De Syrah (of Shiraz) is de lieveling van menig rode wijndrinker. Beginners én gevorderden raken niet uitgepraat over dit uitgesproken en pittige druivenras

Maar welke smaken kun je verwachten en waar komt de druif eigenlijk vandaan? Welke gerechten passen mooi bij deze wijnen? Alles over deze druif samengevat, plus een handige samenvattende infographic.

Shiraz of Syrah | Wine 101 ​

Shiraz infographic

Syrah of Shiraz, allebei lekker!

1 + 1 = 3

Syrah mag tegenwoordig dan behoren tot de BD-ers (Beroemde Druivensoorten), zijn ouders waren minder mondiaal. De bescheiden druivenrassen Dureza en Mondeuse Blanche. Hun liefdesbaby heeft het vanuit de Franse Rhône echter ver geschopt. Zo naar de andere kant van de aardbol. De helft van alle aanplant wereldwijd staat inmiddels in Australische regio’s, als bijvoorbeeld Barossa Valley en McLaren Vale. De Aussies hebben de Syrah geadopteerd en in hun hart gesloten.

Aussies

De grappige Australische neiging om alles te hernoemen (BBQ is bijvoorbeeld ‘barbie’) heeft geleid tot de naam Shiraz. Deze Shiraz-wijnen zijn tegenwoordig beroemder dan de Syrah’s uit de Franse regio’s. Spreekt de rest van de wereld dus over Shiraz, de Fransen blijven ‘naturellement’ koppig Syrah zeggen. Het mogen dan dezelfde druiven zijn, de wijnen die ervan gemaakt worden zijn echt anders.

‘Kleine’ Sirah

Syrah heeft naast Shiraz nog vele synoniemen, Petite Sirah is dat gek genoeg niet. Deze Petite Sirah – ook wel Durif genoemd –  is een kruising van Syrah met Peloursin. Als de wijnstokken ouder worden, gaan de Syrah en Petit Sirah steeds meer op elkaar lijken en wordt het moeilijk om ze te onderscheiden. 

Syrah wordt wél verkocht onder de naam Hermitage, Marsanne Noir, Sirac.

Syrah druif

Wilde wingerd

Syrah likes a view’, zeggen de wijnboeren. Verder heeft deze stoere druif niet veel eisen. De druiven groeien het best in een droog en warm klimaat, op arme grond. De druiven groeien snel en ontwikkelen een dikke schil, waardoor ze tegen veel ziektes in de wijngaard beschermd zijn. Ze houden van zon en groeien uitbundig. Het is daarom belangrijk om als wijnboer op tijd te gaan snoeien. Veel fruit aan de wijnstok klinkt leuk, maar in theorie wordt de smaak er niet beter op. Een deel van de druiven worden dus vroegtijdig geplukt. Dat noemt men ‘de groene oogst’.

Syrah in de kelders

Dit druifje maakt wijnen met superveel kleur, zelfs meer nog dan cabernet sauvignon. Deze intense en dieppaarse kleur komt van de dikke schil, die ook zorgt voor de stevige tannines. 

In de 18e eeuw werd er zelfs Syrah toegevoegd aan beroemde Bordeaux wijnen – Lafite en Latour om precies te zijn – om de wijnen een beetje pit en kleur te geven. Nu is dat ondenkbaar en worden Bordeaux wijnen enkel gemaakt van cabernet sauvignonmerlot en cabernet franc.

De druif wordt nog steeds graag gebruikt in blends. Zijn eigenschappen kleur & tannine, worden wereldwijd graag toegevoegd aan cabernet sauvignon voor stevige krachtpatser-wijnen. In de Franse regionen wordt vaak gekozen voor mourvèdre en grenache, ook wel bekend als de ‘GSM’ blend.  Maar ook als mono-cepage is de Syrah al tijden bezig aan een opmars.

Tabak, leer & olijven

Deze antioxidant rijke wijnen worden vaak op hout gerijpt om de tannines ronder te maken. De druif kan door zijn stevige tannines goed ouderen. Sommige wijnen kunnen net zo goed (én duur) zijn als mening topchateau uit de Bordeaux. De ouderen en betere wijnen ontwikkelen spannende aroma’s als tabak, leer en olijven.

Shiraz cabernet sauvignon

Syrah aroma’s en smaken

Syrah kan nogal wat verschillende smaken en aroma’s ontwikkelen. Een greep uit het assortiment.

  • anjers
  • viooltjes
  • chocolade
  • peper
  • zwarte kersen
  • bessen
  • kaneel
  • mint
  • vanille
  • anijs
  • aardbeien
  • bramen
  • pruimen
  • eucalyptus
  • gerookt vlees
  • kruidnagel
  • olijven
  • rozemarijn
  • bacon

Waar

Syrah en Shiraz vind je over de hele wereld verspreid, maar de belangrijkste gebieden zijn de Franse regio Côtes du Rhône, Barossa en McLaren Vale in Australië. Ook Spanje, Argentinië en de VS en hebben behoorlijk wat Syrah aangeplant staan.

Shiraz wijngaard

Syrah & Spijs

Klassieke combinaties zijn die met lamvlees. En het klopt, die twee zijn voor elkaar gemaakt. Maar er kan een heleboel meer. 

Uiteraard hoort bij deze stevige wijn een stevige maaltijd, met wat vet, kruiden en wat pit. Een beetje zoals de wijn zelf dus.

Paddenstoelen, aubergine, varken, rund, tomaten, blauwe kaas en kruiden uit de Provence, het kan allemaal. Maar chorizo, paprika en gerookte smaken, zoals hier, doen het extra goed! En dan het allerliefste van de ‘barbie’, mate! Bekijk hier onze BBQ recepten