Gezond en bomvol smaak | Gebakken schelvis [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Schelvis had vroeger misschien niet zo’n goede naam, maar dat is gelukkig langzaam aan het veranderen. Want schelvis is een echte wintervis en heel erg lekker! 

Schelvis is de grote broer van de wijting en eet zelf voornamelijk kreeftjes, mosselen en kleine visjes. Deze rondvis is familie van de kabeljauwachtige kun je prachtige bakken, frituren of stoven. Van juli tot februari kun je deze vis goed verkrijgen volgens de viswijzer. 

Schelvis is mooi zacht en laag in onverzadigde vetten, dus hier mag je jezelf lekker mee verwennen! En dat doet dit schelvis recept. 

Gebakken schelvis

Kabeljauw werkt trouwens ook goed met dit recept. 

Gebakken schelvis met zwarte olijven en kappertjes

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 verse schelvisfilets (ca. 180 g per stuk)
  • 1,25 dl olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
  • 80 ml droge witte wijn
  • 80 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 ontpitte zwarte olijven
  • 1 el kappertjes, grof gehakt
  • 4 el kippenbouillon
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • ½ hand basilicum, gehakt
  • zout en zwarte peper

Aan de slag!

Bestrooi de filets royaal met zout en peper.

Verwarm de helft van de olijfolie in een grote pan en bak de filets 4 minuten per kant. Zet ze apart.

Doe de resterende olijfolie in dezelfde pan en bak daarin de ui tot hij begint te karamelliseren. Voeg dan de knoflook toe en blijf roeren tot hij gaat geuren.

Doe de wijn erbij en schraap de stukjes met een houten lepel van de bodem van de pan.

Is de wijn met de helft ingekookt, voeg dan de tomaatjes, de olijven en de kappertjes toe. Laat alles heel zachtjes koken tot de wijn is verdampt.

Roer nu de kippenbouillon erdoor en kook deze met de helft in. Voeg dan naar smaak peper en zout toe en meng de peterselie en het basilicum erdoor.

Doe tot slot de vis terug in de pan en schep er saus over tot de vis goed warm is.

Gezond genieten!

de complete koolhydraatarme keuken

Dit schelvis recept komt uit ‘De complete koolhydraatarme keuken’ van Jonno Proudfoot. Jonno is een chef die van gezond eten een prioriteit maakt, en dat merk je in dit boek. 

Deze staat vol koolhydraatarme, maar ook veel vega recepten! Nu ben ik nooit heel erg bezig geweest met koolhydraatarm eten, maar met deze gerechten ga je (bijna onbewust) toch gezonder eten. Dikke bonus!

Of je beter wilt eten of gewoon van lekker eten houdt, dit boek is het allebei!

Koop ‘De complete koolhydraatarme keuken’ hier op bol.com

De complete koolhydraatarme keuken

Auteur | Jonno Proudfoot

Uitgever | Atlas 

Omvang | 320 pagina’s

ISBN | 9789045039077

Prijs | €24,99

Geef je mening!
recipe image
Recept
Gebakken schelvis
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!