Recept | Souvlaki op z’n best door Masterchefs’ George Calombaris

In het nieuwe boek van George Calombaris – die ene van de Australische Masterchef – staan wel 10 verschillende soorten Souvlaki – of Souva’s zoals George zelf zegt. En dat zijn geen dingen die je ‘s nachts om 3 uur naar binnenschrokt…


greek-uit-de-keuken-van-George-Calombaris

George Calombaris’ zeven souvlaki geboden:

  1. Kebab is geen souvlaki
  2. Mijn souva’s maak ik nooit na 11:00 uur ‘s avonds
  3. Je kunt alles in een souvlaki stoppen, als de kwaliteit maar goed is.
  4. Een souvlaki is geen maaltijd, maar een sociaal gebeuren.
  5. Gyros betekent ‘draaien’. Gyros is geen souvlaki.
  6. Vlees op een stok is kalamaki, geen souvlaki.
  7. De wereldwijd meest gegeten souvlaki is gemaakt van varkensvlees. Grieken eten niet vaak lamsvlees.

Recept | Varkenssheftalia met koriandertabouli en tahinyoghurt

Een souvlaki zoals het hoort, volgens George.

Benodigdheden | Voor 4 personen

Voor de koriandertabouli

  • 1 opgehoopte el bulgur (Persoonlijk vond ik dit wat weinig en zou ik een dubbele hoeveelheid gebruiken, twee eetlepels dus.)
  • zoutvlokken
  • flinke handvol korianderblaadjes
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 1,25 el citroensap
  • 1,25 el extra vergine olijfolie
  • 2,5 tl sumak
  • versgemalen zwarte peper

Voor de varkenssheftalia

  • 1 teen knoflook
  • 400 gr varkensgehakt
  • 2,5 kleine rode ui
  • geraspte schil van 2 onbespoten sinaasappels
  •  2 tl venkelzaadjes, geroosterd en gekneusd


Voor de tahinyoghurt

  • 2,5 el Griekse yoghurt
  • 2 a 3 tl tahin
  • 3 tl citroensap
  • snufje zoutvlokken
  • 2 tl extra vergine olijfolie


& 4 kleine verse pitabroodjes (Voor extra eetgeluk, maak ze zelf. Het recept vind je hier. Het is wat werk, maar dat is het zeker waard.)

zelf-pita-brood-maken-recept Beeld afkomstig uit Greek van George Calombaris. Fotografie door Earl Carter.

Recept

  • Varkenssheftalia

Maak eerst de sheftalia. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wikkel een teen knoflook in aluminiumfolie en rooster hem in 10 tot 15 minuten zacht in de oven. Laat afkoelen, pel hem en hak hem fijn. Doe de knoflook met het varkensvlees, de ui, de geraspte sinaasappelschil en het venkelzaad in een grote kom en meng alles ca. 5 minuten met de hand tot een kleverige massa. Verdeel die in 12 porties en vorm er worstjes van. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze voor gebruik 1 uur in de koelkast. (Langer mag natuurlijk ook.)

  • Koriandertabouli

Doe voor de koriandertabouli de bulgur in een kleine pan met 250 ml water en een snuf zout en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de bulgur in ca. 15 minuten gaar. Giet af en zet apart om af te koelen. Meng de bulgur en de koriander in een kom. Klop de geraspte citroenschil en het citroensap, de olijfolie, sumak en 1 theelepel water door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schud de dressing door de bulgur met koriander.

  • Tahinyoghurt

Meng voor de tahinyoghurt alle ingrediënten door elkaar.

Souvlaki Beeld afkomstig uit Greek van George Calombaris. Fotografie door Earl Carter.

  • Finish!

Verwarm een barbecuegrillplaat of koekenpan met dikke bodem en antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de sheftalia gaar in 3 minuten aan elke kant en laat ze 2 minuten rusten.

Bestrijk de pita’s met olijfolie en gril kort aan beide kanten.

Schep op elk pitabroodje 1 eetlepel tahinyoghurt en leg daarop tabouli en 3 sheftalia. Vouw dubbel en serveer. (Of zet alles op tafel en laat iedereen lekker zelf pakken. Serveer met een frisse komkommersalade of de heerlijke wortelsalade van George.)

 

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons