Snijbiet combineert de aardse smaak van rode biet en het frisse groen van bladsla. Het gewas zit vol met
vitamines en mineralen. Snijbiet is dan ook ideaal in je januari-detoxdieet, want de groente helpt om
je lichaam te ontgiften. Dat is weer eens wat anders dan al die sapjes waar je na verloop van tijd wee
van wordt.
Hoe ziet snijbiet er uit?
Snijbiet is het vrolijkste gewas in de moestuin. De plant staat je in elk weertype en elk tuinseizoen tegemoet te schitteren. Zelfs in grauw, druilerig winterweer stralen de gekleurde stengels. In de zomer combineert snijbiet groen blad met felgekleurde stelen en mooi generfd blad. In de winter worden de kleuren iets ingetogener. Dit gewas kun je kweken in bijna alle kleuren van de regenboog. Het kleurenpalet verloopt via ingetogen wit naar warmgeel, oranje, zuurstokroze en donkerrood.
Snijbiet zaaien
Omdat snijbiet een vaste plant is, komt hij elk jaar weer terug. Zelfs als je geen moestuin hebt, kun je
snijbiet kweken. Zet hem in je achtertuin, in een pot op je balkon of naast je voordeur. Echt, je krijgt er
geen spijt van.
Snijbiet oogsten
Snijbiet is bovendien helemaal niet ziektegevoelig en je kunt er het hele jaar van oogsten. Beter nog: hoe
vaker je oogst, des te sneller de plant weer aangroeit. Als je oogst en het hart van de plant laat staan, groeit hij gewoon weer uit.
Aan de grote, ruwe zaden kun je zien dat snijbiet familie van gewone bietjes is. Je zaait snijbiet tussen
maart en augustus in de volle grond. Direct op de plek waar je het gewas wilt kweken. Snijbiet houdt namelijk niet van verhuizen. Om de tien centimeter druk je een zaadje een vingerkootje diep in de grond. Houd de bodem vochtig en na anderhalve week zie je de plant boven de grond uit komen. Soms nog met het zaadje op zijn hoofd.
Elke jaar een beetje snijbiet bij zaaien
Na een jaar of drie begint snijbiet een beetje in te storten. Daarom is het handig om elk jaar een beetje
snijbiet bij te zaaien. Zo blijf je verzekerd van vrolijke, verse snijbiet. Snijbiet kan goed in de halfschaduw staan. De kleuren worden dan net als in de winter iets ingetogener, maar het blad en de stelen zijn nog
net zo lekker.
De meisjes van de moestuin
- Tekst en concept: Amber Carchedi en Reny Muller,
- Fotografie: Marleen van Es
- ISBN 978 90 8989 856 2
- Uitgever: Terra
- € 26,99
- 176 pagina's
De tekst en het recept in dit artikel zijn van De Meisjes van de Moestuin.
Amber & Reny kweken, oogsten, koken en eten, allemaal in en rond hun eigen moestuin.
Leer dat kweken niet ingewikkeld is en je geen grote tuin nodig hebt om te genieten van zelf gekweekte groenten en fruit.