Shakshuka is een stevige en pittige ratatouille. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar wordt in talloze Arabische landen geserveerd. Dit is het recept van Sergio Herman!

Shakshuka met feta

4 from 3 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Tunesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

“Shakshuka is een stevige en pittige ratatouille. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar wordt in talloze Arabische landen geserveerd. Er zijn daarom eindeloos veel varianten, maar deze die ik ooit proefde toen ik op bezoek was bij mijn pitabakker vind ik de lekkerste."
Aldus Sergio Herman.

Ingrediënten

  • Voor de Arabische ratatouille
  • Olijfolie

  • 1 1 zoete ui in grove blokjes gesneden

  • 2 2 geperste teentjes knoflook

  • 2 2 gepofte en versneden paprika’s

  • 400 gram 400 tomaten uit blik

  • 2 2 gepofte aubergines

  • Zwarte peper van de molen

  • Zeezout

  • Harissa

  • 2 tl 2 ras el hanout

  • 1 tl 1 komijnzaadjes

  • 1 tl 1 paprikapoeder

  • 2 2 gepelde tomaten in blokjes

  • Voor de Labneh (soort hartige hangop)
  • 500 gram 500 Turkse yoghurt

  • Zwarte peper van de molen

  • 1 tl 1 zeezout

  • 5 el 5 olijfolie

  • Voor de Shakshuka
  • 600 gram 600 Arabische ratatouille (zie hier boven)

  • 4 4 eieren

  • Zwarte peper van de molen

  • Zeezout

  • 1 tl 1 sumak

  • 150 gram 150 fetakaas

  • Labneh (zie hierboven)

  • 2 el 2 bladpeterselie

Bereiding

  • Arabische ratatouille
  • Verwarm de olijfolie in een ruime pan en stoof de zoete ui en knoflook glazig
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee. Voeg de tomaat uit blik, en aubergine toe en kruid met zwarte peper, zeezout, harissa, ras el hanoet, komijnzaadjes en paprikapoeder. Laat 40 minuten op een zacht vuur pruttelen.
  • Voeg tenslotte de tomaten blokjes toe, roer om en haal van het vuur.
  • Labneh
  • Roer het zout door de yoghurt en laat in een neteldoek, in een vergiet, uitlekken. Voor Turkse yoghurt is 4 uur voldoende. Voor andere yoghurt kan dit meer tijd vragen.
  • Kruid met peper en roer de olijfolie door de hangop.
  • Shakshuka
  • Brokkel de fetakaas over de shakshuka.
  • Maak 4 ‘kuiltjes’ en breek in elk kuiltje een rauw ei. Kruid met peper, zeezout en sumak.
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven van 180 graden en gaar 4 minuten.
  • Haal uit de oven, top af met labneh, werk af met bladpeterselie, en nog wat sumak, en serveer uit diezelfde pan. Dien hier Marokkaans brood bij op, om lekker te doppen.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Simple Food van Sergio Herman

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Sergio Herman Simple Food. De prachtige foto’s zijn van Tony Le Duc. Lees hier alles over zijn nieuwe boek!

Simple food Sergio Herman

Simple Food

  • Auteurs | Sergio Herman
  • Fotografie | Tony Le Duc
  • Uitgever | Minestrone
  • Omvang | 240 pagina’s
  • ISBN | 978 94 90028 81 7
  • Prijs | € 50,-

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten