Sémillon, een grotere speler dan je denkt [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Sémillon, een van oorsprong Franse druivensoort. En stiekem een grotere speler dan je denkt.

Misschien klinkt hij je wat onbekend en exotisch in de oren, maar de kans is vrij groot dat je hem vaker drinkt dan je denkt. Medium body, medium zuurgraad en zelfs een medium hoeveelheid suikers – zoals je al op de infographic hieronder ziet – is dit een echte middel-of-the-road druif. Een all rounder die zich schikt naar de omstandigheden, plaats en zelfs spijs. Niet gek dus dat het, na Chardonnay en Sauvignon Blanc, de meest aangeplante druif in Frankrijk is.

‘Sem-Sav’, een blend van Sémillon & Sauvignon Blanc

Sémillon komt het meest voor in blends– met als allerbekendste de ‘Witte Bordeaux Blend‘ aka ‘Sem-Sav’.

Niet alleen in Bordeaux, Frankrijk. Deze combinatie van Sauvignon en Sémillon druiven kom je ook tegen in Washington, USA en Hunter Valley, Australië. 

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Verborgen talent in Sauternes

Een van de allermooiste (en allerduurste FYI) dessertwijnen wordt ook gemaakt van Sémillon – Sauternes. Ook een wijn uit de Bordeaux en samen gemaakt met Muscadelle en Sauvignon Blanc. Onze vriend Sémillon speelt overduidelijk de hoofdrol.

Semillon infographic

Franse Sémillon

Bordeaux

Kijk voor de frisse witte Sémillon uit de Bordeaux naar deze namen op de etiketten; Bordeaux Blanc, Entre-Deux-Mers, Pessac-Leognan en Côtes-de-Bordeaux.

Sauternes

De dessertwijn uit Sauternes, heet ook Sauternes – lekker duidelijk – en wordt gemaakt van druiven met edele rotting: Botrytis. Een soort rottingsproces dat voorkomt bij bepaalde druiven zoals onze Sémillon en in bepaalde gebieden. Tot grote spijt van de wijnmakers lang niet elk jaar, maar als het dan aan het rotten slaat gebeurt er iets heel bijzonders. Een risicovol en delicaat proces, vandaar het bijpassende prijskaartje.

semillon sauternes

Nieuwe Wereld Sémillon

De nieuwe wereld zet de druif steeds vaker op een voetstuk in mono-cepage wijnen, wijnen gemaakt van één druivensoort. De stijl is met name door het klimaat heel anders. De aroma’s zijn rijper en het alcoholpercentage hoger. Op heel veel plekken resulteert dit in matige, misschien zelfs saaie wijnen. Maar op sommige plekken komt het beste in de sémillon naar boven!

Australië – Hunter Valley

De afwisseling in het klimaat hier vind deze druif maar spannend. Zeer hete zomerse dagen, kurkdroge winters, en af en toe een sub-tropische storm. De sémillon vindt het fantastisch. Vroeger werd hier een wijnstijl gemaakt die heel goed kon rijpen (met als meest bijzondere aroma de geur van verbrande toast!), maar tegenwoordig is er meer vraag naar meteen-te-drinken-wijn: De druiven worden vroeg geplukt en de stijl is fris.

Limoenen

Dol op Sémillon?

Probeer als van de Bordeaux stijl houdt ook albariño, grüner veltliner en pinot grigio uit Italië. Bevalt juist de Nieuwe Wereld stijl sémillon? Ga dan op zoek naar chardonnay, viognier en pinot gris uit de Elzas. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?