saucijzenbroodjes

3 from 44 votes
Recipe by Laura Lemmers Course: TussendoortjeCuisine: Hollands
Portie

10

Stuks
Bereidingstijd

45

minutes

Het saucijzenbroodje gaat way back en wordt al zo’n twee eeuwen gegeten. Voor ons is de Nederlandse variant natuurlijk het bekendst, maar er worden ook saucijzenbroodjes gegeten in Engeland, Duitsland en (jawel) Hong Kong.

Het saucijzenbroodje mag niet verward worden met het worstenbroodje, dat gemaakt is van deeg van witbrood waarin een worstje is verpakt. Een saucijzenbroodje heeft dan wel geen écht saucijsje aan de binnenkant, maar gekruid gehakt dat in een worstvormpje is gerold.

In dit recept is het gehakt lekker gekruid met een tikkeltje sambal. Hou je daar niet van? Dan kun je de sambal gewoon in de koelkast laten en bijvoorbeeld worcestersaus, tabasco of ketchup. Dit is mijn favoriete recept voor saucijzenbroodjes.

Ingrediënten

  • 10 plakjes 10 bladerdeeg

  • 350 gr 350 half om half gehakt

  • 2 2 eieren

  • 1 el 1 sambal

  • 1 el 1 pittige mosterd

  • 1 el 1 gemalen komijn

  • 1 tl 1 zout

  • versgemalen peper

  • 2 handjes 2 paneermeel

  • 1 tl 1 ketjap

  • Ook nodig
  • bakpapier

  • bakkwastje

Aan de slag!

  • Verwarm de oven op 180 graden. Haal de ovenplaat uit de oven, bekleed met bakpapier en zet apart. gehakt voor saucijzen
  • Houd ei apart, maar meng de andere ingrediënten in een mengkom vlug met je handen door elkaar. Het gehakt moet stevig genoeg zijn om mee te werken. Je kan er eventueel wat extra paneermeel bij voegen. gehakt voor saucijzenbroodjes
  • Draai van een flinke eetlepel gehakt een rolletje dat in het bladerdeeg past. Plaats het rolletje rechts van het midden zoals op het plaatje.
  • Vouw nu het bladerdeeg dubbel met papiertje en al. Druk de twee helften voorzichtig tegen elkaar aan.
    verwijder het papier en leg je saucijs op de met bakpapier beklede bakplaat.

    Druk de twee deeghelften extra tegen elkaar aan met een vork. Er ontstaat zo een patroontje. De voor- en achterkant laat je trouwens open, zodat je het worstje in zijn bedje kunt zien liggen. vouwen van saucijzenbroodjes
  • Als alle saucijzen zijn ‘ingepakt’, klop je in een schaaltje het tweede ei. Neem een bakkwast en bestrijk hiermee de ruggen van de saucijzenbroodjes. bestrijken met ei
  • Bak de saucijzenbroodjes in 25 tot 30 minuten goudbruin in de hete oven.
    Brand je mond niet. Eet smakelijk. saucijzenbroodjes-maken

Tips

  • ​Als je op zoek bent naar een manier om je saucijzenbroodjes extra speciaal te maken, besprenkel dan de broodjes, vlak voor ze de oven ingaan, met wat sesam- , nigella, of maanzaadjes. Feestelijk, lekker en helemaal eigen. Succes verzekerd.
  • ​Eerst maken en later afbakken
    Als je in één keer een grote partij saucijzenbroodjes wilt maken, maar deze liever later afbakt – als het feestje op z’n hoogtepunt is bijvoorbeeld – is dat óók mogelijk. Maak de broodjes maximaal 36 uur van tevoren en bewaar ze in de koelkast op een bakplaat die je afdekt met folie. Je kunt de broodjes afbakken wanneer het jou uitkomt!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe bewaar je zelfgemaakte saucijzenbroodjes?

Als je saucijzenbroodjes wil bewaren, is het belangrijk dat je ze eerst hebt gebakken. Zo blijft het gehakt langer goed. Nog belangrijker: bladerdeeg kun je maar één keer invriezen en ontdooien. Als je de broodjes eenmaal hebt gebakken, kun je ze op kamertemperatuur ongeveer 3 tot 4 dagen prima bewaren in een afgesloten bak, met zo min mogelijk lucht. Ga je voor een langere periode? Vries ze dan in, als het even kan luchtdicht. De broodjes blijven op deze manier tot wel 2 maanden goed!

Kun je saucijzenbroodjes invriezen?

Je kunt deze gebakken saucijzenbroodjes ook bewaren in de vriezer. Zo blijven ze wel 3 maanden goed. Bak ze na het ontdooien op 180 graden af in de oven. Binnen zo'n 10 minuten zijn ze weer lekker warm.

De ongebakken saucijzenbroodjes kun je niet invriezen, omdat het verse bladerdeeg maar één keer in te vriezen is.

saucijzenbroodje

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten