Wat zullen we eens maken met sla? Je denkt als eerste aan een salade. Of als garnering op je smash burger? Nope, we gaan er soep van maken! Best avontuurlijk, toch? Sla bestaat voornamelijk uit water en nuttige vitamines dus deze soep is ook nog eens handig als je wat pondjes vaarwel wilt zeggen.

Zowel little gem, romaine sla als kropsla zijn geschikt voor slasoep. IJsbergsla wordt zelden hiervoor gebruikt. En gebruik gerust die krop sla die al een paar dagen in je koelkast ligt, dat werkt prima!

Slasoep

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Je kunt deze soep eenvoudig en licht houden (dit recept is al heerlijk) of je maakt 'm nóg fraaier.

Doe er als garnering wat verbrokkelde feta of geraspte oude kaas over. Of een paar Hollandse garnaaltjes. Of, voor de vleesliefhebbers, uitgebakken spekreepjes.

Ingrediënten

  • flinke klont flinke roomboter

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook, fijngehakt

  • 4 kropjes 4 Little gem, of 1 krop romainesla, of 1 kropsla/botersla

  • 1 el 1 bloem

  • 1 l 1 groentebouillon

  • 1 el 1 gedroogde kruiden (tijm, bieslook, oregano)

  • 2 el 2 crème fraîche

  • zout en peper

Bereiding

  • Was de sla en scheur de blaadjes in stukken.
  • Verwarm de boter in een soeppan of hapjespan, maar laat het niet bruin worden.
  • Fruit de knoflook en ui tot ze glazig beginnen te worden. Doe er vervolgens de sla bij en bak op middelhoog vuur totdat ze zacht en geslonken zijn.
  • Doe de bloem erover en schep het goed om. Bak de bloem een paar minuten mee.
  • Doe nu de groentebouillon en de kruiden erbij en laat de soep 15 minuten pruttelen op een heel zacht vuurtje. Check tussentijds of de bloem niet aan de bodem aanbakt.
  • Pureer de soep met een staafmixer, breng goed op smaak met zout en peper, doe de crème fraîche erbij en laat nog eens 5 minuten doorpruttelen.
    Serveer de soep met een lekker stuk brood of een kaasstengel.

Tips

  • Je kunt de soep verder opleuken door er vlees, vis of kaas over te doen. Een beetje truffeltapenade is ook heerlijk.
  • Eet je vegan? Vervang de boter door olie en laat de crème fraîche weg. Maak wat lekkere knoflook-croutons om te garneren.
  • Maak wat meer van de slasoep en vries een gedeelte in. De soep gaat maanden mee in de vriezer!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vitamines en mineralen

In sla zit vitamine c, foliumzuur, ijzer en nog veel meer vitamines en mineralen die goed voor je zijn. Omdat sla echter ook voor een groot deel uit water bestaat, zou je best flinke salades moeten eten om aan je dagelijkse portie vitamines te komen. Dus, slasoep is een ideaal 'trucje' om daaraan te komen.

Je hebt meer sla nodig voor soep dan voor een salade en je slurpt het zo naar binnen!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten