Uit het Gouden Kookboek 2019, een origineel een hedendaags recept voor soto soep van Vanja van der Leeden.
In plaats van rijst, komt deze troostende soep in deze versie met balletjes van rijst, waardoor je het nostalgischeΒ Hollandsche kippensoep-gevoel er gratis bij krijgt. Het beste van twee werelden dus, deze soep.Β
Ook in het kader van restjes opmaken, is deze soep met rijstballen een fijne suggestie.
Β

- Soto is een echte smaakbom en een heerlijke soep, waar je zeker van opknapt, hoe je je ook voelt. Op zoek naar een meer authentieke versie vanΒ soto, die vindt je hier.
- Uit hetzelfde kookboek mochten weΒ eerderΒ trouwens ook al een moderne versie vanΒ gado gadoΒ delen. Ook heel nice.Β
Je kunt overgebleven soto-bouillon natuurlijk ook in risotto verwerken. Of als basis gebruiken voor rijstpap of soep, of vries βm in tot nader order. Dat is misschien wel de beste optie.
Hergebruik βm in ieder geval β die bouillon is vloeibaar goud.Β
Wel zin in deze soep maar geen tijd om die echte soto te maken? Neem kant-en-klare kippenbouillon en laat een half uur trekken met plakjes verse gember, een flinke hand gekneusd limoenblad en een paar stengels gekneusd sereh. Bijna net zo goed!Β
Re-soto Indorock
Voor 4 personen | 30 minutenΒ
IngrediΓ«nten
Rijstballetjes
- 300 g gekookte rijst (een restje van de vorige dag)
- 1 eetl. kokosmelk
- Snuf nootmuskaat
- Β½ theel. korianderzaad, geplet in de vijzel
- Β½ theel. zout
- 2 eetl. gebakken sjalotjesΒ
- bladselderij, gehakt (of een restje andere kruiden)
- 50 g Hollandse garnalen (of een restje kip of vis)
- 1 ei
- 4β5 eetl. bloem
Vulling
- 150 g rijstnoedels
- 1 eetl. zonnebloemolie
- 150 g peultjes
- 1 liter sotobouillon (of kant-en-klare kippenbouillon)
- 150 g doperwtjes
- Restje groene kruiden
- Gebakken sjalotjesΒ
- 1 limoen
Benieuwd naar de beste kookboeken van 2019? Klik dan hier!Β

Aan de slag!
- Maal de gekookte rijst met de overige ingrediΓ«nten voor de rijstballetjes in de keukenmachine tot een pasta. Draai er balletjes van ter grootte van een kleine pingpongbal.
- Kook de rijstnoedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en meng met een scheutje zonnebloemolie. Haal de peultjes af.
- Breng de sotobouillon aan de kook en gaar de rijstballetjes een minuut of 4 tot 5 β ze komen bovendrijven als ze klaar zijn. Voeg de peultjes en de doperwtjes toe en kook ze een paar minuten mee.
- Schep de soep in borden, draai in elk bord een nestje noedels. Hak wat restjes groene kruiden fijn en strooi over de soep met gebakken sjalotjes. Snijd de limoen in vieren en maak hier de soep mee af.
De Indonesische keuken rocken!
Het kookboek Indorock herdefinieert de Indonesische keuken en steekt ‘m in een nieuwe jas. Verwacht geen ingewikkelde fusion, maar verrassende nieuwe combinaties met het vertrouwde comfortfood.
Vanja van der Leeden speelt met verschillende smaken en specerijen en fotograaf Remko Kraaijeveld zet dit prachtig op de foto. Indorock laat zien dat de Indonesische keuken ook eigentijds kan zijn.
Β

Indorock
Uitgever | Nijgh & van Ditman
Omvang | 328 paginaβs
ISBN | 9789038806761
PrijsΒ | β¬ 34,99Β