Is er een feestje? Dan mag een mooie slagroomtaart niet ontbreken. Het vervult de rol van feestelijk gebak met verve.

Het geheim van de populariteit van slagroomtaart is dat hij heerlijk luchtig en zoet is, maar o ok neutraal van smaak. In ieder geval zijn er weinig mensen die niet vrolijk worden als ze een slagroomtaart zien – of proeven!

Lees snel verder voor het slagroomtaart recept!

Slagroomtaart

3 from 3 votes
Course: TaartCuisine: Nederlands
Portie

1

Taart
Bereidingstijd

2

hours 

Een klassieke slagroomtaart bestaat uit twee delen: het biscuit en de vulling – hoofdzakelijk van slagroom. Bij de garnering wordt meestal wat rood fruit gebruikt, want dat smaakt niet alleen goed, maar combineert ook mooi qua kleur.

Het biscuit (ook wel ‘kapsel’ genoemd) is het belangrijkste geheim van een klassieke slagroomtaart Het is een speciaal soort taartbeslag dat heel lang wordt geklopt. Daardoor wordt het erg luchtig en zacht. Dan is het alleen nog een kwestie van vullen en garneren op een manier die jij leuk vindt!

Ingrediënten

  • Voor het biscuit
  • 90 gram 90 bloem

  • 10 gram 10 maïzena

  • 4 4 eieren

  • Een snufje zout

  • 100 gram 100 witte suiker

  • 1 1 citroen, schil geraspt

  • Voor de vulling en de garnering
  • 500 gram 500 slagroom

  • 50 gram 50 witte suiker

  • Trempeerlikeur (optioneel, maar wel heel lekker)

  • 1 pot 1 abrikozenjam

  • Amandelschaafsel, geroosterd in de pan of oven

  • Vers (rood) fruit, zoals aardbei of bosbes

  • Verder nodig
  • Een taartvorm, 25 centimeter

  • Een keukenmachine of handmixer

  • Een taartmes of taartsnijder

  • Een grote spatel of deegschraper

  • Een spuitzak

Bereiding

  • Voor de biscuit
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem en de maïzena en zeef het in een schaal, en zet het even aan de kant.
  • Verwarm een schaal au bain-marie. Voeg de vier eieren, een snufje zout, 100 gram suiker en citroenschil eraan toe. Klop het geheel op met een handmixer op hoge snelheid, terwijl je het au bain-marie verwarmt. Het moet behoorlijk goed geklopt worden, anders wordt het niet luchtig genoeg. Dat duurt wel 5 à 10 minuten!
  • Haal de schaal nu van het vuur af, en klop het geheel nog 5 minuten op een wat lagere snelheid. Het beslag wordt nu wat steviger.
  • Spatel de gezeefde bloem met maïzena nu goed door het luchtige beslag heen, zodat er geen klontjes over blijven.
  • Schenk het beslag in een ingevette taartvorm en bak hem 20 à 30 minuten 180 graden.
  • Is het biscuit goudbruin van kleur en goed gaar, maar nog wel veerkrachtig? Dan is hij klaar. Haal het uit de oven, stort het op een rooster en laat het helemaal afkoelen.
  • Vullen en garneren
  • Snijd het biscuit voorzichtig in drie lagen. Gebruik een taartmes of een taartsnijder.
  • Meng 50 gram suiker door de slagroom en klop het stijf. Dat is even opletten: het moet behoorlijk stevig zijn, maar niet al te vast worden. Dat moet een beetje op gevoel.
  • Bestrijk de onderste cakelaag met een flinke laag slagroom. Je kunt als je wil over deze laag al wat fruit verdelen.
  • Leg de volgende laag biscuit op de slagroom. Besprenkel het met trempeerlikeur, als je die gebruikt, en smeer er daarna een mooie laag abrikozenjam overheen. Leg de laatste laag biscuit daar bovenop.
  • Nu is het tijd voor de afwerking. Smeer met een deegschraper een laag slagroom eerst over de bovenkant van de taart, en daarna over de zijkant. Je wil helemaal geen biscuit meer zien.
  • Plak het geroosterde amandelschaafsel aan de zijkant van de taart, naar smaak.
  • Vul een spuitzak met slagroom, en spuit slagroom op de bovenkant als garnering. Je kunt zelf kiezen hoe je dat doet: in een cirkel, of met rozetten bijvoorbeeld.
  • Maak de slagroomtaart af door hem te versieren met stukjes fruit. Bij deze laatste twee stappen, het garneren van de taart, kun je je fantasie gebruiken. Maak er wat moois van!

    De slagroomtaart is direct klaar om te eten – dus het feestje kan beginnen!

slagroomtaart bewaren

  • Je kan de taart een of twee dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten doos of onder een stolp. In dat geval kun je de garnering het best op het laatste moment doen, dat komt de smaak ten goede.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Slagroomtaart met rood fruit

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten