Maak zelf saucijzenbroodjes, lekkerder dan de bakker op de hoek! [Recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Dit broodje is altijd, maar dan ook altijd een daverend succes. Bij het ontbijt, de brunch, de lunch, tussendoor en bij de borrel. Het bladerdeeghapje brengt ongeveer net zoveel blijdschap als alle feestdagen bij elkaar. Maar wat is het best bewaarde geheim van dit saucijzenbroodje?

Het is zó eenvoudig om te maken. Dát vertelt de bakker je niet. Wij gelukkig wel; lees hier het lekkerste recept voor zelfgemaakte saucijzenbroodjes.

​Eeuwenoude klassieker

Het saucijzenbroodje wordt al zo’n twee eeuwen gegeten. Voor ons is de Nederlandse variant natuurlijk het bekendst, maar er worden ook saucijzenbroodjes gegeten in Engeland, Duitsland en Hong Kong – ja echt.

Het saucijzenbroodje mag overigens niet verward worden met het worstenbroodje, dat gemaakt is van deeg van witbrood waarin het worstje helemaal is verpakt. Een saucijzenbroodje heeft trouwens geen écht saucijsje aan de binnenkant, maar gekruid gehakt dat in een worstvormpje is gerold. In dit recept is het gehakt ambachtelijk gekruid met een tikkeltje sambal. Hou je daar niet van? Dan kun je de sambal gewoon in de koelkast laten.

Heerlijk gekruide saucijzenbroodjes

​Hapje| 8 stuks

​Ingrediënten:
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • één kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ​één el ketjap manis
  • ½ el worcestershiresaus
  • ​één tl sambal oelek
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • ½ tl nootmuskaat
  • 2 el melk
  • 2 eieren
  • 250 gr half om halfgehakt
  • 50 gr paneermeel
  • snufje peper
  • snufje zout
[tcb-script type=”text/javascript” id=”ah-online-widget” src=”https://www.ah.nl/widgets/buy-button/assets/script-v3.js”][/tcb-script] Zet alles op je lijst

Aan de slag!

​Verwarm de oven voor op 200 °Celsius en neem het ovenrooster eruit. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat de velletjes ontdooien op het aanrecht. Snipper het rode uitje.

Doe de ui, samen met 2 geperste knoflooktenen, in een beslagkom. Voeg de ketjap manis, de worcestershiresaus, sambal, komijn, nootmuskaat en melk toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Doe het gehakt in de beslagkom en voeg één eitje toe. Kneed het gehakt door het mengsel in de kom. Als je de tevreden bent, voeg je het paneermeel toe. Het is belangrijk dat het gehaktmengsel niet té nat is. Speel een beetje met de hoeveelheid paneermeel voor het beste resultaat. Zorg trouwens wel dat het gehakt een beetje plakkerig blijft.

Draai van het gehakt 8 saucijsjes van gelijke grootte. Dit gaat het makkelijkst als je de saucijzen tussen je handpalmen rolt. De worstjes zijn nu klaar om in hun bedje van bladerdeeg te gaan liggen. Gebruik per saucijs één velletje bladerdeeg. Leg het worstje links van het midden op het deeg. Sla de rechterkant óver het saucijsje en druk de twee deeghelften tegen elkaar aan met een vork. Er ontstaat zo een patroontje. Maak je broodjes extra speels door met een vork lijntjes over de rug van het bladerdeeg te trekken. De voor- en achterkant laat je trouwens open, zodat je het worstje in zijn bedje kunt zien liggen. Als alle saucijzen zijn ‘ingepakt’, klop je in een schaaltje het tweede ei. Neem een bakkwast en bestrijk hiermee de ruggen van de saucijzenbroodjes.

Pak het ovenrooster en leg daar een vel bakpapier op. Verdeel de broodjes over het rooster en bak ze in de oven gedurende 20 tot 25 minuten. Als de ruggetjes goudbruin kleuren, zijn je saucijzenbroodjes klaar. Deze goddelijke broodjes zijn heerlijk als ontbijt, brunch en lunch. Nog een beter idee: snijd deze broodjes na het bakken in 5 stukjes en serveer ze bij de borrel als mini-saucijzenbroodjes, succes verzekerd! Oh ja, en tussendoor, gewoon voor de lekkere trek, met een toefje chili saus op je bord, zijn ze ook heerlijk.

​Sesamzaad

Als je op zoek bent naar een manier om je saucijzenbroodjes extra speciaal te maken, hebben wij nog wel een goeie tip voor je. Besprenkel de broodjes, vlak voor ze de oven ingaan, met wat sesam- of maanzaadjes (of allebei!). Feestelijk, lekker en helemaal eigen. Succes verzekerd.

​Saucijzenbroodjes bewaren

Als je saucijzenbroodjes wil bewaren, is het belangrijk dat je ze eerst hebt gebakken. Zo blijft het gehakt langer goed. Nog belangrijker: bladerdeeg kun je namelijk maar één keer invriezen en ontdooien. Als je de broodjes eenmaal hebt gebakken, kun je ze op kamertemperatuur ongeveer 3 tot 4 dagen prima bewaren. Pak de saucijzenbroodjes wel even in in aluminiumfolie, zo voorkom je uitdroging. Ga je voor een langere periode? Vries ze dan in, als het even kan luchtdicht. De broodjes blijven op deze manier tot wel 2 maanden goed.

​Eerst maken en later afbakken

Als je in één keer een grote partij saucijzenbroodjes wilt maken, maar deze liever later afbakt – als het feestje op z’n hoogtepunt is bijvoorbeeld – is dat óók mogelijk. Maak de broodjes maximaal 36 uur van tevoren en bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bak. Je kunt de broodjes afbakken (zelfde ovenstand en tijdsduur als in het recept) wanneer het jou uitkomt!

​Saucijzenbroodjes opwarmen

De broodjes warm je op in de oven. En de magnetron dan? Nou, dat kan wel, maar je broodjes worden dan net zo slap als dat ze warm worden. Geen aanrader. Als je de broodjes hebt ingevroren, dien je ze eerst even te ontdooien voordat ze in de oven verdwijnen. Daarna is het een kwestie van maximaal 5 minuten op 225 ° Celsius.

Saucijs4

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?