Sémillon – Smaak, Stijl & Meer – Infographic

Sémillon

– spreek uit {zee-miel-jon}.

Deze van oorsprong Franse jongen is stiekem een grotere speler dan je zou denken. Misschien klinkt hij wat onbekend en exotisch maar de kans is vrij groot dat je hem vaker ziet dan je denkt. Medium body, medium zuurgraad en zelfs een medium hoeveelheid suikers – zoals je al op de infographic ziet is dit een echte middel-of-the-road druif. Een all rounder die zich schikt naar de omstandigheden, plaats en zelfs spijs. Niet gek dus dat het, na Chardonnay en Sauvignon Blanc, de meest aangeplante druif in Frankrijk is.

Mixer – ‘Sem-Sav’

Sémillon komt het meest voor in blends – met als aller bekendste de ‘Witte Bordeaux Blend‘ aka Sem-Sav. Niet alleen in Bordeaux, Frankrijk – deze combinatie van Sauvignon en Sémillon druiven kom je ook tegen in Washington, USA en Hunter Valley, Australië.

Verborgen talent

Een van de allermooiste (en allerduurste FYI) dessertwijnen wordt ook gemaakt van Sémillon – Sauternes. Ook een wijn uit de Bordeaux en samen gemaakt met Muscadelle en Sauvignon Blanc. Onze vriend Sémillon speelt overduidelijk de hoofdrol.

Semillon

Frankrijk

Bordeaux

Kijk voor de frisse witte Sémillon uit de Bordeaux naar deze namen op de etiketten; Bordeaux Blanc, Entre-Deux-Mers, Pessac-Leognan en Côtes-de-Bordeaux.

  • Aroma’s : gras, lemoncurd, kruisbessen, limoen, honing

Sauternes

De dessertwijn uit Sauternes, heet ook Sauternes – lekker duidelijk – en wordt gemaakt van druiven met edele rotting: Botrytis. Een soort rottingsproces dat voorkomt bij bepaalde druiven zoals onze Sémillon en in bepaalde gebieden. Tot grote spijt van de wijnmakers lang niet elk jaar, maar als het dan aan het rotten slaat gebeurt er iets heel bijzonders. Een risicovol en delicaat proces, vandaar het bijpassende prijskaartje.

  • Aroma’s : Honing, gember, abrikoos, marmelade, jasmijn.

Gember Sémillon Aroma

Nieuwe wereld

De nieuwe wereld zet onze druif steeds vaker op een voetstuk in mono-cepage wijnen – wijnen gemaakt van één druivensoort. De stijl is met name door het klimaat heel anders. De aroma’s zijn rijper en het alcohol percentage hoger. Op heel veel plekken resulteert dit in matige, misschien zelfs saaie wijnen. Maar op sommige plekken komt het beste in de Sémillon naar boven!

Australië – Hunter Valley

De afwisseling in het klimaat hier vindt deze druif maar spannend. Zeer hete zomerse dagen, kurkdroge winters, en af en toe een sub-tropische storm. De Sémillon vindt het fantastisch. Vroeger werd hier een wijnstijl gemaakt die heel goed kom rijpen (met als meest bijzondere aroma de geur van verbrande toast!), maar tegenwoordig is er meer vraag naar meteen-te-drinken-wijn: De druiven worden vroeg geplukt en de stijl is fris.

  • Aroma’s : Gele Appel, Kamille, Limoen

grapefruit aroma sémillon

Dol op Sémillon?

Probeer als van de Bordeaux stijl houdt ook Albariño, Grüner Veltliner en Pinot Grigio uit Italië. Bevalt juist de Nieuwe Wereld stijl? Ga op zoek naar Chardonnay, Viognier en Pinot Gris uit de Elzas.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email