Slagroomtruffels! Misschien heb je ze als als kind al eens gemaakt. Dan weet je alvast dat het écht niet heel moeilijk is om ze te maken.

En wat je ook weet, is dat ze te lekker zijn om vanaf te blijven!

Het is de combinatie van die zoete, romige, ijskoude slagroom van binnen, het krokante chocoladelaagje eromheen en ietwat bittere cacaopoeder als finishing touch dat slagroomtruffels onweerstaanbaar maakt.

Slagroomtruffels maken

0 from 0 votes
Course: Zoet
Truffels

30

stuks
Bereidingstijd

40

minutes
Opvriezen

5

uur

Voordat je begint met het maken van slagroomtruffels is het noodzakelijk om wat ruimte te maken in je vriezer. Zonder dat kun je dit recept niet maken.

Je kunt pure of melkchocolade gebruiken. Ik vind donkere pure chocola het beste. De combinatie met de zoete binnenkant is perfect!

Ook nodig, een handklopper of keukenmachine met klopelement.

Ingrediënten

  • 250 ml 250 ongezoete en ongeklopte slagroom

  • 200 gr 200 chocolade (puur of melk), in stukjes gehakt

  • 125 gr 125 fijne kristalsuiker

  • 125 gr 125 ongezouten boter, op kamertemperatuur

  • 50 gr 50 cacaopoeder, gezeefd

  • 1 1 vanillestokje, merg en stokje apart

  • snuf snuf zout

  • Ook nodig:
  • spuitzak

  • ronde spuitmond

  • handklopper of keukenmachine met klopper

  • keukenpapier

  • vriezer

  • saté-prikkers

Bereiding

  • De binnenkant van de truffels gaan we eerst maken en een paar uur invriezen. Zorg er dus voor dat je een plaatje met bakpapier hebt klaarstaan dat in de vriezer past.
  • Verwarm in een steelpan met dikke bodem de slagroom met de suiker, vanille en het zout. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Blijf roeren zodat er geen velletje op komt. De suiker moet gesmolten zijn en de room een beetje afkoelen.
    Verwijder het vanillestokje.
  • Klop in een andere kom de zachte boter in een paar minuten luchtig. Doe nu beetje voor beetje het licht afgekoelde slagroommengsel erbij.
    Blijf kloppen totdat je een glad en dik beslag hebt. Het kan zijn dat dit beslag gaat schiften; geen paniek, dit heeft meestal met temperatuursverschillen te maken en is op te lossen. (Zie tip.)
  • Doe de slagroomvulling in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit het op het bakpapier in truffeltjes ter grootte van een walnoot.
    Doe dit in de vriezer. Minimaal 5 uur, dus een nachtje (dag ervoor maken) kan ook.
  • Nu kun je de chocoladetruffels afmaken.
    Smelt de chocoladestukjes nu 'au bain marie' in de kom. Zet een pan met een klein laagje water op. Breng het water aan de kook en zet het vuur uit of heel laag. Zet hier een kom op maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade tot een egaal geheel.
  • De chocolade mag bij het maken van de slagroomtruffels niet te warm zijn, omdat anders het bevroren slagroommengsel ook smelt.
    Haal de kom nu dus van de pan af en koel de chocolade terug tot kamertemperatuur door te roeren met een spatel.
  • Zet een bord met het cacaopoeder klaar, nog een schoon plaatje met bakpapier, het chocolademengsel en haal het plaatje met slagroom uit de vriezer.

    Haal nu de slagroom-bolletjes met behulp van een saté-prikker eerst door de gesmolten chocolade en rol ze daarna door de cacao.

Tips

  • Gebruik saté-prikkers om de truffels door de chocolade te halen. Dit is een goede manier om de truffels niet te verwarmen met je hand en tegelijkertijd schoon te werken.
  • Mengsel in de schift? Zet het dan op een pan met heet water en verwarm het even au bain marie terwijl je klopt. Je kunt ditzelfde effect bereiken met een crème brûlée brander of föhn op een hittebestendigde kom.
    Zodra alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben is je probleem opgelost. Verwarm niet langer dan nodig is.
  • Hak wat noten fijn en rol de truffels erdoor in plaats van door de cacao. Je kunt ook (melk, puur of witte)vlokken, hagelslag of kokos gebruiken.
  • Voeg een scheut van je favoriete likeur toe bij stap 2. Denk aan Baileys, rum, Grand Marnier, Licor43 of Cointreau.
  • Lekkere combi's:
    - Baileys en kokosschaafsel
    - Licor43 en melkchocolade vlokken
    - Grand Marnier en hazelnoot
    - Bruine rum en witte chocolade

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Hoe lang kun je slagroomtruffels bewaren?

Vriezer 3 maanden
Koelkast4 - 7 dagen

Slagroomtruffels bewaar je in de koelkast of vriezer. Ontdooi de truffels in de koelkast en haal ze een kwartiertje voor serveren uit de koelkast.

Eenmaal in de koelkast blijven de slagroomtruffels ongeveer één week goed.

Kun je slagroomtruffels invriezen?

Zeker! Je kunt de slagroomtruffels zowel met chocolaagje, anders zonder laagje invriezen. Laat ze voor gebruik eerst rustig ontdooien in de koelkast. En haal ze daarna zo'n 15 minuten voor serveren uit de koelkast.

Je slagroomtruffels blijven goed luchtdicht verpakt wel 3 maanden goed in de vriezer.




🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten