Estée Strooker blaast met dit saladerecept nieuw leven in oma's ouderwetse salade. Deze salade komt gegarandeerd vaker terug op de keukentafel. Lees snel verder voor het recept!

Gegrilde sla met ouderwetse slasaus

0 from 0 votes
Course: SaladeCuisine: Hollands
Portie

1

Bord
Bereidingstijd

15

minutes

"Soms is er gewoon niet lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus", aldus Estée Strooker.

"Je weet wel, van die lobbige witte saus die je oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan heel hard mee moest schudden om er wat uit te krijgen. Het resulteerde altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker romig sausje."

Ingrediënten

  • 1 bos 1 lente-ui

  • 1 krop 1 botersla

  • 3 3 eieren

  • 125 gram 125 kaantjes (of spekjes)

  • Voor de slasaus
  • 1 1 ei

  • 1/2 el 1/2 mosterd

  • 2 el 2 wittewijnazijn

  • 1 el 1 gembersiroop

  • 150 ml 150 zonnebloemolie

  • Extra nodig
  • Staafmixer

Bereiding

  • Maak de lente-ui goed schoon. Snijd de bruine onderkant van de krop botersla, maar zorg er wel voor dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden. Leg de sla in een kom met ruim water en spoel het zand eruit. Schud het overtollige water er af en laat daarna goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek.
  • Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan en strooi er wat zout op en rooster tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla in de droge pan tot deze een donkerbruin korstje krijgt.
  • Voor een perfect eitje
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de eitjes (gebruik alsjeblieft verse, want dat is het allerlekkerst) 5 minuten en 45 seconden. Spoel ze daarna af met koud water. Je hebt dan dé perfecte zachtgekookte eitjes! Rol de eieren eerst even over de werkplek zodat je de schaal kneust, daarna pel je de hele schaal lekker makkelijk van het eitje. Snijd de eitjes in partjes.
  • Voor de slasaus
  • Doe een rauw ei, de mosterd, wittewijnazijn en gembersiroop samen met een kleingesneden half uitje en wat peper en zout in een maatbeker. Mix met de staafmixer alles door elkaar. Voeg dan in een dun straaltje de zonnebloemolie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. Er ontstaat een lobbige slasaus. Als je het lekker vindt, kun je wat verse kruiden of een eetlepel yoghurt toevoegen. De slasaus kun je ongeveer een week in een weckpot in de koelkast bewaren.
  • Bak de kaantjes (runderspekjes) of gewone spekreepjes krokant uit.
  • Serveren
  • Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Geef de sla een lekker jasje van de heerlijke slasaus. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met partjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Estée Kookt, de nieuwe Nederlands keuken

Lees hier meer over Estée, haar nieuwe kookboek en haar recept voor ouderwets lekkere pasteitjes gevuld met kippenragout, haar favoriete gerecht! 

Estée kookt kookboek

Estée Kookt

  • Auteur | Estée Strooker
  • Uitgever | Spectrum
  • Omvang | 224 pagina's
  • ISBN | 9789000361496
  • Prijs | € 21,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten