Aardperen – ook wel chique de topinamboer genoemd – zijn grillig gevormde knollen met een wat zoetig en nootachtige smaak. De aardpeer valt onder de noemer ‘vergeten groenten’. Dit is zo’n leuk nieuw hip woord, wat eigenlijk gewoon staat voor de echte Neerlandse groente. Want de Hollandse grond en klimaat is perfect voor alle soorten knollen! Van pastinaak, tot biet en knol groeien in ons koude kikkerlandje.

Soep van Aardpeer met Viognier

0 from 0 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Maar waarom zijn we de aardpeer dan vergeten? Hier zijn verschillende redenen voor: sommige vergeten groente waren stugger of minder stabiel om te telen, de smaak van sommige groente waren te uitgesproken of simpelweg omdat de bereidingswijze te gecompliceerd was. Maar ze zijn terug van weggeweest en dat geldt ook zeker voor de aardpeer!

Je kan van alles met de aardpeer maken, maar ik maak er graag soep van. De heerlijk notige smaak komt in dit recept mooi naar voren, daarnaast is het een heel makkelijk en verrassend voorgerecht voor als je eters hebt.

Ingrediënten

  • 400 gram 400 aardperen

  • 150 ml 150 kokosroom

  • 300 ml 300 paddestoelen bouillon

  • Snufje chiliflakes

  • Peper en zout

  • Amandelschaafsel

  • Uitgebakken spek

  • Peterselie (om te garneren)

Bereiding

  • Doe de paddestoelen bouillon in een kookpan en voeg hier de room bij. Breng het aan de kook. Schil ondertussen de aardperen en snijd ze in stukken. Voeg de stukken aardpeer toe aan de bouillon met room (de room zorgt ervoor dat de aardpeer niet gaat verkleuren). Kook de aardperen voor ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn geworden.
  • Bak de amandelschaafsel in een droge pan tot ze licht bruin geroosterd zijn. Indien je spek wilt toevoegen, bak het spek dan ook in een droge pan tot het krokant is.
  • Schep de aardperen uit de pan en pureer ze met een staafmixer. Voeg vervolgens steeds een beetje van het kookvocht (room met bouillon) toe aan de gepureerde aardperen, tot het een mooie gladde substantie is geworden en de dikte van soep heeft gekregen. Breng op smaak met peper, zout en een snufje chiliflakes.
  • Schep de soep in mooie glaasjes of soepkommen, strooi er wat amandelschaafsel en ongeveer een theelepel uitgebakken spek over heen. Garneer met een blaadje peterselie.

    Geniet ervan!

    Sander Verfaillie

De wijn

  • Bij deze romige soep combineert een volle witte wijn erg goed. Ik heb gekozen voor een Viognier uit Zuid-Frankrijk, omdat deze wijn aroma’s heeft van tropische fruit, zoals lychee en ananas, maar ook smaken van perzik en hazelnoot kan je er in terug proeven. Het lichte zuurtje in de wijn, zorgt ervoor dat het mooi in balans is met de volle, romige soep.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten