Snijbiet combineert de aardse smaak van rode biet en het frisse groen van bladsla. Het gewas zit vol met
vitamines en mineralen. Snijbiet is dan ook ideaal in je januari-detoxdieet, want de groente helpt om
je lichaam te ontgiften. Dat is weer eens wat anders dan al die sapjes waar je na verloop van tijd wee
van wordt.

Pasta met snijbiet, chorizo en daslook

4 from 5 votes
Recipe by De meisjes van de moestuin
Hoofdgerecht

4

personen
Cooking time

40

minutes

Tip: Daslook is er maar redelijk kort en moet je zelf zoeken in het bos. Tenzij je deze natuurlijk zelf kweekt, dat spreekt voor zich. Je kunt de look vervangen door bieslook of helemaal weglaten.

Ingrediënten

  • 400 gr 400 pasta

  • snuf zout

  • 1 150 - 200 gr 1 biologisch chorizo worstje

  • 1 scheut 1 olijfolie

  • 1 teen 1 knoflook

  • 400 gr 400 snijbiet

  • 1 handje 1 daslook

  • 125 ml 125 crème fraîche

  • peper

  • pecorino

Bereiding

  • Zet een pan met ruim water op en laat aan de kook komen. Voeg een snufje zout toe aan het kokende water en doe de pasta erbij. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de
    verpakking.
  • Snijd ondertussen de chorizo in blokjes. Bak deze in een koekenpan met de olijfolie een beetje uit. Snijd de knoflook fijn, was de snijbiet en de daslook en droog af. Snijd de snijbiet
    in reepjes. Doe de knoflook bij de chorizo en bak even aan voordat je de snijbiet erbij doet.
  • Voeg, als de snijbiet begint te slinken, de daslook toe en als laatste de crème fraîche. Breng op smaak met wat peper. Giet de pasta af en voeg toe aan de groentes.
  • Meng goed en serveer warm. Strooi eventueel een beetje grof geraspt pecorino over je pasta.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe ziet snijbiet er uit?

Snijbiet is het vrolijkste gewas in de moestuin. De plant staat je in elk weertype en elk tuinseizoen tegemoet te schitteren. Zelfs in grauw, druilerig winterweer stralen de gekleurde stengels. In de zomer combineert snijbiet groen blad met felgekleurde stelen en mooi generfd blad. In de winter worden de kleuren iets ingetogener. Dit gewas kun je kweken in bijna alle kleuren van de regenboog. Het kleurenpalet verloopt via ingetogen wit naar warmgeel, oranje, zuurstokroze en donkerrood.

Snijbiet zaaien

Omdat snijbiet een vaste plant is, komt hij elk jaar weer terug. Zelfs als je geen moestuin hebt, kun je
snijbiet kweken. Zet hem in je achtertuin, in een pot op je balkon of naast je voordeur. Echt, je krijgt er
geen spijt van.

Snijbiet oogsten

Snijbiet is bovendien helemaal niet ziektegevoelig en je kunt er het hele jaar van oogsten. Beter nog: hoe
vaker je oogst, des te sneller de plant weer aangroeit. Als je oogst en het hart van de plant laat staan, groeit hij gewoon weer uit.

Aan de grote, ruwe zaden kun je zien dat snijbiet familie van gewone bietjes is. Je zaait snijbiet tussen
maart en augustus in de volle grond. Direct op de plek waar je het gewas wilt kweken. Snijbiet houdt namelijk niet van verhuizen. Om de tien centimeter druk je een zaadje een vingerkootje diep in de grond. Houd de bodem vochtig en na anderhalve week zie je de plant boven de grond uit komen. Soms nog met het zaadje op zijn hoofd.

Elke jaar een beetje snijbiet bij zaaien

Na een jaar of drie begint snijbiet een beetje in te storten. Daarom is het handig om elk jaar een beetje
snijbiet bij te zaaien. Zo blijf je verzekerd van vrolijke, verse snijbiet. Snijbiet kan goed in de halfschaduw staan. De kleuren worden dan net als in de winter iets ingetogener, maar het blad en de stelen zijn nog
net zo lekker.

De meisjes van de moestuin

  • Tekst en concept: Amber Carchedi en Reny Muller,
  • Fotografie: Marleen van Es
  • ISBN 978 90 8989 856 2
  • Uitgever: Terra
  • € 26,99
  • 176 pagina's

De tekst en het recept in dit artikel zijn van De Meisjes van de Moestuin.
Amber & Reny kweken, oogsten, koken en eten, allemaal in en rond hun eigen moestuin.

Leer dat kweken niet ingewikkeld is en je geen grote tuin nodig hebt om te genieten van zelf gekweekte groenten en fruit.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten