Sémillon, een van oorsprong Franse druivensoort. En stiekem een grotere speler dan je denkt. 

Misschien klinkt hij je wat onbekend en exotisch in de oren, maar de kans is vrij groot dat je hem vaker drinkt dan je denkt. Medium body, medium zuurgraad en zelfs een medium hoeveelheid suikers – zoals je al op de infographic hieronder ziet – is dit een echte middel-of-the-road druif. Een all rounder die zich schikt naar de omstandigheden, plaats en zelfs spijs. Niet gek dus dat het, na Chardonnay en Sauvignon Blanc, de meest aangeplante druif in Frankrijk is.

‘Sem-Sav’, een blend van Sémillon & Sauvignon Blanc

Sémillon komt het meest voor in blends – met als allerbekendste de ‘Witte Bordeaux Blend‘ aka ‘Sem-Sav’.

Niet alleen in Bordeaux, Frankrijk. Deze combinatie van Sauvignon en Sémillon druiven kom je ook tegen in Washington, USA en Hunter Valley, Australië. 

Verborgen talent in Sauternes

Een van de allermooiste (en allerduurste FYI) dessertwijnen wordt ook gemaakt van Sémillon – Sauternes. Ook een wijn uit de Bordeaux en samen gemaakt met Muscadelle en Sauvignon Blanc. Onze vriend Sémillon speelt overduidelijk de hoofdrol.

Semillon Infographic

Franse Sémillon

Bordeaux

Kijk voor de frisse witte Sémillon uit de Bordeaux naar deze namen op de etiketten; Bordeaux Blanc, Entre-Deux-Mers, Pessac-Leognan en Côtes-de-Bordeaux.

Sauternes

De dessertwijn uit Sauternes, heet ook Sauternes – lekker duidelijk – en wordt gemaakt van druiven met edele rotting: Botrytis. Een soort rottingsproces dat voorkomt bij bepaalde druiven zoals onze Sémillon en in bepaalde gebieden. Tot grote spijt van de wijnmakers lang niet elk jaar, maar als het dan aan het rotten slaat gebeurt er iets heel bijzonders. Een risicovol en delicaat proces, vandaar het bijpassende prijskaartje.

semillon sauternes

Nieuwe Wereld Sémillon

De nieuwe wereld zet de druif steeds vaker op een voetstuk in mono-cepage wijnen, wijnen gemaakt van één druivensoort. De stijl is met name door het klimaat heel anders. De aroma’s zijn rijper en het alcoholpercentage hoger. Op heel veel plekken resulteert dit in matige, misschien zelfs saaie wijnen. Maar op sommige plekken komt het beste in de sémillon naar boven!

Australië – Hunter Valley

De afwisseling in het klimaat hier vind deze druif maar spannend. Zeer hete zomerse dagen, kurkdroge winters, en af en toe een sub-tropische storm. De sémillon vindt het fantastisch. Vroeger werd hier een wijnstijl gemaakt die heel goed kon rijpen (met als meest bijzondere aroma de geur van verbrande toast!), maar tegenwoordig is er meer vraag naar meteen-te-drinken-wijn: De druiven worden vroeg geplukt en de stijl is fris.

Dol op Sémillon?

Probeer als van de Bordeaux stijl houdt ook albariño, grüner veltliner en pinot grigio uit Italië. Bevalt juist de Nieuwe Wereld stijl sémillon? Ga dan op zoek naar chardonnay, viognier en pinot gris uit de Elzas. 

Limoenen