Sauternes | Het zoete goud uit de Bordeaux

WijnSpijs
WijnSpijs

Sauternes – zoet genoeg

Sauternes is de bekendste zoete wijn uit Bordeaux, misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. Met als uithangbord slash parade paardje Chateau d’Yquem. In 2011 is er iemand zo gek geweest om €85.000 neer te leggen voor een fles uit 1811. Daarmee is het in elk geval de duurste dessertwijn ter wereld.

witte bordeaux blend gebied

Sauternes

Het Sauternes-gebied ligt ten Zuiden van Graves, Bordeaux, op de linkeroever. Sémillon is het belangrijkste druivenras in deze dessertwijn. Sauvignon Blanc wordt ook gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend. De enorme zoetheid in Sauternes wordt in balans gehouden door de hoge zuurgraad van de SB.

 

Lees alles over de witte Bordeaux wijnen!

 

 

door botrytis aangetaste druiven

Zoete wijn maken 

Hoe maak je eigenlijk zoete wijn? Door suiker toe te voegen? Nee, nee! Dat is niet toegestaan. Een van de manieren om zoete wijn te maken wordt in de Sauternes toegepast: gebruik druiven die zijn aangepast door edele rot.

Deel 1 > Late Harvest

Hierbij laat de wijnmaker de suikers concentreren in de druiven. Hij oogst ze later in het seizoen dan gebruikelijk. Hierdoor wordt het fruit zoeter/rijper en nemen de druivensuikers toe. Dit proces wordt ook ‘late harvest’ genoemd.

Deel 2 > Edel Rot

De wijnmaker doet dit niet alleen. Een illustere schimmel die luistert naar de naam ‘Botrytis Cinerea’ helpt hem ook een handje. Hier in de mistige wijngaarden van Sauternes, tussen het water – ‘Entre-Deux-Mers’ – prevelt de wijnmaker schietgebedjes om zijn druiven besmet te laten worden met deze schimmel, die van nature voorkomt in de wijngaarden.

edel-rotting-botrytis-sauternes-dessertwijnen
Samen met de warme zonnestralen van de herfst, doet die schimmel hard zijn best om in de schil van de druif minuscule gaatjes te prikken, waardoor het water in de druiven kan verdampen. Het resultaat is dat de concentratie suikers, ten opzichte van het water, toeneemt. Dit resulteert in een geconcentreerde smaak en structuur. Tot slot voegt deze schimmel nog wat extra aroma’s toe.  Aroma’s als marmelade, biscuit, roggebrood, honing, noot, abrikoos en sinaasappel-zest zijn typisch voor wijnen met edele rotting.

Kopen?

Op zoek naar wijnen van druiven  met edelrot? Let op de volgende termen op etiketten:

 • Botrytis (Cinerea)
 • Noble Rot – Engels
 • Pourriture Noble – Frans
 • Edelfäule – Duits
 • Grains Nobles
 • Beerenauslese
 • Trockenbeerenauslese

Kooptip voor Sauternes -> Chateau Gravas

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?