© Simple Food_Minestrone

Simple Food | Sergio Herman

“Shakshuka is een stevige en pittige ratatouille. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar wordt in talloze Arabische landen geserveerd. Er zijn daarom eindeloos veel varianten, maar deze die ik ooit proefde toen ik op bezoek was bij mijn pitabakker vind ik de lekkerste.”

Shakshuka met feta van Sergio Herman

lunch, ontbijt of diner | 4 personen

Ingrediënten

voor de Arabische ratatouille 

  • olijfolie
  • 1 zoete ui in grove blokjes gesneden
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 gepofte en versneden paprika’s
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 2 gepofte aubergines
  • zwarte peper van de molen
  • zeezout
  • harissa
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 gepelde tomaten in blokjes
voor de Labneh (soort hartige hangop) 

  • 500 gr Turkse yoghurt
  • zwarte peper van de molen
  • 1 theelepel zeezout
  • 5 eetlepels olijfolie

voor de Shakshuka

  • 600 gr Arabische ratatouille (zie hier boven)
  • 4 eieren
  • zwarte peper van de molen
  • zeezout
  • 1 theelepel sumak
  • 150 gr fetakaas
  • labneh (zie hierboven)
  • 2 eetlepels bladpeterselie

Schermafbeelding 2016-10-21 om 11.31.59

Arabische ratatouille

◾️ Verwarm de olijfolie in een ruime pan en stoof de zoete ui en knoflook glazig

◾️ Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee. Voeg de tomaat uit blik, en aubergine toe en kruid met zwarte peper, zeezout, harissa, ras el hanoet, komijnzaadjes en paprikapoeder. Laat 40 minuten op een zacht vuur pruttelen.

◾️ Voeg tenslotte de tomaten blokjes toe, roer om en haal van het vuur.

Labneh

◾️ Roer het zout door de yoghurt en laat in een neteldoek, in een vergiet, uitlekken. Voor Turkse yoghurt is 4 uur voldoende. Voor andere yoghurt kan dit meer tijd vragen.

◾️ Kruid met peper en roer de olijfolie door de hangop.

Shakshuka

◾️ Brokkel de fetakaas over de shakshuka.

◾️ Maak 4 ‘kuiltjes’ en breek in elk kuiltje een rauw ei. Kruid met peper, zeezout en sumak.

◾️ Zet de pan in de voorverwarmde oven van 180 graden en gaar 4 minuten.

◾️ Haal uit de oven, top af met labneh, werk af met bladpeterselie, en nog wat sumak, en serveer uit diezelfde pan. Dien hier Marokkaans brood bij op, om lekker te doppen.

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek van Sergio Herman |  © Simple Food. De prachtige foto’s zijn van © Tony Le Duc.