Ik mag samen met TV-koks Nadia en Merijn, je kent ze wel van opzoek naar de granaatappel, gaan koken. Spannend! Ze geven een kookworkshop. We gaan koken uit hun nieuwe kookboek Souq, tafels vol mezze!

Souq, tafels vol mezze!

In de kookkelder van Dille & Kamille, staan Nadia en Merijn ons al op te wachten. Ik moet zeggen dat ik een beetje zenuwachtig ben. Ik bedoel, vroeger zag ik ze op televisie en nu ga ik samen met ze koken! Met een bonkend hart loop ik het witte trappetje naar de kelder af… Pfieuw! Helemaal niet akward! Nadia en Merijn zijn gelijk heel spontaan. Fijn!

Souq, tafels vol mezze!

Koffie en verhalen

Eerst koffie! Yes. Heb ik nodig na mijn treinrit uit Breda. Onze gastvrouwen vertellen over hun reizen naar het Midden Oosten. Waar ze met de lokale chefs – meestal vrouwen – aan de Arabische gerechten werkten. Het is een hartstochtelijk verhaal. Mooie avonturen en een passie voor eten; we hangen aan hun lippen.

Mezze, gezelligheid op zijn Arabisch

In hun nieuwe kookboek Souq, Tafels Vol Mezze draait het om deze ‘Arabische tapas’. De mezze-cultuur ontstaat in het Levantijns Middellands Zeegebied. Vooral Libanon staat bekend om deze eetcultuur. Bij mezze moet je denken aan grote tafels vol met hapjes. Soms wel tientallen, warme én koude gerechtjes! Het draait om de gezelligheid en iedereen kan aanschuiven. Met vrienden of met familie. Alles kan en mag!

Mezze, gezelligheid op zijn Arabisch

Daar gaan we dan..

Het is tijd om te koken! Ik als ‘wijn- en cocktaillover’ wil dolgraag de Citroen Za’tar Limonade maken. Met de citroenen, Za’tar (een soort oregano) en suiker ga ik aan de slag. ‘Goed masseren!’, aldus Nadia. Zo komen de smaken van citroen en oregano goed los. En ja. Lekker!! Dat masseren heeft geholpen.

Ook je eigen homemade drankjes maken? Lees hoe je zelf gemberbier met oranjebloesem maakt!

Citroen Za’tar Limonade maken

Kip plukken?

Tijd om een ander recept uit het nieuwe kookboek te testen. Ik waag mij aan de kip, met Nadia en Merijn erbij als coach durf ik het aan! Hij moet nog opengesneden en geplukt worden. Help! Het is maar goed dat Nadia in de buurt staat, want dat heb ik nog nooit gedaan. Zij vlindert de kip alsof ze dat de hele dag staat te doen. Dan ben ik weer aan de beurt. Ik ga de marinade inmasseren. Ha! Masseren kan ik wél! Na onze liefdevolle sessie gaat hij in de oven. Als het kippetje klaar, proef ik vast even stiekem voor. Damn. Dit is verrukkelijk.

Liever vegetarisch koken? Probeer Rode Linzen Kibbeh!

Kip

Save the best for last..

Het dessert moet nog gemaakt worden. Als zoetekauw vind ik dat helemaal niet erg. 😜  Osmalieh is een recept met verschillende soorten verse kaas, pistachenoten en katafideeg (soort engelenhaar). Klinkt lastig. Maar, zodra ik begin, blijkt het erg mee te vallen! En als deze keukenklungel het kan, kan iedereen het! Het resultaat mag er zijn; betoverende combinatie van zoet, zout, zuur en knapperig… Dit wordt mijn nieuwe guilty pleasure! 

Uitproberen? Het recept voor Osmalieh vind je hier!

Souq kookboek op tafel

Aan tafel!

Na het harde werk in de keuken, gaan we eindelijk aan tafel. De geuren van oranjebloesem, kip en Arabische witte kaas komen naar mij toe. Ik ga alles proeven! Eerlijk is eerlijk, het was even zwoegen in de keuken, maar wat een genot is dit! Mijn favoriete gerecht is de Halloumi met dadels en brood, gevaarlijk lekker! Trust me, dit wil je eten. Souq, Tafels Vol Mezze is een aanrader!

Maak Halloumi met dadels en brood uit de oven thuis!

Aan tafel

Ook uitproberen?

Nu ben jij zeker super benieuwd naar de recepten! Wij delen vast vier heerlijke recepten uit Souq met je:

Souq kookboek signeren

Souq, tafels vol mezze!

Souq is een kookboek voor de levensgenieters, tafels vol familie en vrienden en eindeloos veel kleine warme en koude mezze! In het boek vind je meer dan 100 verschillende recepten, voor koude, warme en zoete gerechten uit de exotische Arabische keuken. De mezzetraditie staat voor aan gulheid en gezelligheid, het spat van de pagina’s. Leuke extra vinden wij de recepten voor Arabische cocktails en limonades.

Souq kookboek

Auteurs Nadia Zeroual en Merijn Tol
Uitgever Fontaine Uitgevers
Omvang 256 pagina’s
ISBN 9789059567221
Prijs € 29,95

Bestel Souq, Tafels Vol Mezze hier!

Dank aan: Shyama in Boekenland voor de te gekke foto’s van de workshop!