Recept | Gegrilde sla met ouderwetse slasaus uit het nieuwe kookboek van Estée Strooker

Laura Lemmers
Laura Lemmers

‘Soms is er gewoon niet lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus’, aldus Estée Strooker. ‘Je weet wel, van die lobbige witte saus die je oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan heel hard mee moest schudden om er wat uit te krijgen. Het resulteerde altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker romig sausje.’

Lees hier meer over Estée, haar nieuwe kookboek en haar recept voor ouderwets lekkere pasteitjes gevuld met kippenragout, haar favoriete gerecht! 

 

Gegrilde sla met ouderwetse slasaus

bijgerecht of salade | voor één groot bord sla | 15 min 

Ingrediënten:  

  • 1 bos lente-ui
  • 1 krop botersla
  • 3 eieren (als je liever meer of minder eitjes op
  • 125 g kaantjes (of spekjes)

Voor de slasaus: 

  • 1 ei
  • ½ el mosterd
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el gembersiroop
  • ½ uitje
  • 150 ml zonnebloemolie

Extra nodig

  • Staafmixer
©Sophia van den Hoek

Aan de slag! 

Maak de lente-ui goed schoon. Snijd de bruine onderkant van de krop botersla, maar zorg er wel voor dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden. Leg de sla in een kom met ruim water en spoel het zand eruit. Schud het overtollige water er af en laat daarna goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek.

Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan en strooi er wat zout op en rooster tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla in de droge pan tot deze een donkerbruin korstje krijgt.

Voor een perfect eitje

Breng een pan met water aan de kook en kook de eitjes (gebruik alsjeblieft verse, want dat is het allerlekkerst) 5 minuten en 45 seconden. Spoel ze daarna af met koud water. Je hebt dan dé perfecte zachtgekookte eitjes! Rol de eieren eerst even over de werkplek zodat je de schaal kneust, daarna pel je de hele schaal lekker makkelijk van het eitje. Snijd de eitjes in partjes.

Ontdek het restaurant van Estée tijdens het allerleukste culinaire uitje van Arnhem – De WijnSpijs Wandeling. Koop snel kaarten!

Voor de slasaus

Doe een rauw ei, de mosterd, wittewijnazijn en gembersiroop samen met een kleingesneden half uitje en wat peper en zout in een maatbeker. Mix met de staafmixer alles door elkaar. Voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. Er ontstaat een lobbige slasaus. Als je het lekker vindt, kun je wat verse kruiden of een eetlepel yoghurt toevoegen. De slasaus kun je ongeveer een week in een weckpot in de koelkast bewaren.

Bak de kaantjes (runderspekjes) of gewone spekreepjes krokant uit.

Serveren

Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Geef de sla een lekker jasje van de heerlijke slasaus. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met partjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!